BNS: Vine criza alimentara si agricultura aduce doar 6% din PIB

Joi, 14 Mai 2009, ora 10:52
1606 citiri
BNS: Vine criza alimentara si agricultura aduce doar 6% din PIB

In Romania, agricultura aduce doar 6% din PIB, in conditiile in care la Bruxelles se vorbeste despre o posibila criza alimentara, a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.

Liderul sindical a prezentat cateva din punctele proiectului de revitalizare a mediului rural, pe care sindicalistii doresc sa-l prezinte Guvernului, sustinand ca acesta ar duce la crearea a 100.000 de locuri de munca si la rezolvarea problemelor din mediul rural.

Costin sustine ca proiectul a fost lansat inca din decembrie si Guvernul a avut cunostinta de el, insa nu a dat niciun raspuns.

"In momentul de fata vorbim despre doua Romanii - una a mediului urban si una a mediului rural. Avem aproape 8 milioane de persoane active in mediul rural. Din acestia, persoane ocupate sunt doar 4 milioane, iar dintre acestia 40% reprezinta populatie ocupata in agricultura. Iar aproape 2,4 milioane de indivizi care sunt pseudo-someri. Acestia ar putea sa genereze venituri daca politicienii si-ar da interesul", a declarat Dumitru Costin, la Antena 3.

Proiectul BNS a fost realizat dupa un an de evaluari si este destinat comunelor, el continand realizarea de servicii in mediul rural cum ar fi: comert cu amanuntul, servicii financiare (transferul de bani), servicii bancare, servicii de asigurari (credite, micro-credite, leasing), servicii de sanatate, asistenta in completarea dosarelor pentru subventiile agricole.

Costin a mai precizat si ca este necesara realizarea unui laborator pentru expertizarea calitatii produselor agricole in fiecare comuna si este necesara promovarea agro-turismului in comune.

Peste 10.000 de persoane vor protesta joi in Capitala, mitingul incepand de la Muzeul Taranului Roman si blocand Bulevardul Kiseleff si Piata Victoriei. Protestatarii vor picheta sediul Givernului, cerand salarii decente si investitii in mediul rural.

Actiunea de protest se va incheia la ora 14.00.

#Dumitru Costin, #agricultura aduce PIB , #Bucuresti