60.000 de romani mor anual din cauza problemelor din sistemul sanitar

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 16:24
1679 citiri
60.000 de romani mor anual din cauza problemelor din sistemul sanitar

In fiecare an, 60.000 de romani mor din cauza problemelor din sistemul sanitar, potrivit unui studiu realizat de comisia prezidentiala pentru sanatate.

Lista deficientelor din sistem este lunga, la fel ca si cea a riscurilor de imbolnavire mult mai mari in tara noastra decat in tarile occidentale, informeaza Realitatea TV.

Spre exemplu, un copil care se naste in Romania are sanse de sase ori mai mari sa moara in primul an de existenta, fata de unul nascut in Suedia. Bolile infectioase au o incidenta mult mai mare la noi fata de media europeana.

Hepatita B este de doua ori mai raspandita, iar incidenta tuberculozei este cea mai mare din Europa.

Aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei ar putea fi evitate, daca sistemul sanitar ar oferi conditii mai bune.

Printre solutiile propuse de membrii comisiei prezidentiale pentru remedierea acestei situatii se numara suplimentarea resurselor pentru sanatate, mai precis 6 procente din PIB alocate acestui sector, precum si situarea pacientului in centrul sistemului sanitar.

Lista continua cu servicii de sanatate integrate care sa presupuna o ingrijire continua a pacientului, accesul cetatenilor la informatii relevante in domeniu si crearea unui sistem sanitar decent, in care omul sa fie ferit de riscuri si de malpraxis.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#romani, #sistem sanitar, #deficiente, #riscuri, #imbolnaviri , #Bucuresti