Ziare.com

ANL - solutia la chirie sau credit pentru un apartament vechi?

de Alina Bardas
Duminica, 08 Iunie 2008, ora 11:57

   

ANL - solutia la chirie sau credit pentru un apartament vechi?
Intr-un Bucuresti supraaglomerat, sufocant, in care oamenii vin tinta pe fondul mirajului prosperitatatii, locuinta este o problema tot mai des auzita. Tinerii, care termina o facultate si hotarasc la un moment dat sa intemeieze o familie, si nu in orasele lor natale, ci in "marele" Bucuresti, dau aproape jumatate din salariu pe chirie.

In conditiile in care o gasoniera, utilata doar cu strcitul necesar, a ajuns sa coste 300-400 de euro pe luna chirie, la care se mai adauga intretinerea, ce-i mai ramane bietului tanar sa faca? Sa munceasca de dimineata pana seara, sa-si faca un credit la banca si sa-si cumpere o locuinta si o viata intreaga sa plateasca rata acestuia?

Totul pare inuman deja. Si cu toate acestea, multe dintre tinerele familii par sa se se incapataneze si sa nu se lase infrante de jungla de asfalt care a devenit Capitala.

La nivelul intregii Capitale, peste 300.000 de cereri se afla pe mesele primariilor, cereri care nu au fost rezolvate nici pana in prezent.

Apartamentele vechi detin inca o cota majoritara de piata, ceea ce antreneaza inca, in mod firesc, cresteri ale preturilor.

Cei care ar vrea sa devina locuitorii unui apartament "pentru tineri" trebuie sa dea dovada de nervi de otel si multa rabdare, desi finalitatea este aceeasi, respectiv raspunsul "mai asteptati".

Lider local la numarul de dosare care trebuie solutionate este Sectorul 1, cu aproape 2.000 de cereri, conform datelor centralizate de MDLPL.

In sectorul 2 sunt aproximativ 8.000 de cereri pentru locuinte, care includ atat locuintele sociale, pentru cei evacuati din casele nationalizate, cat si cele pentru tineri destinate inchirierii, construite prin ANL.

In cursul acestui an, in sectorul 2 se vor da in folosinta 332 de apartamente pe strada Maior Bacila pentru tinerii pana in 35 de ani.

In sectorul 3, peste 2.700 de tineri doresc sa inchirieze o locuinta.

Campion la cereri si codas la rezolvarea lor este sectorul condus de Marian Vanghelie. In ultimii 10 ani, in sectorul 5 s-au inregistrat aproximativ 19.000 de cereri pentru locuinte.

Pana in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 unitati.

Se estimeaza ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro / mp la 3.500-4.000 euro / mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta.

Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro / mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 euro.

In timp ce primariile sunt "ingropate" in cereri nerezolvate pentru locuinte sociale, tinerii inca mai spera si depun mai sus numitele dosare ANL, pentru a obtine intr-o buna zi, o casa numai a lor.

Turul pe care il au de facut curajosii este urmatorul - alcatuirea unui dosar cu care se merge la primaria de sector, la care e posibil insa sa nu fie luat pentru ca "nu mai avem loc", apoi o lunga asteptare.

Conditiile pentru depunerea dosarului ANL

Solicitantul trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data repartizarii locuintei. Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu, fiind necesara o copie autentificata dupa actul de nastere si dupa actul de identitate.

Candidatul si membrii familiei acestuia, nu pot detine si nu trebuie sa fi detinut o alta locuinta in proprietate in localitatea in care a solicitat locuinta. Sunt necesare ca acte doveditoare: declaratii autentificate, ale titularului cererii si, dupa caz, ale sotiei/sotului si ale celorlalti membri majori din familia acestuia.

Candidatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in aceiasi localitate unde sunt locuintele si va dovedi acest lucru prin adeverinta de la locul de munca insotita de o copie dupa cartea de munca completata la zi.

Cererea candidatului va fi notata dupa un sistem de puncte, candidatul cu cele mai multe puncte are mai multe sanse.

Situatia locativa actuala este notata in felul urmator: Candidatul chirias in spatiu din fond locativ privat primeste 10 puncte, cel tolerat in spatiu primeste sapte. Daca titularul cererii locuieste intr-un spatiu mai mare de 15 mp si pana la 18mp inclusiv primeste 5 puncte. O suprafata mai mare de 12 mp sau pana la 15 mp inclusiv valoreaza 7 puncte. Daca suprafata se inscrie intre 8mp si 12 mp inclusiv atunci candidatul primeste 9 puncte. Suprafata mai mica de opt mp valoreaza 10 puncte.

