Academia Domneasca, fondata de Constantin Brancoveanu, a fost demolata ilegal

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 19:57
2260 citiri
Academia Domneasca, fondata de Constantin Brancoveanu, a fost demolata ilegal
Foto: ARA

Ruinele primei academii din Romania, Academia Domneasca, infiintata de Constantin Brancoveanu, au fost demolate ilegal, la sfarsitul lunii aprilie.

Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" avertizeaza ca ruinele Academiei Domnesti erau incluse pe lista monumente istorice.

"Aceste asezaminte au reprezentat prima universitate a istoriei noastre, dar si actul fundamental al infiintarii invatamantului in limba romana, fiind loc de intemeiere a colegiului de la Sf. Sava (in anul 1818). Prin lege, valoarea de monument istoric a fundatiilor ansamblului Sf. Sava a fost recunoscuta prin

introducerea ansamblului ruinelor in Lista Monumentelor Istorice (cod B-I-m-B-17893.01)", se arata in comunicatul asociatiei, remis Ziare.com.

Asociatia mai semnaleaza ca ruinele aduse la lumina de sapaturile arheologice din Piata Universitatii formeaza un ansamblu a carui importanta si potential de valorificare urbana ar fi oferit sansa de a inscrie capitala Romaniei printre orasele moderne ale Europei, insa odata cu disparitia lor, dispare si aceasta sansa.

Asociatia "Salvati Bucurestiul" anunta ca va actiona in instanta cei care au efectuat demolarea. Mai precis, pe primarul general Sorin Oprescu si arhitectul-sef Gheorghe Patrascu, dar si persoanele din persoanelor din Directia pentru Cultura Bucuresti care au semnat certificatul de sarcina arheologica si persoanele din Ministerul Culturii care au semnat acordul pentru inceperea lucrarilor.

ONG-ul aminteste ca, pentru demolarea unui monument istoric, este nevoie de declasarea sa prin aviz de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, insa in acest caz demolarea s-a facut doar printr-un acord al Directiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii.

"Notiunea juridica de 'acord pentru inceperea lucrarilor' nu exista (legea prevede aviz in vederea autorizatiei de desfiintare, care se emite numai dupa declasarea din Lista Monumentelor Istorice). Emiterea acestui 'acord' constituie infractiune", se arata in comunicatul asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Directia Patrimoniu Cultural nu este la prima abatere. In septembrie 2010, Directia a confirmat un aviz ilegal al Directiei pentru Cultura Bucuresti pentru demolarea imobilului din Sos. Kiseleff nr. 39, fapt ce a dus la demolarea imobilului.

Directorul Directiei Patrimoniu Cutural din Ministerul Culturii, dl. Mircea Angelescu, este cel despre care s-a dovedit ca a plagiat in 2004 lucrarea "Standards and Guidance" editata de The Institute of Field Archaeologists.

(L.S.)

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...