450.000 de bucuresteni ar muri la un cutremur puternic

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 12:15
5341 citiri
450.000 de bucuresteni ar muri la un cutremur puternic

Cutremurul din China este o tragedie spre care ne indreptam ochii uimiti. Ii compatimim pe cei care au avut de suferit de pe urma acestui seism si ne gandim cu groaza ce s-ar intampla in Romania daca un cutremur puternic cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter ne-ar lovi, dintr-o data.

Expertii sunt de parere ca un asemenea cutremur ar omora 450.000 de bucuresteni, daca s-ar produce noaptea, in jurul orei 21. Numarul victimelor ar fi cu 46 la suta mai mic pe timpul zilei, dar in acest interval orar ar fi mai multi copii in scoli si gradinite, iar multe din unitatile de invatamant nu sunt consolidate, conform Gandul.

In scenariul in care cutremurul ar avea loc noaptea, din cele 450.000 de victime, 6.500 de oameni vor muri sigur striviti sub daramaturi deoarece locuiesc in 1.000 de cladiri care se incadreaza la "colaps total sau partial", amplasate, de regula, in centrul istoric al orasului.

Alti zeci de mii de oameni vor muri cu zile din cauza dificultatilor de a fi ajutati la timp de echipele de interventie. Groaza cea mai mare va fi traita de cei 30.000 de raniti si de cei 95.000 de bucuresteni care vor ramane captivi in cladiri, asteptand sa fie salvati.

Ambulanta ar fi ineficienta in conditiile actuale de trafic, iar anual in Bucuresti mor peste 2.300 de persoane in perioada dintre apel si sosirea salvarii.

Expertii spun ca numarul final al pierderilor de vieti va fi mult mai ridicat, ca urmare a aglomerarii cu raniti si a avarierii spitalelor.

In cazul unui nou cutremur serios, problema locuitorilor Capitalei nu ar fi cele 23.000 de cladiri de locuit care vor fi avariate, ci prabusirea a 25 de spitale si alte unitati sanitare (dintre care vreo opt de urgenta).

In plus, in 26 de unitati din Bucuresti exista aproape 30 de tone de amoniac, peste 100 de tone de acid sulfuric si clorhidric, peste 160 de tone de alcool, peste 30 de tone de clor sau derivati din clor si alte substante toxice.

Traiesc permanent sub risc chimic locuitorii din apropierea Antrefrig, Sintofarm, Grivita, Cico SA, Danone, Chimopar, Policolor, Republica, Sicomed, Sin SA, Stab Bateri, Stiteh, SC Splai, Muntenia SA, Firos SA, Urbis, Continent Marine SA, cei de langa Triajul CFR, de langa CET-uri etc.

Alte riscuri vin de la infrastructura putreda, cum ar fi retelele vechi de gaz, cele 800 de centrale termice de cartier, cele peste110 benzinarii care functioneaza in imediata vecinatate a locuintelor sau a scolilor, care pot aduce pur si simplu iadul in Bucuresti.

Orice om care citeste studiul INCERC se ingrozeste. Insa seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Aurel Udor, care a declarat senin ca in cazul unui cutremur cu magnitudine mai mare de 7 grade nu vor cadea, in Capitala, decat in jur de 30 de cladiri, in conditiile in care exista nu mai putin de 390 de cladiri incadrate in gradul I de risc seismic.

Totusi, directorul Institutului de Fizica a pamantului, Gheorghe Marmureanu sustine ca pana in 2012 nu se va produce nici un seism cu magnitudine mai mare de sapte grade pe scara Richter, deoarece "Vrancea nu este incarcata pentru asa ceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la un bloc cu opt etaje din Bucureşti, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Două persoane au murit. Zece adulţi şi un copil au primit primul...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#Bucuresti, #cutremur, #China, #victime , #Bucuresti