Starea civila a candidatului se calculeaza astfel: Candidatii casatoriti primesc 10 puncte, cei necasatoriti primesc 8. Daca titularul cererii are un copil, primeste 2 puncte, prin urmare la numarul de copii se va adauga intotdeauna un punct. Alte persoane, indiferent de numarul lor, primesc 2 puncte. Daca titularul cererii sau un alt membru este bolnav, avand nevoie, potrivit legii, de o camera in plus sau un insotitor, se acorda 2 puncte.

De asemenea sunt acordate puncte pentru vechimea cererii solicitantului. Astfel, daca cererea are vechime de un an, i se acorda 1 punct, intre 1 si 2 ani se primesc 3 puncte, intre 2 si 3, se primesc 6 puncte, intre 3 si patru ani se acorda 9 puncte, iar pentru fiecare an ce depaseste 4 se acorda inca 4 puncte.

Nivelul de studii sau pregatire profesionala se recompenseaza in felul urmator: Daca titularul cererii nu are studii superioare sau pregatire profesionaloa, i se acorda 5 puncte. Pentru scoala generala, fara pregatire profesionala se acorda 8 puncte. Pentru studii medii se acorda 10 puncte. Studiile medii, completate de pregatire profesionala de specialitate sau studii superioare de scurta durata aduc candidatului 13 puncte. Iar candidatii cu studii superioare primesc 15 puncte.

Situatiile locative sau sociale deosebite sunt luate in considerare in felul urmator: Cei care provin din case de ocrotire sociala si care au implinit 18 ani primesc 15 puncte. Tinerii care au adoptat sau adopta copii primesc 10 puncte. Tinerii evacuati din case nationalizate primesc 5 puncte. Criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj se aplica numai solicitantilor de locuinta care au indeplinit in totalitate criteriile "de acces in locuinta".

Sa fie astfel o locuinta tip ANL o solutie de mijloc intre a sta la un apartament inchiriat sau a face un credit la banca pentru a cumpara o locuinta mai veche? Ramane de vazut...

Citeste mai multe despre ANL credit apartament chirie conditii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8994 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnisoara Alina,

...te joci prea usor cu cifrele, si tot insisti, evident ad_absurdum, cu un numar, 300.000, care tzi-a fost, probabil, impus de idiotul care a ordonat redactarea unui asemenea articol!
Inainte de a pune pe hartie "4000 euro/mp" fa un mic efort de gandire, vezi cat ar costa, in conditziile astea o vechitura de apartament, si pe urma mai discutam! Evident, dupa ce compari cifra cu un salariu bun, nu mediu, pe care il poate obtzine un tanar in Romania!!
Sunt de acord si cu reclama mascata, si cu "pompe" menite sa mai umfle un pic pretzul, dar maculatura care jigneste inteligentza oricarui om de bun simtz, este ceva mult prea exagerat!!

 

ce potlogarie

"solicitantul trebuie sa nu depaseasca 35 de ani la data repartizarii locuintei ...".
Acest barem de varsta era valabil si acum 6 ani .
Ce fac cei de care fac cerere azi si au 35 de ani , nu se intimpla nimic si la anul au 36 .
Deci ....exista o parte a societatii , in jurul lui 40 de ani care ......este "clasata " .
Ce sa ma zici ?

 

Care este de fapt problema?

Daca tinerii din diverse localitati (unde sigur in zilele noastre este mult de lucru pentru ingineri, doctori, economisti, constructori, mecanici auto etc)vor sa se stabileasca in acest Bucuresti supraaglomerat este problema lor sa munceasca ca sclavii sa-si plateasca o chirie sau o rata la banca ca doar de aceea au venit in mirajul Bucuresti. De aceea nu inteleg de ce este dator statul sa le faca case si totodata nu inteleg rostul acestui articol.

 

uite care e problema...

traim intr-o tzara mizera, impartita pe regiune foarte defavorizate....poti sa iei ca exemplu MOLDOVA,care este o regiune extrem de saraca din punct de vedere al ofertei locurilor de munca....NIMENI nu vine in Bucuresti pentru asa zis-ul miraj....ci vine pentru ca vrea o cariera, vrea un job platit cat de cat pe masura cunostintelor tale.Nu te grabi sa judeci viata altora daca tu traiesti in puf....te-ai nascut in Bucuresti si crezi ca toti romanii au aceleasi oportunitati. Statul ..pentru conditiile mizere pe care ni le impune sa le traim e obligat ..mkr sa ne ofere o locuinta...Si asa fura cetateanul din ori si ce!! Platesti mii de taxe si impozite ce ajung in buzunarele celor mari....si nimeni nu face nimic pentru cetateanul de rand. Asa ca nu-i mai lua apararea Statului caci el este dator cu mult nu doar cu o locuinta

minciuni

cat ai luat pentru articol

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor