Bucurestiul de altadata: Piata Adolf Hitler si Piata Stalin

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 17:41
15626 citiri
Bucurestiul de altadata: Piata Adolf Hitler si Piata Stalin
Foto: Arhiva

Odata cu infrangerea Germaniei la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1945, Iosif Vissarionovici Stalin devine o figura internationala, astfel ca importante orase din lume vor fi rebotezate cu numele sau.

Bucurestiul nu s-a numit Stalin, insa numeroase strazi, bulevarde si piete pe care astazi le cunoastem sub o cu totul alta denumire au purtat numele conducatorului iubit al Moscovei.

Piata Charles de Gaulle

La inceput, Piata Charles de Gaulle se nume Piata Jianu, dupa unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

La 6 septembrie 1940, regele Carol al II-lea cedeaza puterea generalului Ion Antonescu. Faptul ca exista o intelegere intre Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pietei Jianu, in conformitate cu noua politica externa, cea de apropiere de puterile Axei, in special de cel de-al Treilea Reich. Asadar, Piata Jianu s-a transformat in Piata Adolf Hitler.

Numele fuhrerului n-a stat mult pe placuta, astfel ca, dupa lovitura de stat care a avut loc la Bucuresti pe 23 august 1944, cand regele Mihai I a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei si conducatorul statului, piata a revenit la numele sau initial.

Dupa abolirea monarhiei, la 30 decembrie 1947, si avand in vedere apropierea Romaniei de Moscova, Piata Jianu a devenit Piata Generalissim I. V. Stalin.

La intrarea in Parcul Herastrau, fostul Parc National Regele Carol al II-lea, a fost amplasata o statuie a lui Stalin, care era mereu impanzita de coroane de flori ca dovada suprema a preturii pe care romanii o aratau sovieticilor.

Bulevardul care unea aceasta piata cu Piata Victoriei, fost Jianu, a purtat numele de Bulevardul Generalissimul I. V. Stalin. Ulterior, s-a chemat Bulevardul Aviatorilor, denumire pastrata si astazi.

Statuia lui Stalin a disparut, insa, in mod misterios la inceputul anilor 1960, o perioada de destalinizare. Asadar, Piata Stalin a devenit Piata Aviatorilor, numita asa dupa statuia Eroilor Aerului, ce se gaseste in apropiere.

Dupa o alta schimbare de regim in Romania, mai exact dupa momentul 1989, s-a considerat ca piata are nevoie de un nume nou, asa ca, pe fondul relatiilor de prietenie romano-franceze, Piata Aviatorilor a fost redenumita Piata Charles de Gaulle, fost presedinte al Frantei si o figura importanta a Rezistentei Franceze din timpul ocupatiei naziste.

Bulevardul Iancu de Hunedoara

Inainte sa se numeasca Bulevardul Iancu de Hunedoara, acest drum, care se situa in zona periferica a Bucurestiului interbelic, se chema Soseaua Bonaparte, dupa imparatul francez cu acelasi nume.

Odata cu venirea comunistilor la putere, nu doar regele a fost alungat din tara, ci si imparatul Bonaparte de pe placute. Noua denumire a Soselei Bonaparte era Bulevardul Ilie Pintilie, activist comunist mort la cutremurul din 1940, cand s-a prabusit celebra inchisoare Doftana.

Abia dupa 1989, Bulevardul Ilie Pintilie a fost rebotezat Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Statuia lui Lenin din Bucuresti a fost realizata de sculptorul Boris Caragea si a stat in parcul din fata Casei Scanteii din 21 septembrie 1960 pana in 3 martie 1990, cand cladirea fusese deja rebotezata Casa Presei Libere.

Tot dupa 1989, monumentele dedicate comunistilor sau liderilor acestora au fost desfiintate, in Bucuresti fiind demontate statuile lui Petru Groza sau V. I. Lenin.

Nu doar Bucurestiul a suferit schimbari comuniste: orasul Brasov chiar a primit numele de Stalin, iar Poiana Brasov... Poiana Stalin.

Redenumirea orasului Brasov s-a facut in urma cererii semnate de reprezentanti ai tuturor intreprinderilor din Brasov, metoda agreata de Partidul Muncitoresc Roman (PMR).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#perioada comunista Bucuresti, #statuie Stalin Bucuresti, #Bucuresti Piata Stalin, #Bucuresti Piata Adolf Hitler, #Bulevardul Ilie Pintilie , #Bucuresti
Comentarii