Cu si despre cainii vagabonzi: E cuminte, nu musca. Dar nu l-as lua acasa - Reportaj Ziare.com

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 19:40
6578 citiri
Cu si despre cainii vagabonzi: E cuminte, nu musca. Dar nu l-as lua acasa - Reportaj Ziare.com

Ca de obicei, odata la cativa ani (in apropiere de anii electorali, de cele mai multe ori), politicienii isi aduc aminte ca in Bucuresti exista 50.000 de caini fara stapani si ca in continuare numarul lor creste: fie se inmultesc in mod natural, fie cetatenii ii lasa pe strazi cand nu mai pot sau mai vor sa aiba grija de ei.

Astfel, Comisia pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor a adoptat marti legea "Marinescu", privind eutanasierea cainilor maidanezi. Legea va merge mai departe in Camera Deputatilor, care este si for decizional.

Cainii vagabonzi, eutanasiati - au decis deputatii din Comisia de Administratie

Asociatiile pentru protectia cainilor fac din nou zgomot, pledand pentru sterilizare si mentinerea in adaposturi a cainilor agresivi. Problema este sensibila si, ca de obicei, suntem departe de a gasi o solutie. Ma indoiesc uneori ca cineva o mai si cauta.

Insa, dintre toate necunoscutele, cea mai intriganta pare a fi a aparatorilor pro-bono a cainilor fara stapani.

Aceia care nu sunt afiliati la organizatiile pentru drepturile animalelor - nu primesc donatii, dar fac cate una aproape in fiecare zi - doneaza resturile de la masa catelului de la bloc. Uneori, daca nu sunt destul de "norocosi" incat sa aiba propria mascota la bloc, ii hranesc pe cei din alte cartiere.

Doamna Angela, spre exemplu, o doamna din Bucuresti in varsta de 49 de ani, este activistul local din zona Parcului Carol. Se scoala dis de dimineata, in fiecare zi, si in timp ce se duce spre locul de munca le arunca resturile ramase de la masa de cu seara celor trei maidanezi care si-au facut veacul prin zona. Este una dintre putinele persoane pentru care cei trei catei fara nume mai dau din coada bucurosi si o recunosc, intrucatva, drept "stapan".

Despre legea privind eutanasierea, in mod evident, n-are lucruri bune de spus. "Nu trebuie sa ii eutanasieze, dar de ce sa ii omoare? Nu vezi cat de cuminti sunt, ce cuminti stau? Nu musca pe nimeni", spune aceasta.

As dori sa o contrazic, pentru ca uneori i-am vazut devenind agresivi. Cei trei sunt insa de cele mai multe ori prea letargici ca sa reuseasca sa sperie pe cineva, ce-i drept. Dar motivul nu este fiindca "sunt cuminti".

Cainii maidanezi se deosebesc imediat de cei ingrijiti prin faptul ca dorm cea mai mare parte din zi si din noapte. La veterinar mi se explica si de ce. "Daca regimul alimentar al cainelui este bine echilibrat, daca nu are vreo alta boala, inseamna ca pur si simplu nu are ce sa faca toata ziua, asa ca doarme. Trebuie scos la plimbare, trebuie sa te joci cu el, altfel se deprima", ma sfatuieste doamna de la magazinul pentru animale, care imi da si hrana pentru caini - cumparata ca sa scap usor de subiectul reportajului, in caz ca devine neprietenos.

Miting pentru cainii vagabonzi, in Parcul Izvor

La un tur al cartierului, devine din ce in ce mai clar ca sansele sa scapi de ei prin sterilizare, in ceva ani, sunt foarte slabe. Nu exista strada unde sa nu dai de un caine fara stapan. Daca nu ii vezi cumva, trebuie sa te uiti cu atentie pe sub masinile parcate - inseamna ca si-au gasit acolo adapost. Insa sunt acolo, cu siguranta. Pe strada Tohani, un zdrenturos frumos ca in poezia lui Arghezi pazeste blocul cu numarul 28.

