Balcoanele premiate de Firea si de unde ar putea invata cate ceva

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 10:17
9590 citiri
Balcoanele premiate de Firea si de unde ar putea invata cate ceva

Zilele trecute, bucurestenii au luat cunostinta de rezultatul concursului organizat la initiativa primarului general - nici nu se putea altfel - pentru cel mai frumos balcon. In opinia mea, este un kitsch.

Un balcon obisnuit incarcat cu verdeata, cu flori de toate culorile si cu infatisarea baltata nu mi se pare potrivit, ca sa ne mandrim cu el pe o fatada bucuresteana. Asta mergea intr-un cimitir, intr-o capela, la o pomenire.

Peisajul urban asteapta altceva decat ceea ce doreste doamna Firea sa ghicim noi printre randuri.

In opinia mea, harnicia cu care primarul general se da in vant cu initiativele sale atat de nesemnificative incearca sa ofere o alternativa la prevederile neonorate din programul electoral de administrare a Capitalei.

E ca si cum ar spune: dragi bucuresteni, n-am reusit nimic cu fluidizarea traficului, cu transportul in comun, cu sobolanii care misuna in subsolurle blocurilor, cu gandacii care colcaie in bucatariile oamenilor, cu scolile neautorizate, ca spitalele ca vai de lume, dar va dau un premiu pentru cel mai frumos balcon si suntem chit.

In opinia mea, sa premiezi un balcon frumos intr-un oras unde celelalte balcoane stau sa cada nereparate dupa cutremur sau neingrijite deloc este o ironie. Numai o minte ingusta isi poate inchipui ca, impopotionand cu flori un singur balcon, faci bucurestenii mai fericiti si ridici prestigiuul Capitalei.

Nu stiu sa fi ajuns celebru vreun balcon european, datorita ghivecelor de flori, dar cunosc balcoane devenite notorii pentru cu totul alte motive. Ba chiar au intrat in circuitul turistic, fara flori si zorzoane, numai scotand in evidenta valoarea lor. Cine n-a auzit de "balconul Julietei" din Verona?

Cercetatorii ne asigura ca, pe acest balcon, l-a asteptat Julieta pe Romeo, cel din tragedia scrisa de Sheakespeare si inspirata dupa un caz real, veronez.

Balconul se impune prin celebritatea sa si atrage mii de turisti, curiosi sa vada locul unde s-a infiripat poate cea mai emotionanta poveste de dragoste din cate s-au scris.

Dar istoria lumii cunoaste si alte balcoane de notorietate. Niciunul n-a ajuns celebru datorita ghivecelor cu flori. Spaniolii sustin ca balcoanele cu cea mai frumoasa arhitectura din lume - iarasi, arhitectura, nu florile - se afla la ei, pe fatada unei cladiri din Barcelona, casa Battlo.

Francezii se lauda cu balcoanele castelului Beranger, model de finete si rafinament, dar balcoane celebre prin istoria si frumuseta lor sunt multe in lume. Le-au inscris in circuitul turistic Venetia, Sevilla (balconul sub care canta serenade contele de Almaviva), Roma, Berlin, Sankt Petersburg si altele, fiecare cu legendele sale.

Trebuie sa observ ca unele din aceste balcoane dainuie de secole, dar florile premiate de doamna Firea n-au nicio sansa sa reziste, cand vine inghetul. Si nu e departe.

Ne-am putea mandri si noi cu balcoanele noastre intrate in istorie, incomparabil mai modeste decat cazul de la Verona, dar cu mai mult aplomb decat decoratiile florale premiate de primarul general.

Poate cel mai notoriu este balconul din Piata Universitatii, unde acum peste un sfert de secol rectorul de atunci Emil Constantinescu a desigilat usile, permitand accesul protestatarilor, care insufleteau cel mai lung miting non-stop nu numai din Bucuresti sau din Romania, ci din intreaga Europa si poate chiar din lume.

As mai aminti balconul de la hotelul "Continental", unde regele Mihai s-a aratat pentru prima oara bucurestenilor, dupa lungul sau exil. S-au adunat atunci 1.000.000 de bucuresteni, fara indoiala nu toti monarhisti, dar toti curiosi sa-l vada pe cel care ne-a fost rege si care a intors istoria tarii, intr-un moment cand politicienii se speriasera si nu erau de gasit.

N-as ocoli nici balconul fostului Comitet Central, de unde Ceausescu a tinut ultimul sau discurs, intelegand ca i-a sosit sfarsitul.

Legenda mai vorbeste despre un balcon al domnitei Ralu, fiica lui Caragea Voda, care studiase la Viena, de unde a adus in tara, folosind carul cu boi, un "clavir" pe care ii placea sa exerseze. Si exersa atat de frumos, incat sub balconul ei se adunau junii gramada.

Faptul l-a infuriat pe tanarul sot al domnitei, care a pus mana pe topor si a facut clavirul praf, cu mana lui. Nu sunt de specialitate, dar am convingerea ca, daca s-ar apleca un istoric asupra problemei balcoanlor bucurestene, ar mai descoperi si altele.

Dar probabil ca s-a intrebat si doamna Firea: ce ii aduce un mai bun rating electoral, parfumul delicat al florilor sau legendele obositoare, scoase dintr-o istorie uitata?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#concurs cel mai frumos balcon, #cel mai frumos balcon Gabriela Firea , #Bucuresti