Mii de oameni muscati de caini in acest an. Medic: "Cainii trebuie sa dispara de pe strazi!"

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 21:36
6530 citiri
Mii de oameni muscati de caini in acest an. Medic: "Cainii trebuie sa dispara de pe strazi!"
Foto: Arhiva

In primele 8 luni ale acestui an, 9.760 de persoane muscate de caini s-au prezentat pentru profilaxie la Institutul Matei Bals din Capitala, dintre care 1.975 au fost copii. Statisticile arata ca numarul celor muscati de caini creste de la an la an cu cateva sute de persoane.

Conform datelor puse la dispozitie de Centrul Antirabic de la Institutul Matei Bals, numarul persoanelor muscate lunar de caini este, in medie, de 1.200, dintre care un sfert sunt copii.

In ultima saptamana a lunii august, la Centrul antirabic s-au prezentat, in medie, 15 persoane muscate de caini zilnic.

Pe de alta parte, conform cifrelor oficiale, in aceste prime 8 luni ale anului s-au cheltuit aproape 2.200.000 lei pentru fiolele de vaccin antirabic si cele antitetanic.

Purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals, doctorul Catalin Apostolescu, a declarat pentru Ziare.com ca numarul total al persoanelor muscate de caini a avut un trend "usor crescator" in ultimii ani.

"In fiecare an sunt in jur de 750 poate 1.000 de pacienti in plus fata de anul precedent", a precizat acesta.

Intrebat care este tratamentul de care beneficiaza o persoana muscata de caini in momentul in care se prezinta la Centrul Antirabic, Catalin Apostolescu a explicat ca aici se face doar partea de profilaxie, de problemele grave urmand sa se ocupe chirurgii.

"La Centrul antirabic i se face doar profilaxie antirabica, profilaxie antitetanica si profilaxia asupra infectiei plagilor. In marea majoritate a cazurilor, pacientul nu ramane internat la noi. Exista insa si cazuri in care pacientul are nevoie de tratament chirurgical. De multe, ori il trimitem noi la chirurg pentru rezolvarea chirurgicala a plagii, ori pacientul se prezinta initial la chirurg si de acolo ne este adresat noua, strict pentru profilaxie. Ce va spun eu este doar partea de profilaxie a bolilor transmise prin muscatura de caine, dar nu tratamentul per se al muscaturii, care tine de chirurgi", a explicat doctorul Apostolescu.

"Uneori sunt plagi urate, mutilante, care au nevoie chiar de chirurgie estetica"

In ceea ce priveste costurile, "cea mai simpla schema de tratament este la 270 de lei, iar cea mai completa ajunge la 791 de lei pentru un bolnav", a declarat purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals.

"Anul acesta s-au prezentat la Centrul antirabic peste 9.700 de oameni muscati de caini. Inmultiti, adunati si veti vedea ce sume se obtin", a comentat acesta.

Dr. Catalin Apostolescu a subliniat inca o data: "complicatiile nu sunt tratate la noi in spital".

"Uneori sunt plagi urate, mutilante, care au nevoie chiar de chirurgie estetica. Va dati seama ca, adunate, costurile sunt cu totul si cu totul altele, dar ele nu se raporteaza in programul national antirabic, se raporteaza de catre clinicile chirugie", a mai completat el.

Intrebat de unde vin banii pentru tratament, dr. Apostolescu ne-a explicat ca sumele sunt acordate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar nu ar putea sa precizeze suma exacta pentru ca decontarile se fac catre Casa si sumele nu se achita imediat.

Pe de alta parte, medicul a reamintit ca un caine transmite si alte boli.

"Prin muscatura cainelui se transmite tetanos sau poate sa se ajunga la suprainfectia plagilor, care poate sa ajunga la fasciita necrozanta s.a.m.d. Dar de la caine se mai pot lua si alte boli, cum ar fi leptospiroza, toxoplasmoza sau febra butunoasa prin intermediul capusei de caine", a completat acesta.

Din nefericire, au existat si cazuri de deces din cauza turbarii. "Dar, in general, sunt putine. La nivelul tarii, sunt circa 2-3 cazuri pe an. De exemplu, in 2013 si 2012 in Matei Bals nu a fost niciun caz de acest gen", a mai spus acesta.

Doctorul Catalin Apostolescu si-a exprimat si pozitia fata de problema maidanezilor, aflata in ultimele zile in dezbatere publica din cauza mortii, in Capitala, a unui baietel de 4 ani.

"Cainii ar trebui sa dispara de pe strazi!", a declarat acesta.

Cat despre solutia care ar trebui adoptata pentru a fi rezolvata aceasta problema cat mai rapid, dr. Catalin Apostolescu a replicat ferm: "Nu stiu, exista autoritati platite special pentru asa ceva - sa faca sa nu mai existe caini pe strada. Pe mine nu ma intereseaza daca au zgarda, daca au medalion, daca mai au sau nu mai au testicule, important este sa nu mai fie pe strada".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#muscati caini Matei Bals, #numar muscati caini 2013, #copil ucis caini, #Catalin Apostolescu Matei Bals , #caini vagabonzi