Bucuresti, din nou raiul maidanezilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 17:38
6548 citiri
Bucuresti, din nou raiul maidanezilor

Oaspetii au plecat, Bucurestiul redevine incet orasul pe care-l stim! Semnalul a fost dat chiar in noaptea de vineri spre sambata, cand centrul s-a umplut din nou de caini vagabonzi. In pofida asigurarilor date de primarie, se pare ca patrupezii adunati inainte de summit au inceput sa fie eliberati in secret, pesemne pentru mai face mii de victime si de pui.

Primarul Adriean Videanu a recunoscut ca nu are unde sa-i tina si i-a rugat pe bucuresteni sa-i ia acasa. Cu alte cuvinte, recunoastem ca acesti caini sunt un pericol si protejam de ei inaltele delegatii internationale, dar nu facem nimic pentru a-i apara pe bucuresteni de acelasi pericol. Aceasta politica a municipalitatii este, pe undeva, sfidatoare, insa nu numai primaria este vinovata. Cainii vagabonzi, deveniti o infricosatoare marca a capitalei Romaniei, reprezinta o problema amplificata de multi dintre bucuresteni, fie iresponsabili, fie fanatici, dar si de o legislatie contradictorie si ineficienta.

Practic, in acest moment Bucurestiul este raiul cainilor vagabonzi. Legea 9/2008 interzice eutanasierea celor care nu sufera de boli incurabile. In aceste conditii adaposturile s-au umplut pana la refuz. Cum nu mai e loc unde sa fie cazate, cainii nu mai sunt adunati de pe strazi, nici macar pentru a fi sterilizati.

Sunt tot mai multi, organizati in haite tot mai agresive, iar numarul celor muscati, mai ales copii, creste de la o luna la alta. Nimeni nu poate spune exact cate zeci de mii de caini vagabonzi sunt in acest moment in Bucuresti, insa aproape ca nu exista strada care sa nu "beneficieze" de cate o haita. Cifrele avansate oscileaza intre 30 de mii si 80 de mii de patrupezi fara stapan

Autoritatile locale sunt timorate in fata campaniilor ONG-urilor si au abandonat cu totul planul Basescu care, de bine de rau, incepuse sa aiba efecte. De cateva luni au, ce-i drept, si un argument legal pentru pasivitatea lor, insa nici pe vremea cand ar fi putut si ar fi trebuit sa aplice vechea lege, nr 227/2002, nu se omorau cu firea.

Intreaga problema a cainilor vagabonzi ascunde de fapt o imensa ipocrizie, atat pe fond, cat si prin modul de abordare.

Imensa ipocrizie

Primii ipocriti sunt chiar multi dintre asa-zisii iubitori de animale, organizati de ONG-uri, pentru ca ceea ce sustin ei nu reprezinta nicidecum o forma de protectie a cainilor vagabonzi. Mentinerea lor pe strazi, flamanzi, murdari, tot mai salbaticiti, expusi bolilor si urii celor care se simt amenintati de ei, este o forma de tortura.

Daca tot se pretind preocupati de soarta acestor animale, nu pentru lasarea lor in libertate ar trebui sa militeze, ci pentru finantarea de adaposturi unde cainii sa poata trai fara a fi in pericol sau a reprezenta unul pentru oameni. Ceea ce multe dintre ONG-uri omit sa mentioneze sunt sponsorizarile substantiale primite din strainatate pentru o reala protectie a animalelor.

Sunt bani a caror urma ar putea fi extrem de interesanta si ne-ar putea arata ce afacere buna este iubirea pentru caini. In loc de investitii si actiuni concrete insa, cele mai multe ONG-uri se limiteaza la manifestari vocale si tot felul de campanii lacrimogene, avand in prim plan catelusi neajutorati. De ce n-am face si campanii cu copilasi neajutoriati mutilati de caini vagabonzi? O zi petrecuta la camera de garda a Spitalului Colentina ar putea schimba fundamental perspectiva oricarui om de buna credinta.

Ipocriti sunt si bucurestenii care hranesc caini pripasiti pe langa scarile blocurilor, afurisesc si chiar sar sa bata pe oricine se apropie de protejatii lor, insa refuza categoric sa-si asume oficial, in scris, raspunderea pentru ei. Asta ar presupune sa-i adopte, sa le faca tarcuri, sa curete mizeria dupa ei, sa-i supravegheze si, implicit, protejeze. Oare nu asa se manifesta, cu adevarat, iubirea pentru un animal?

Cei coplesti de dragostea pentru caini ar putea sa studieze reglementarile si procedurile din alte tari. Sunt suficiente cateva episoade din serialul "Politia animalelor" difuzat de Animal Planet pentru a intelege ce inseamna impletirea protectiei eficiente a oamenilor si a animalelor, fara scandal si istericale.

La noi insa, in afara de discutii sterile incarcate de acuzatii reciproce intre mereu aceiasi actori, care joaca aceleasi roluri, nu se intampla nimic. Intre timp, oamenii si cainii isi fac reciproc rau, iar situatia se agraveaza.

Ma intreb, oare cati bucuresteni ar refuza sa dea o suma minimala, poate chiar lunara, pentru ca acesti caini sa fie adunati, sterilizati si intretinuti in adaposturi pana la sfarsitul natural? Eu cred ca foarte multi bucuresteni echilibrati ar considera ca merita o investitie infima pentru un oras mai curat, mai sigur si mai civilizat. Atat doar ca in mijlocul infinitelor scandaluri, nu se aud decat glasurile celor care nu au solutii rationale, ci doar afecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#maidanezi, #Bucuresti, #alegeri , #Bucuresti