Daca mergi pe Constantin Radulescu-Motru, din zece in zece metri dai de cate un maidanez. E zona aglomerata, langa piata, sunt multe magazine. Cum se spune, cainele nu pleaca de langa macelarie. Unde i se da de mancare si este tolerat, aici isi face veacul. Oamenii ii lasa sa stea langa scara de bloc, uneori chiar si inauntru.

Majoritatea nu sunt de acord cu eutanasierea. "Doamne fereste, sunt niste criminali! Cum sa ucizi cainii? Sa-i sterilizeze si sa ii bage la adapost...", spune Dan Ion, unul dintre vecini. Se razgandeste insa imediat: "De fapt, nici la adapost nu e trai, ca acolo ii tin impreuna cu altii, nu le dau de mancare, aici macar mai avem noi grija de ei, le mai dam un os".

Cand il intreb daca ar fi dispus sa-l ia la el in casa pe catel, ca sa-l salveze de la moarte, evita sa raspunda. "Sa ne lase in pace cainii, dupa ce ca au omorat populatia, au taiat din salarii, din pensii, acum vor sa ne omoare si cainii! Au distrus tara!".

Udrea: As fi de acord cu eutanasierea cainilor vagabonzi, ca ultima solutie

Poate ca cel mai greu este sa vezi cate un animal de casa impreuna cu maidanezii, pentru ca diferenta este izbitoare. In zona Piata Norilor, puzderie de maidanezi, ca peste tot. Doi catei de rasa sunt scosi de stapane afara, iar maidanezii cu crotal in ureche ar vrea sa ia si ei parte la distractie. Nimeni nu se joaca insa cu ei si nu sunt bagati in seama. Sunt alungati.

O tanara de 24 de ani, Alexandra, imi spune si ea ca e revoltata de intentia autoritatilor de a ucide cainii vagabonzi.

"Cainii acestia pot fi adoptati de familii, trebuie ingrijiti". Imi spune cu mandrie ca are si ea un husky acasa, pe care il iubeste mult. O intreb daca nu ar vrea sa ia un caine maidanez acasa. "Nu, am deja unul". O intreb de ce si-a ales un husky, daca nu era mai bine sa fi adoptat un maidanez. "Mi-a placut mai mult rasa husky".

Cu fericire am intalnit insa si un maidanez adoptat, plimbat in lesa. Unul din cel putin 20, cati am vazut azi. Il chema "Bufi". Stapana nu m-a lasat sa-l fotografiez, pe motiv ca "e timid". Intr-adevar, cainele manifesta aceeasi reticenta fata de oameni ca orice caine al strazii.

Stapana spune ca l-a luat pe Bufi din fata blocului, unde era hranit de mai multi vecini si l-a ingrijit acasa. Tocmai se intorcea de la o plimbare in parc. O intreb daca e de acord cu eutanasierea. "Nu trebuie ucisi cainii, e adevarat ca sunt multi si ca pot fi periculosi, dar pot fi tinuti in adaposturi", spune aceasta.

La fosta intreprindere "Flamura", unde pe vremuri lumea muncea, in cladirea veche si aproape distrusa s-a deschis un dezpozit de mobila. Potentialii clienti sunt intampinati, la intrarea in complexul care arata deplorabil, de zeci de catei. Se opresc sa bea apa dintr-un recipient pus special pentru ei, semn ca paznicul isi face treaba.

Cert este ca maidanezii sunt o problema la care nimeni nu incearca macar sa gaseasca o solutie viabila. Ba, mai mult, ei au devenit, in timp, mai mult subiect de campanie electorala si, chiar daca ei nu voteaza, atat cei pro eutanasiere, cat si cei contra o fac. Dupa alegeri, fiecare isi va vedea de treaba lui, iar cainii vor ramane tot pe strazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caini vagabonzi, #caini vagabonzi musca , #caini vagabonzi