Doi zimbri ucisi de caini salbaticiti: Printre ei, primul zimbru conceput in Muntii Tarcu

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:03
6618 citiri
Doi zimbri ucisi de caini salbaticiti: Printre ei, primul zimbru conceput in Muntii Tarcu
Foto: captura YouTube/vali popovici marciuc

Patru zimbri din Muntii Tarcu au fost gasiti morti, iar probele arata ca doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini salbaticiti. Printre zimbrii morti este si primul pui conceput si nascut liber in zona.

Anuntul a fost facut joi de Csibi Magor, director al World Wide Fund for Nature (WWF).

"O veste pe cat de neasteptata, pe atat de proasta. Doi zimbri din proiectul nostru din Muntii Tarcu au fost omorati de caini salbatici, printre care si Romaz, primul zimbru conceput si nascut liber in noua casa a zimbrilor.

In momentul in care cel mai mare mamifer din Europa este vulnerabil in fata acestei provocari noi, ne imaginam cum sunt celelalte specii. Problema este una uriasa si ne arata ca traim intr-o lume interconectata, iar deciziile din orasele noastre pot avea consecinte departe de aglomeratiile urbane, iar solutiile daca nu sunt unitare si coerente sansa de a rezolva problema scade foarte mult.

Niciodata nu ne-am fi imaginat ca asa ceva se poate intampla si cred ca este timpul ca autoritatile sa isi asume actiunile lor si sa iasa cu solutii concrete", a postat pe Facebook Csibi Magor.

A venit pe lume primul pui de zimbru care va trai in salbaticie in Romania, dupa 200 de ani

La scurt timp, acesta a venit cu noi comentarii, precizand ca vina nu este a animalelor salbaticite, ci a autoritatilor.

"Nu cainii sunt de vina pentru moartea zimbrilor din Muntii Tarcu, ci autoritatile care de atatia ani trateaza problema cainilor fara stapani doar in context electoral, la nivel de sloganuri si fara solutii reale.

Aceasta problema poate pune in pericol intreaga fauna si echilibrul natural din paduri si arii protejate. Noi, din pacate, nu avem cum sa aducem zimbri, lupii sau ursii in fata Parlamentului ca sa captam atentia legislatorilor, insa ne putem baza pe iubitorii de natura. Daca subiectul dispare in multitudinea stirilor zilnice, viata salbatica din tara va avea un viitor incert!", a postat pe Facebook Csibi Magor, intr-un comentariu cu titlul "Coruptia si incompetenta ucide si fauna din tara".

Intr-un comunicat remis presei, joi, de WWF sunt oferite mai multe detalii cu privire la moartea celor patru exemplare de zimbru.

Astfel, se precizeaza ca animalele "au murit din cauza unei combinatii de factori".

"Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel putin doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona.

Iarna este o perioada care pune la incercare supravietuirea zimbrilor, cand acestia consuma multa energie in cautare de hrana. Cei mai slabi dintre ei suporta consecintele selectiei naturale, fiind exclusi din turma pentru ca ar putea pune in pericol intregul grup, atragand atentia pradatorilor. Din nefericire, acest lucru s-a si intamplat.

Echipa WWF a fost in teren impreuna cu medicul veterinar si membri ai asociatei care gestioneaza fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre si din jurul cadavrelor, precum si inregistrarile de pe camerele de monitorizare amplasate in zona, concluzionand ca un grup de caini salbaticiti a haituit si atacat cel putin doua dintre exemplare (ambii masculi) ", se arata in comunicatul citat.

WWF precizeaza ca imaginile surprinse de camerele de monitorizare confirma prezenta lupilor in zona, dar si a unei "haite de 15 caini salbaticiti" si vine cu o serie de propuneri pentru ca asemenea lucruri sa sa nu se mai intample.

"Faptul ca acesti caini au ajuns sa pradeze cel mai mare mamifer din Europa, printre care si primul pui conceput si adus pe lume in libertate, in zona Banatului montan, este inca o dovada a pericolului pe care il reprezinta pentru fauna salbatica si nu numai.

In zona parcului Natural Vanatori Neamt, spre exemplu, acolo unde 20 de zimbri traiesc in mediul natural, exista si o haita de lupi, insa aceasta nu a atacat zimbrii de acolo. Incidentele din Magura Zimbrilor ne atrag atentia asupra unei probleme insuficient abordate de catre autoritatile competente", se arata in comunicatul remis presei de WWF.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#zimbri morti caini, #zimbri rezervatie Romania , #caini vagabonzi