Bogdan Hossu: In luna mai vom avea un milion de someri

Marti, 09 Martie 2010, ora 20:10
2752 citiri
Bogdan Hossu: In luna mai vom avea un milion de someri
Foto: Cotidianul

Numarul somerilor ar putea atinge un varf in luna mai, cand ar putea ajunge la un milion de persoane, daca guvernul nu ia masuri urgente pentru cresterea investitiilor in economie, a declarat, marti, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul intalnirii cu ministrul Muncii.

"Daca (Guvernul n.r.) nu se iese foarte repede cu un pact pentru ocuparea la nivel national, care sa includa si masuri pentru stimularea agentilor economici si pentru stimularea investitiilor - si eu nu cred ca se poate iesi mai devreme de jumatatea lunii aprilie cu acest pas - varful de someri va fi atins in luna mai. In lipsa unor politici coerente pentru dezvoltarea investitiilor pe orizontala, ne asteptam ca numarul de someri sa ajunga undeva intre 900.000 si 1 milion", a spus Hossu.

TV Ziare.com: Iesim din criza in 2012, daca Guvernul ia masuri

Presedintele Cartel Alfa a adaugat ca, in cazul in care va fi adoptat un pact pentru ocupare, numarul somerilor ar trebui sa inceapa sa scada din luna iunie, pentru ca diminuarea somajului sa se accentueze inspre sfarsitul anului.

"Ne trebuie investitii care sa genereze locuri de munca si facilitati pentru actualele firme care ofera locuri de munca. Speram ca acest pas sa rezolve aceste probleme", a mai spus Hossu.

Pe de alta parte, presedintele Cartel Alfa a afirmat ca sindicatele nu au fost de acod cu o prevedere a pactului elaborat de Ministerul Muncii care interzicea organizatiilor sindicale sa mai organizeze proteste in cazul semnarii documentului respectiv.

Cresterea varstei de pensionare, un compromis acceptabil

In ceea ce priveste cresterea varstei de pensionare, Hossu a afirmat ca ar putea fi un compromis acceptabil, in conditiile in care barbatii ies la pensie la 63,9 ani, iar femeile ar putea ajunge gradual la aceasta limita

"Pe politica actuala, este evident ca se incurajeaza pe viitor iesirea la pensie ori pe caz de invaliditate, ori pe caz imbolnavire din cauza alimentatiei si a conditiilor proaste de munca", a afirmat Hossu.

"Cred ca o varsta de pensionare de 64 de ani poate fi un compromis acceptabil intre Guvern si partenerii sociali, in conditiile in care barbatii ies la pensie la ora actuala la vasta de 63,9 ani, iar femeile pot sa ajunga la aceasta varsta gradual intr-un numar de ani", a completat el.

In prezent, vasta de pensionare a femeilor este de 58,9 ani.

Bogdan Hossu a mai cerut parlamentarilor sa sustina, in cadrul dezbaterilor pe proiectul Legii unitare a pensiilor, reducerea varstei de pensionare a femeilor pe sistemul practicat in Uniunea Europeana, unde "varsta de pensionare se reduce cu fiecare an pentru fiecare copil pe care femeia l-a avut in crestere".

Reprezentantii sindicatelor s-au declarat nemultumiti si de cresterea pensiilor in functie de inflatie, masura care ar duce in urmatorii ani la scaderea puterii de cumparare a pensionarilor.

Citește și:
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...