Vagoanele de tren pe care le foloseste CFR pentru transportul calatorilor sunt intr-o stare execrabila, fiind demult bune de dat la fier vechi, din moment ce au scaune si paturi rupte, geamuri crapate, oglinzi sparte, asternuturi patate, instalatii de caldura care nu functioneaza.
60% din parcul de vagoane al CFR Calatori ar trebui dat la fier vechi, avand peste 30 de ani vechime, desi legislatia europeana in domeniu precizeaza ca durata de functionare normala a unui vagon este de 15 ani, informeaza Jurnalul National in editia de marti.
Aceasta cifra incredibila, coroborata cu infrastructura veche de zeci de ani, explica de ce in fiecare zi mai auzim despre cate un accident feroviar, trenurile au intarzieri de ore intregi, calatorii dau foc la vagoane sau trenuri iau foc singure din senin.
CFR Calatori are un parc de circa 3.000 de vagoane, din care un parc activ de circa 2.100 de unitati.
"Potrivit normelor europene, numai 40% (circa 900 de vagoane) din parcul de vagoane este nou-construit, reconstruit sau modernizat, in timp ce restul, de 60% din vagoane, este de constructie foarte veche. Cele 1.200 de vagoane vechi circula in compunerea unor trenuri Personal si in unele trenuri Accelerat. Vechimea medie a parcului de vagoane este de 28 ani, unele avand chiar 40 de ani", potrivit CFR Calatori.
Un tren a ramas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferata
Nici locomotivele nu sunt mai noi. Dintr-un total de 846, mai mult de jumatate au durata tehnica de utilizare depasita. "Durata medie de viata a mijloacelor de tractiune este de circa 35 de ani, iar CFR Calatori are peste 450 de unitati motoare ce au durata tehnica de utilizare depasita", potrivit CFR Calatori.
Pentru a aduce parcul de vagoane la standarde europene de confort, autoritatile estimeaza ca au nevoie de 371 de milioane de euro.