Agricultorii isi vor primi subventiile restante pana in februarie

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 15:54
1838 citiri
Agricultorii isi vor primi subventiile restante pana in februarie
Foto: Realitatea TV

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat vineri ca restantele la subventiile pentru agricultori vor fi platite pana la sfarsitul lunii februarie, urmand sa se gaseasca in perioada imediat urmatoare solutii pentru alte forme de sprijin ale celor care lucreaza in acest domeniu.

"Am convenit ca pana la sfarsitul lunii februarie ministerul va plati datoriile restante de anul trecut, dupa aprobarea bugetului pe 2010", a declarat Dumitru la sfarsitul primei runde de negocieri cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor din agricultura.

El a precizat ca ministerul a inventariat toate formele de sprijin care au incetat si toate posibilitatile care ar putea sa le inlocuiasca, si a anuntat ca exista un draft al unei legi cadru pentru perioada urmatoare care sa puna la punct acest subiect, proiect ce va fi supus dezbaterii publice.

Pana in prezent au fost prenotificate la Bruxelles doua astfel de forme de sprijin pentru agricultori, ambele din sectorul animal. "O forma pentru bunastarea animalelor si o forma de ajutor pentru patrimoniul genetic (...) Investigam si posibilitatea unor forme de ajutor de ugenta, gen de ajutorul de criza. Urmeaza sa vedem formele concrete si conditiile, astfel incat sa le putem notifica la Bruxelles", a declarat Mihail Dumitru.

De asemenea, ministrul a anuntat ca s-a stabilit o intalnire si cu reprezentantii sistemului bancar pentru a fi puse la punct unele "produse specifice sectorului rural".

Un alt subiect de discutie abordat cu sindicatele si patronatele din agricultura a fost legat de absorbtia fondurilor comunitare. Ministrul s-a aratat hotarat sa puna la punct un calendar foarte clar si transparent cu privire la sesiunile de depunere a proiectelor, astfel incat toti cei interesati sa si le poata pune la punct in timp util pentru a primi avizele necesare si pentru a putea primi banii europeni.

Dumitru a mai anuntat ca s-a decis constituirea unor grupuri comune de lucru, in conditiile in care exista "o lista foarte lunga de probleme".

"Am constatat cu oarecare satisfactie ca problematica dumnealor coincide cu prioritatile mandatului meu si cu prioritatile de guvernare", a mai declarat ministrul, aratandu-se convins ca va avea o buna colaborare cu sindicatele si patronatele din domeniu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#plata restante subventii agricultura, #subventii agricultura 2010 , #Bucuresti