Aurora Liiceanu: Romancele tind sa fie un accesoriu al unui barbat

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 22:52
1809 citiri
Aurora Liiceanu: Romancele tind sa fie un accesoriu al unui barbat

Dupa 20 de ani de la caderea regimul comunist in tara noastra, femeia romanca nu a reusit sa isi castige propria independenta, iar libertatea castigata este valorificata printr-un exhibitionism fizic, este de parere psihologul Aurora Liiceanu.

Intr-un interviu acordat revistei Unica, aceasta vorbeste despre cum femeile nu au responsabilitatea propriului destin si nici atitudini de initiativa.

"Psihologic, femeile au fost influentate de multele reviste pentru femei, de publicitatea facuta ideii de cariera, femeie de afaceri si de patrunderea femeilor in lumea finantelor. Totusi, constatam ca dificultatea de a imbina viata cu cariera ramane o problema a femeilor, care amana casatoria si copiii pentru o cariera bine remunerata.

Ceea ce este echilibrul intre viata si cariera sau familie si cariera se observa si la noi. Dar femeia dupa 20 de ani a devenit mai libera in a exploata feminitatea fizica, se exhiba cu mult curaj, exploateaza agresiv aspectul fizic", este de parere Aurora Liiceanu.

Psihologul considera totodata ca femeia contemporata se loveste de dificultatea de a imbina traditionalul cu modernitatea.

"Astfel, in jurul varstei de 28 de ani multe femei necasatorite traiesc spaima de a nu avea o familie, iar daca aceasta criza este atenuata, ea reapare in jurul varstei de 34-35 de ani la care se adauga problema renuntarii la maternitate si cochetarea cu ideea de adoptie a unui copil", considera specialistul.

Aurora Liiceanu considera ca cea mai mare greseala pe care o fac fetele tinere este accea de anu fi autonome si de a depinde in permanenta de un barbat.

"A fi autonoma nu intra in educatia fetelor. Chiar daca nu li se spune acest lucru, ele nu sunt incurajate sa fie prin ele insele autonome, ci prin apropierea de un barbat, fie el tata, sot sau amant. Ramane ideea de a fi multe un accesoriu al unui barbat bine plasat social. Acest lucru reiese si din graba de a face un copil, chiar daca relatia cu tatal copilului nu este considerata ca ceva trainic", sustine aceasta.

Nu cred ca se poate asocia emanciparea femeii cu modestia trecutului. Cred, mai degraba, ca deschiderea de dupa 1990 si importul ideologiilor, a globalizarii, a contactului cu alte tari, alte societati si culturi a dus la aceasta varietate de modalitati de afirmare", a adaugat Aurora Liiceanu.

Din punctul sau de vedere, emanciparea femeii este relativa, cel putin in Romania postcomunista.

"La nivelul Romaniei profunde traditia este foarte puternica, iar femeile nu sunt sensibile la atitudini de initiativa si adoptarea unui stil de viata si valori ale modernitatii", a adaugat psihologul.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#emenaciparea femei, #femeia post comunista, #femeie moderna , #Bucuresti