Sa iesim din ipocrizie! Oameni sau caini? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:41
7689 citiri
Sa iesim din ipocrizie! Oameni sau caini? (Opinii)
Foto exclusivnews.ro

V-am intrebat, raspund si eu. Pro sau contra eutanasiei? Si daca nu vom raspunde rapid intrebarea va deveni: canicid sau genocid?

Incerc sa las la o parte drama teribila a copilasului sfartecat de caini. Desi, recunosc, mi-e foarte greu, mai ales ca mama. Nu stiu cum vreun parinte poate evita teribila intrebare: daca era copilul meu?

Dar mai stiu ca asemenea emotii, oricat de puternice, sunt trecatoare. Am mai asistat la inflamari ale opiniei publice pe diverse teme, inclusiv aceasta, stinse in cateva zile, uitate si reluate la fel de efemer la proxima nenorocire.

Si de aceea as vrea sa dau un raspuns pe baza faptelor, cifrelor si a opiniilor avizate. Fenomenul cainilor vagabonzi nu este unul specific doar Bucurestiului, dar putem lua Capitala ca mostra. Avem cel putin 65 de mii de caini vagabonzi pe strazi. Unele statistici vorbesc de 100 de mii de caini.

Legendele ca ar fi in majoritate blanzi, ca nu ar ataca decat provocati sau pe cei care se tem de ei, sunt tampenii, dupa cum a explicat medicul veterinar Sorin Minea. Dimpotriva, sunt mai periculosi pentru om decat animalele salbatice, pentru ca spre deosebire de acestea nu se tem de om, sunt obisnuiti cu el. Organizati in haite, sub comanda unui lider agresiv, sunt imprevizibili, pot ataca oricand, pe oricine, fara motiv si sunt feroce.

In aceste conditii nu e de mirare ca victimele sunt tot mai multe. De la inceptul anului au fost muscate aproape 10 mii de persoane. Si, am mai spus-o, statisticile sunt partiale pentru ca ii includ doar pe cei care vin sa se vaccineze antirabic dupa un atac. Medicii au constatat ca ranile sunt tot mai grave si, e firesc, numarul deceselor creste. Oficial, in Capitala, stim de femeia ucisa langa ADP sector 5 si de Ionut. Dar medicul legist care a autopsiat cadavrul micutului spune ca numai el a avut deja trei cazuri de oameni ucisi de caini. Asadar, numarul deceselor poate fi cu mult mai mare.

Mai sunt insa si alte pericole. Mai putin evidente, dar deloc de neglijat. Spre exemplu, bolile pe care le pot transmite acesti caini vagabonzi. Daca duci un copil in parc, este foarte probabil ca el sa intre in contact cu urina si fecalele unui caine infectat si sa se infecteze la randul sau. Nu sunt de neglijat nici costurile pe care le presupune tratamentul celor muscati de caini.

Solutia sterilizarii nu a dat niciun rezultat din mai multe motive. Banii, tot mai multi, investiti in aceste operatiuni, au fost sifonati in buzunare private, generand afaceri extrem de profitabile. 18 milioane de lei a avut pe mana ASPA si i-a facut praf pe nu se stie ce. ONG-urile din domeniu fie sunt prea sarace, fie sunt de rea credinta, in orice caz au fost total ineficiente si nu au produs decat zgomot. Adoptia nu functioneaza, numarul celor dispusi sa ia caini de pe strada sau din adaposturi si sa aiba cu adevarat grija de ei, nu sa ii elibereze din nou pe strada, fiind foarte mic.

Cand ai pe strada intre 65 si 100 de mii de caini vagabonzi, tot mai agresivi, nu te mai poti juca de-a programele si exprimentele. Practic, nu ai cum sa cazezi un numar atat de mare de caini. Nu ai loc, nu ai bani, nu ai personal. Ar fi frumos sa se poata, dar trebuie sa fim realisti.

Sfartecarea lui Ionut ne-a pus in fata dilemei ultime: oameni sau caini? Cine are prioritate?

Eu aleg oamenii. Si alta solutie decat eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati nu mai exista in mod realist. O spun specialistii, o spun medicii veterinari. Si nici macar nu trebuie sa reinventam apa calda. In toate tarile civilizate cainii, foarte putini de altfel, ajunsi vagabonzi au aceeasi soarta: capturare si apoi fie adoptie intr-un anumit termen, fie eutanasiere.

In SUA - tara in care daca ai casa pe anumite plaje nu ai voie, sub riscul amenzilor usturatoare, sa aprinzi seara lumina pe terasa ca sa nu derutezi boastele testoase - sunt eutansiati anual milioane de caini ramasi accidental fara stapan sau agresivi.

Nu este o solutie fericita, nu este o solutie care sa imi placa, dar cred ca este ultima ramasa intr-o situatie cu imens potential de pericol pentru viata fiecaruia dintre noi. Cred ca trebuie sa iesim din ipocrizie, fara a intra in isterie, dar cu hotarare. Altfel vom mai ingropa si alti copii sfartecati, ceea ce eu una nu pot accepta sub nicio forma si cu niciun pret.

Ciolacu își dă o notă mai mare decat cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
Ciolacu își dă o notă mai mare decat cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
Șeful Executivului, Marcel Ciolacu, este de părere că prestația sa, în actuala funcție de prim-ministru, merită o notă "peste 8". Premierul Ciolacu și-a făcut această autoevaluare...
Marcel Ciolacu, caracterizări spumoase ale adversarilor din cursa pentru Cotroceni. Cine este "omul cumsecade", "grobianul" și "ipocritul"
Marcel Ciolacu, caracterizări spumoase ale adversarilor din cursa pentru Cotroceni. Cine este "omul cumsecade", "grobianul" și "ipocritul"
Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la Președinția României, consideră că unul dintre oponenții săi în cursa pentru Cotroceni, liderul AUR, George Simion, este ”grobian”....
#caini vagabonzi eutanasiere , #caini vagabonzi
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Oamenii câini nu pot ieși din ipocrizie. Ei nu trebuie lăsați să
  1. Ucraina bagă spaima în soldații ruși, cu o invenție inteligentă: Mitraliera care trage singură, ucigând inamicii la 5 km VIDEO
  2. Miliardarul Bill Gates avertizează omenirea, anunțând și un termen: Două catastrofe vor lovi lumea VIDEO
  3. Teamă într-o țară ce a stat 50 de ani sub jugul Uniunii Sovietice: Pregătește planul național de evacuare de frica Rusiei
  4. Cum a obținut o româncă acordul judecătorilor să intre în apartamentul unei vecine pentru a face curățenie cu forța. Locuința era invadată de gunoaie
  5. Patru țări anunță sancțiuni suplimentare asupra Iranului, după ce ar fi vândut rachete Rusiei. Ce răspunde regimul de la Teheran
  6. Fost șef de stat, despăgubit după ce a fost acuzat că a furat mobilă din palatul prezidențial. Unde au fost găsite obiectele dispărute
  7. Un nou măcel în Gaza. 19 morți confirmați după atacul israelian în zona al-Mawassi VIDEO
  8. Ministerul de Finanțe propune majorarea plafonului neimpozabil și în cazul pensiilor militare. Ce prevede proiectul pus în dezbatere publică
  9. Ungaria își va transfera partea din Fondul european de pace în Ciad, nu în Ucraina
  10. Prioritățile noului Guvern de la Kiev, după remaniere. Anunțul premierului Denîs Şmîhal