O lege care nu rezolva nimic (Opinii)

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 12:21
3913 citiri
O lege care nu rezolva nimic (Opinii)

Dupa amanari carora le-am si pierdut numarul, scandaluri si proteste unul mai expresiv ca altul, Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, legea privind cainii vagabonzi.

Alesii nu au avut insa curajul unei decizii radicale, in niciuna dintre directiile posibile. S-au spalat pe maini de problema, pe care in loc sa o rezolve au pasat-o autoritatilor locale.

Caci iata ce spune textul noii legi: maidanezii vor fi stransi de pe strada si daca in termen de 30 de zile nu vor fi adoptati, iar primariile nu vor avea bani sa ii tina in adaposturi s-ar putea sa fie eutanasiati. Eutanasierea acestora se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari.

Cum adica adunari? Cine o sa le convoace, cum se va vota, care va fi relevanta lor? Si ce o sa facem daca intr-un cartier adunarea cetatenilor va fi pentru eutansiere si in altul impotriva? Iubitorii de animale vor cara cainii cu plasa si portbagajul din cartierul criminal in cel salvator.

Iar cei terorizati de patrupede vor face traficul invers, iar pe granita vor avea loc adevarate lupte corp la corp. Si cand adaposturile pentru animale sunt o solutie atat de banoasa, ce altceva vor hotari consilierii locali decat sa se asigure ca ele vor fi tot timpul pline, ca si buzunarele multora dintre ei?

In ceea ce-i priveste pe iubitorii de animale, rar am vazut atata isterie si absurditate ca in prestatiile lor. Ce ne propun ei? Nici mai mult nici mai putin decat sa lasam cainii pe strada. Pe cei care nu sunt agresivi, desigur. Si cum ii selectam pe cei agresivi de cei neagresivi?

Toti cainii pot deveni agresivi daca sunt foarte flamanzi, daca sunt bolnavi sau se simt amenintati, iar momentul in care se intampla acest lucru este imprevizibil. Exista cazuri in care si caini crescuti in casa au reactii paradoxale, chiar si impotriva stapanului. Sigur ca si cainii sunt creatiile lui Dumnezeu, care merita mila si dragoste. Dar si copiii sunt. Copiii sfartecati de colti si gheare, pe care iubitorii nu-i vad niciodata si care au dreptul sa se plimbe in siguranta pe strada.

In toata povestea asta absurda, ultimul lucru care conteaza este interesul cetateanului, dar si cel al cainilor.

Singurul lucru pe care-l face, de fapt, legea este sa ridice interdictia eutanasierii. Dar de aici pana la o solutie finala si bine cumpanita e cale lunga. De fapt, ce ar trebui sa urmareasca un act normativ pe aceasta tema? Sa avem strazi fara caini vagabonzi, astfel incat oamenii sa se simta in siguranta si sa nu mai avem, din timp in timp, stiri terifiante despre oameni mutilati sau chiar ucisi de animalele lasate libere pe strada.

Asta, desigur, nu inseamna, neaparat uciderea cainilor. Dar, e drept, nici nu o exclude, in ultima instanta.

In loc sa ne ofere inacceptabila varianta a lasarii cainilor pe strada pana mor de moarte naturala, ONG-urile nu au decat sa se mobilizeze pentru solutii alternative, acceptabile si pentru ele si pentru cei care-si doresc sa poata merge linistiti pe strada. De exemplu, ar putea incerca sa convinga om cu om sa semneze contracte prin care sa se angajeze sa plateasca o suma lunara infima, cu care sa fie finantate adaposturi mai mici, de cartier, unde cainii sa isi duca zilele in conditii decente.

Nu cred ca ar fi nevoie de mai mult de cativa lei de familie, lunar. De altfel, solutia a fost pusa in practica in cateva zone din Bucuresti si functioneaza foarte bine. Dar ca sa produca cu adevarat efecte ea trebuie generalizata.

E doar un exemplu, se pot gasi si altele, insa situatia actuala este intolerabila, un atentat la sanatatea si siguranta publica. Atat doar ca nimeni nu are nici inteligenta si nici curajul unei solutii duse pana la capat. Autoritatile isi paseaza cartoful fierbinte de la una la alta, doar - doar s-o raci in mod natural, iar iubitorii urla cat ii tin plamanii fara sa admita ca au esuat la radul lor in toate incercarile de a rezolva problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caini vagabonzi lege, #eutanasiere caini vagabonzi, #eutanasiere caini comunitari , #caini vagabonzi