Legea privind cainii maidanezi, atacata la CCR

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 16:10
1560 citiri
Legea privind cainii maidanezi, atacata la CCR
Foto: Arhiva

Organizatia Vier Pfoten a anuntat, luni, ca va ataca la Curtea Constitutionala noua lege privind cainii fara stapan, deoarece o considera neviabila. Demersul ar fi sustinut si de Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor si Grupul GIA.

Organizatiile pentru protectia animalelor sustin ca noua lege adoptata de parlamentari nu va rezolva problema cainilor de pe strada pentru ca "nu ofera explicatii clare".

Vier Pfoten, prin reprezentantii sai, sustine ca problema cainilor fara stapan nu trebuia lasata la latitudinea primariilor si consiliilor locale si considera ca acest act normativ va obliga la cheltuieli de milioane de euro pentru eutanasiere, "un procedeu care nu este eficient".

Coordonatorul de programe din cadrul Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, a atacat noua lege, facand referire la articolul VII, pe care il considera "aberant"."Nu poate sa stie populatia care este solutia pentru disparitia cainilor de pe strada. Nu poate un avocat sau un instalator sa spuna ce trebuie de facut, de aceea exista organizatii internationale cu specialisti care pot veni cu propuneri (...) Este clar, tinta legii este pur electorala. Practic, populatia va putea fi pacalita si mintita", a spus Barbuceanu.

Laurentiu Vasilescu, director general al Asociatiei "Save the Dogs", a sustinut si el ca eutanasierea va ataca efectul si nu cauza si practic nu va rezolva problema cainilor.

El considera eutanasierea o metoda costisitoare, din perspectiva faptului ca se aloca mai multi bani pentru eutanasierea unui caine decat pentru sterilizare. Vasilescu a spus ca datele oficiale ar arata ca intre 2001-2008 in Bucuresti au fost eutanasiati circa 144.000 de caini si s-au cheltuit noua milioane euro (62 euro/caine), iar rezultatele sunt nemultumitoare. De asemenea, in Brasov, spune el, s-ar fi eutanasiat 20.000 de caini si s-au cheltuit 1,45 milioane euro, la fel de ineficient s-a operat si in Arad, Slatina, Constanta.

Singurele localitati unde au fost inregistrate rezultate multumitoare in privinta diminuarii numarului de animale a fost in Arad si Lugoj, unde s-a adoptat sterilizarea.

Prin prindere, sterilizare si cazare in adapost pe o perioada nelimitata, Vasilescu spune ca se cheltuie in medie 25 de euro/caine, in timp ce pentru prindere, cazare 30 de zile in adapost si eutanasiere se cheltuie 60 de euro/caine, ceea ce dovedeste ca eutanasierea este mai scumpa.

Intrebati despre solutia pe care Vier Pfoten o agreeaza in cazul cainilor agresivi, Kuki Barbuceanu a spus ca prin sterilizare cainii isi pierd din agresivitate. "5% din cainii sterilizati raman agresivi, dar ei pot fi dati prin adoptie sau tinuti in adaposturi", a spus Kuki Barbuceanu.

Reprezentantii Vier Pfoten au sustinut ca noua lege nu va rezolva aceasta problema si ca se impune adoptarea unui program national de sterilizare a cainilor fara stapan, cofinantat de ONG-uri. Ei au mai spus ca exista o lege care pedepseste abandonul si si-au manifestat nemultumirea ca ea nu se aplica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#caini vagabonzi CCR, #lege caini vagabonzi eutanasiati , #caini vagabonzi