Solutia finala pentru maidanezi

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:00
5265 citiri
Solutia finala pentru maidanezi

Nu am crezut ca se va ajunge in acest punct cu discutiile despre cainii fara stapan.

Oricat de mare ar fi drama care a condus lucrurile pana aici, iar imaginea unui copil de patru ani mancat de viu de o haita de caini e dincolo de explicatii, recunonsc a nu fi anticipat ca dispunem de atata energie pentru o falsa problema.

Argumentele factorilor de decizie si influenta au ajuns acum in punctul in care se pun in balanta viata omului si cea a cainelui. Este momentul cand pana si cei mai rationali aparatori ai animalelor trebuie sa muteasca si sa lase capul jos.

Iar de aici nimic nu i se mai poate opune ideii ca eutanasierea este singura si cea mai buna solutie cu care am putea pune capat haitelor de patrupede de pe strazile tuturor oraselor din tara. Sa nu uitam de orasele mai sarace decat Bucurestiul unde maidanezii chiar fac legea in anumite cartiere si orice intrus le calca teritoriul risca sa o faca pentru ultima oara.

Dar sa ramanem pentru moment in Bucuresti. Desigur, nicio viata de om nu poate fi comparata cu a unui caine, dar pana sa le tragem un glont in cap sau sa-i otravim cu zecile sau sutele de mii, sa punem cateva intrebari.

Ce spune despre noi ca discutam, asa cum o facem, despre solutia pentru maidanezii care au ajuns sa ne manance pe strada? Multe. In primul rand ca ne complacem in lucruri despre care stim ca ne pot veni de hac oricand, dar refuzam sa le rezolvam pana in momentul in care ele chiar ne omoara. E o intamplare ca acum ne-au trezit cainii.

Ar fi putut la fel de bine ca o pisica fara stapan, din sutele de mii care populeaza orasele si institutiile, sa mutileze un alt copil. Astazi am fi vanat pisici? Exista oricum stiri despre cainii si pisicile care colinda spitalele mizere, ei cand vor ataca?

Si aici nu mai e doar vina politicienilor. Intr-un anume fel, e vina noastra, a tuturor. Dar e reactia unei societati care s-a obisnuit sa reactioneze doar in situatiile limita, cand nu se mai poate altfel.

Invatati dupa ritmul societatii, politicienii s-au obisnuit si ei sa nu actioneze decat la urgente, in fata cataclismelor naturale sau economice sau la interventii externe. E complicitatea tuturor si detasarea unei societati intregi fata de legi, termene si principii. E de fapt distanta pe care societatea o ia fata de ea insasi.

Ce spune faptul ca astazi nu vedem decat o singura solutie, cea finala, pentru cainii pe care i-am lasat sa isi dezvolte propria societate, una paralela cu a noastra? Spune si mai multe lucruri. Este eutanasierea singura solutie si cea mai buna?

Ar trebui, drept pedeapsa, sa nu fie. Dar adevarul e ca nimeni nu stie cu exactitate, asa cum nimeni nu poate sa gaseasca usor vinovatul pentru tragedie, pentru ca nimeni nu stie cum s-a ajuns aici. Sau putem sa renuntam la isterii si sa-i obligam pe politicieni sa isi faca treaba, sa nu mai devenim complicii neputintei si prostiei lor.

Sa-i obligam pe administratori sa gandeasca alte solutii, sa faca socoteli si sa rezolve problema fara a apela la cea mai simpla arma - moartea. Altfel, am reactionat la fel ca si maidanezii, instinctiv, muscand din ceea ce ne temem ca o sa ne omoare.

E ok si de data asta, e drumul pe care natura ajunge de fiecare data cand e pusa fata in fata cu propriul sfarsit. Doar ca imi imaginez reactiile de dupa masacrul celor cateva zeci (sute la nivel national) de mii de maidanezi. Mormanele de cadavre si povestile emotionante de dupa.

Stiu, atunci vom fi oameni din nou, vom fi empatici. Vom tine mortis sa demonstram din nou ca suntem deasupra animalelor, pentru ca le vom putea plange de mila.

Intensitatea reactiilor e pe masura motivelor care le-au provocat. Asa putem intui si cat de intim sunt legate de cultura noastra animalele de companie. Iar cine isi trambiteaza dragostea de oameni dar e gata sa verse tone de sange maidanez, sa ia o pauza si sa se mai gandeasca o data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#caini maidanezi eutanasiere, #copil ucis caini maidanezi , #caini vagabonzi