Parlamentari europeni, ingrijorati de situatia cainilor comunitari din Romania

Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:10
3084 citiri
Parlamentari europeni, ingrijorati de situatia cainilor comunitari din Romania

Situatia cainilor maidanezi din Romania, respectiv starea deplorabila in care acestia traiesc in adaposturile primariilor, dar si masacrarea multora dintre ei in afara legislatiei nationale si europene, au constituit tema unei conferinte de presa sustinute miercuri de europarlamentarii Janusz Wojciechowski (ECR) si Andrea Zanoni (ALDE), la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Soarta maidanezilor, in atentia PE: Doi europarlamentari au venit la Bucuresti

Situatia cainilor comunitari din Romania - problemele legate de adoptia acestora din adaposturile de stat, dar si uciderea lor prin metode nelegale - a constituit totodata tema unei scrisori trimise premierului Victor Ponta de Janusz Wojciechowski, care s-a aflat intr-o vizita in Romania si care s-a declarat extrem de ingrijorat de situatia cainilor.

Adaposturile pentru caini maidanezi s-au umplut. Autoritatile vor sa inceapa eutanasierea

"Am vizitat cateva locuri si am observat si practici de ucidere brutala fara control a cainilor. Centrele de adoptie sunt inchise publicului. (...) Accesul in vederea adoptiei cainilor comunitari este prevazut in lege, dar in practica este imposibil sa fie aplicat, pentru ca adoptia este foarte restrictiva. Pentru majoritatea romanilor adoptia este imposibila. Am dorit sa-i atrag atentia primului ministru si sa-l intreb daca ia in considerare aceasta situatie si doreste sa schimbe sistemul", a detaliat Wojciechowski.

Potrivit acestuia, solutiile cele mai bune sunt adoptia cainilor de pe strada, sterilizarea si castrarea lor; chiar daca exista costuri, acestea se pot suporta cu participarea asociatiilor de profil, la care este necesar sa se adauge un control al statului.

Orasele din Romania care au inceput uciderea maidanezilor - ce "surpriza" le pregatesc ONG-urile

"Scrisoarea mea a plecat catre primul ministru si astept un raspuns. Si alti parlamentari europeni doresc sa mearga in Romania sa vada aceasta situatie", a spus Janusz Wojciechowski.

Parlamentarul polonez a subliniat, in context, ca Parlamentul European a adoptat, marti, noi reguli in privinta strategiei de ajutorare a animalelor fara stapan, reguli care sunt recomandate statelor membre pentru a fi introduse in legislatie.

La inceputul lunii decembrie, o delegatie a Parlamentului European s-a aflat in Romania, prilej cu care s-a intalnit cu oficialitati romane pentru discutii cu privire la problema cainilor fara stapan si modul de abordare a acesteia. Delegatia s-a intalnit cu conducerea ANSVSA, cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu si cu reprezentanti ai guvernului.

Vizita in Romania a delegatiei UE a avut loc in urma miilor de petitii adresate Parlamentului European din intreaga Europa in care, pe langa protestele impotriva noii legi privind uciderea cainilor, se reclamau abuzurile impotriva cainilor fara stapan, precum si starea deplorabila a cainilor din adaposturile primariilor.

Delegatia a fost formata din europarlamentarul Janusz Wojciechowski MEP, presedinte de onoare al Intergrupului pentru bunastarea animalelor din cadrul PE, europarlamentarul Andrea Zanoni MEP, vice-presedinte al Intergrupului, Magdalena Majerczyk, consultat ECR, dr. David Prichard, expert in managementul populatiei canine, Karolina Tomaszewska si Andreas Erler din cadrul PE si Claudia Buthenhoff-Duffy, jurnalist german si coautor al studiului international 'Making The Link'.

La sfarsitul lunii ianuarie, o noua delegatie a PE a venit in Romania. Aceasta a fost formata din Janusz Wojciechowski, Karolina Tomaszewska, medic veterinar, consultant in bunastarea animalelor, si Magdalena Majereczyk, consultant politic ECR, scopul fiind de a se informa in mod direct referitor la situatia din teren, programul incluzand in acest sens si vizite la adaposturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#caini comunitari Romania, #europarlamentari caini maidanezi Romania , #caini vagabonzi