165 de milioane de lei pentru biserici si manastiri

Vineri, 14 Martie 2008, ora 11:53
1244 citiri
165 de milioane de lei pentru biserici si manastiri

In acest an, peste 1.100 de biserici si manastiri din toata tara, in marea lor majoritate ortodoxe, vor primi aproximativ 165,8 milioane de lei. Banii provin de la bugetul pentru culte si din Programul National de Restaurare al Ministerului Culturii si vor fi folositi pentru lucrari de constructie, reparatie si intretinere.

Bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte de la Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pentru construirea si repararea lacasurilor de cult pe anul 2008, conform Legii Bugetului, este de 123,012 milioane de lei.

Din aceasta suma, comisiile de buget-finante ale parlamentului au repartizat 116,685 milioane lei pentru 957 unitati de cult. Dintre acestea, majoritatea sunt ortodoxe, 63 sunt romano-catolice si greco-catolice, 22 sunt crestine de rit vechi, 11 sunt biserici penticostale, 4 reformate, 2 baptiste, 2 lutherane si 1 apartine cultului adventist de ziua a saptea.

Potrivit directorului directiei Relatii culte din secretariatul pentru culte, Stefan Ionita, sumele au fost repartizate lacasurilor de cult de catre parlament, fara consultarea secretariatului.

La dispozitia institutiei din Ministerul Culturii (MCC) au mai ramas doar 6,327 milioane de lei, suma ce va fi repartizata pe baza solicitarilor de la diferite biserici din tara. Banii sunt insa insuficienti fata de numarul cererilor, a spus Ionita.

Alte 45 unitati de cult au primit bani printr-o hotarare de guvern care a suplimentat bugetul Ministerului Culturii si Cultelor cu 19,7 milioane de lei.

La aceste sume se adauga bisericile si manastirile cu statut de monumente istorice la care lucrarile sunt finantate prin Programul National de Restaurare (PNR) al MCC. Dintre cele 168 de obiective restaurate prin PNR in 2008, 122 sunt lacasuri de cult, iar suma alocata acestora este de 23,13 milioane de lei.

In acest an sunt programate sa inceapa si lucrarile de contruire a Catedralei Mantuirii Neamului, proiect de amploare al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, la care contruibuie si Guvernul Romaniei, cu suma de 30 de milioane de lei.

Ridicarea grupului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, care se va intinde pe aproximativ doua hectare, va costa, potrivit estimarilor expertilor, 200 de milioane de euro fara finisari si inca 200 de milioane pentru finisari, pictura si instalatie de incalzire.

Citeste si:
Horoscopul banilor în iulie. Zodia care câștigă o sumă importantă de bani fără să facă nimic
Horoscopul banilor în iulie. Zodia care câștigă o sumă importantă de bani fără să facă nimic
Astrele sunt foarte bune cu anumite zodii în luna iulie pe plan financiar, astfel că acestea vor putea câștiga sume importante de bani fără să facă nimic, ca de exemplu sub forma unui...
Horoscop zilnic. Miercuri, 6 iulie. Zodia care așteaptă o veste delicată
Horoscop zilnic. Miercuri, 6 iulie. Zodia care așteaptă o veste delicată
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Ai chef...