La 20 de ani de la adoptarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, Romania are realizari in domeniu, dar si multe probleme, precum rata abandonului scolar, exploatarea copiilor si stigmatizarea celor de etnie roma.
"In ultimii 20 de ani Conventia a transformat modul in care copiii sunt vazuti si tratati in lume. Desi raman multe provocari in indeplinirea drepturilor copiilor, conventia ofera o viziune asupra lumii in care toti copiii supravietuiesc si se dezvolta, sunt aparati si li se ofera dreptul de a participa la deciziile care ii privesc.
Au fost facute progrese foarte importante in multe tari, precum infiintarea unor ministere ale copiilor sau unor autoritati nationale pentru protectia acestora", a declarat, vineri, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la adoptarea Conventiei ONU, Edmund McLoughney, reprezentat UNICEF Romania.
Potrivit acestuia, desi legislatia exista, trebuie sa fie si implementata si ar trebui schimbata atitudinea adultilor cu privire la drepturile copiilor.
Potrivit Mioarei Bogdan, secretar general al Directiei de Monitorizare a ANPDC, 1990, anul in care Romania a aderat la Conventia ONU, ne gasea intr-o situatie dezastruoasa in ceea ce privea protectia copiilor. Existau multe institutii de tip vechi, orfelinate, pentru care imaginea Romaniei a avut atat de mult de suferit, personalul nu era specializat, iar familiile erau incurajate sa isi lase copiii acolo daca nu pot avea grija de ei. Practic, era un sistem de dezradacinare a copiilor, iar abuzurile dese din aceste institutii au lasat traume adanci.
In prezent exista 1.000 de servicii de tip familial (47.000 de copii sunt ocrotiti in aceste servicii) si 23.000 in institutii de tip clasic. "Acum suntem provocati sa responsabilizam familia si sa facem cunoscute drepturile copilului. Inca mai exista copii care nu sunt respectati, acest lucru reprezinta o realitate, exista foarte multe abuzuri, copii care sunt exploatati si care nu se pot apara singuri si care au nevoie de ajutorul nostru", subliniaza Mioara Bogdan.
Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania, recunoaste ca avem, inca, multe cauze de ingrijorare - aproximativ 350.000 de copii sunt afectati de saracie si traiesc sub limita saraciei, rata abandonului scolar s-a triplat in ultimii ani, iar 80% dintre cei care nu merg la scoala sunt copii de etnie rroma, asupra carora inca se mentine stigmatizarea.
Cu privire la cei aproximativ 350.000 de copii care traiesc sub pragul de saracie, care nu au acces la hrana, invatamant si asistenta sociala, reprezentanta ANPDC a precizat ca autoritatea este constienta de cresterea numarului copiilor afectati de acest fenomen si ca are o serie de propuneri pentru ajutarea familiilor acestora.
Grupul National de Initiativa al Copiilor a prezentat, vineri, problemele esentiale pe care le-a identificat, dar si recomandari de solutionare a acestora. Printre problemele majore cu care se confrunta in prezent copiii romani se numara lipsurile materiale, accesul redus la ingrijiri medicale, violenta si discriminarea, incapacitatea de exprimare a opiniilor si de a participa la luarea deciziilor care ii privesc.
Potrivit acestora, tara noastra are in prezent un sistem de educatie deficitar, abandonul scolar a crescut in ultimii opt ani de trei ori, 40.000 de copii parasind anual scoala, majoritatea in mediul rural. Lipsa unei institutii specializate in respectarea drepturilor copilului, precum Avocatul copilului, este considerata de asemenea o problema, la fel ca si discriminarea, in special a copiilor de etnie rroma si a celor cu dizabilitati.