Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati, au decis senatorii

Marti, 12 Martie 2013, ora 16:32
2329 citiri
Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati, au decis senatorii
Foto: Arhiva

Senatorii au adoptat, marti, o initiativa legislativa care prevede ca vor putea fi eutanasiati doar cainii bolnavi incurabil, declarati ca atare in urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanti ai organizatiilor pentru protectia animalelor.

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 131 voturi "pentru", un vot "impotriva" si sapte abtineri.

Senatorii au reexaminat o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, care continea o serie de prevederi declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.

Legea declarata neconstitutionala prevedea ca puteau sa fie eutanasiati si cainii care nu erau adoptati in termen de 30 de zile si cei agresivi lasati in libertate, abandonati sau carora nu le pot fi identificati apartinatorii.

Care era varianta initiala a proiectului

In varianta initiala a legii, cainii periculosi lasati in libertate, abandonati sau al caror apartinator nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiati in termen de trei zile, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar.

Senatorii au adoptat o serie de amendamente la propunerea Comisiei juridice, care a propus plenului solutii pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de necontitutionalitate.

Potrivit formei adoptate de Senat, dupa expirarea termenului de cazare de 30 de zile, daca nu au fost revendicati sau adoptati, cainii pot fi pastrati in adaposturi sau returnati in teritoriu dupa ce au fost castrati.

Autoritatea administratiei publice locale urmeaza sa asigure deparazitarea interna si externa, sterilizarea sau castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan timp de un an de la intrarea in vigoare a legii.

Detinatorii de caini care refuza sterilizarea sau castrarea cainilor vor plati o taxa de monta, stabilita de consiliul local, pentru fiecare generatie de pui.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost semnata de un numar de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

In urma acestei sesizari, instanta constitutionala a apreciat ca legea stabileste solutiile preconizate cu privire la obligatia autoritatilor publice de a gestiona problema cainilor fara stapan fara a tine seama de o ordine in care trebuie sa fie aplicate, astfel incat autoritatile publice chemate sa aplice legea criticata vor fi puse in situatia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea.

Curtea a mai aratat ca legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar eutanasierea cainilor fara stapan sa fie aplicata doar in ultima instanta.

De asemenea, CC a aratat ca masura eutanasierii cainilor agresivi si periculosi fara stapan este necesara.

Curtea a mai a apreciat ca prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate, legiuitorul a adus atingere demnitatii umane, care presupune doua dimensiuni, respectiv relatiile dintre oameni si relatia omului cu mediul inconjurator, inclusiv cu lumea animala, "ceea ce implica, in privinta animalelor, responsibilitatea morala a omului de a ingriji aceste fiinte intr-un mod de natura a ilustra nivelul de civilizatie atins".

"O victorie a Senatului"

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ in calitate de prima Camera sesizata.

Dupa vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, initiatorul proiectului, a explicat ca, potrivit variantei adoptate de senatori, cainii agresivi ridicati din strada nu vor mai fi eutanasiati, ci vor fi mentinuti in padocurile din adaposturi, decizia urmand sa fie luata de fiecare administratie locala.

"Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizatiei, este o victorie a senatorilor, care au inteles acest proiect de lege si au votat pentru, este si o victorie a iubitorilor de animale si, nu in ultimul rand, este si o victorie a mea", a aratat Marinescu, care a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, insotit de un grup de iubitori de animale.

El a mai sustinut ca fosta guvernare a schimbat sensul acestei legi la 180 de grade, introducand eutanasierea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Senat decis eutanasiere caini, #caini bolnavi eutanasiati , #caini vagabonzi