Bugetul Capitalei a fost aprobat: Cum a impartit Firea 1,1 miliarde de euro

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:19
4696 citiri
Bugetul Capitalei a fost aprobat: Cum a impartit Firea 1,1 miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de buget al Primariei Capitalei pe 2017, - buget de 5,02 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) - a fost aprobat, miercuri, in sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In cadrul sedintei, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reiterat ca prioritatile sunt sanatatea, educatia si infrastructura.

Din suma totala, 1,5 miliarde de lei (30%) sunt pentru invatamant, sanatate, cultura si religie si 1,11 miliarde de lei (22%) pentru investitii, arata proiectul de buget al Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.

Din buget, 435,3 milioane de lei merg catre sanatate. Firea a precizat ca in domeniul sanatatii, au fost alocati 83 de milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea municipalitatii, pentru modernizari, pentru achizitia de echipamente si pentru reparatii, dar s-a inclus si suma necesara studiului de fezabilitate pentru construirea Spitalului Metropolitan, care va avea in jur de 2.000 de paturi, aproximativ trei milioane de euro.

Legat de parcari, Firea a precizat ca pentru acestea a fost alocata suma de 11 milioane de euro.

In ceea ce priveste pistele de biciclisti, este alocata o suma de 73 de milioane de euro, Firea precizand ca proiectul este eligibil si pentru obtinerea unor fonduri europene.

Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, o prima suma pentru anul 2017 este de sase milioane de euro, iar pentru eco-igienizarea orasului - sapte milioane de euro, suma care va acoperi programul unitar de deratizare si dezinsectie si tratamentele fito-sanitare.

De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei suma alocata este de 27 de milioane de euro, pentru 11 dintre ele.

Cele mai mari investitii finantate de la bugetul Capitalei in acest an sunt pasajele de la Piata Sudului si Ciurel. Primarul a spus ca au fost alocati 80 de milioane de euro pentru proiecte care sunt in derulare si care vor fi finalizate in cursul acestui an sau anul viitor, amintind de modernizarea infrastructurii Piata Sudului, reabilitarea sistemului rutier si linii de tramvai pe Soseaua Iancului, penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - A1, strapungere Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, modernizare Piata Eroii Revolutiei si pasajul pietonal.

Pentru cheltuieli social-culturale este alocata o suma de 1,5 miliarde de lei, din care 877,3 milioane de lei pentru cultura, recreere si religie, 119 milioane de lei pentru invatamant, si 73,8 milioane de lei pentru asistenta sociala.

Bugetul pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape este de 776,6 milioane de lei, din care 506,5 milioane de lei pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica si 270,1 milioane de lei pentru protectia mediului.

Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane de lei pentru ordine publica si siguranta nationala, categorie din care este finantata mai ales politia locala.

Partea de actiuni economice este de 1,89 miliarde de lei, din care sunt subventionate serviciile de transport public sau incalzirea centralizata. 1,28 miliarde de lei sunt alocate pentru transporturi, iar 602,2 milioane de lei pentru combustibili si energie.

Pe mari categorii, bugetul Capitalei pe 2017 prevede 182,15 milioane de lei pentru salariile anagajatilor, 591 milioane de lei pentru bunuri si servicii, 118,4 milioane de lei pentru dobanzi la imprumuturile contractate de Primarie si 1,03 miliarde de lei pentru subventii.

1,11 miliarde de lei sunt alocate pentru investitii (cheltuieli de capital).

Din sumele prevazute pentru investitii in 2017, 416,2 milioane de lei sunt alocate pentru categoria transporturi, din care 31,5 milioane lei pentru transportul in comun.

Pentru strazile Capitalei - la santierele deja incepute - sunt alocate 256,2 milioane de lei, din care pentru penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - A1 (santierul de la Ciurel) este alocata suma de 90 milioane de lei (din 1,87 miliarde de lei valoare ramasa de executat), pentru reabilitatea Soselei Panteliomon - 70 milioane de lei (din 173,4 milioane de lei ramas de executat), pentru strapungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - 24,5 milioane de lei (din 205,7 milioane de lei ramas de executat), pentru reabilitarea Bulevardului Liviu Rebreanu - 13,87 milioane de lei, pentru supralargirea Strazii Fabrica de Glucoza - 15 milioane de lei, pentru reabilitatea Soselei Iancului - 11,9 milioane de lei, pentru modernizarea Pietei Eroii Revolutiei - 8 milioane de lei - si pentru reabilitarea Bulevardului Aerogarii - 7 milioane de lei.

Sume mai mici sunt alocate pentru Prelungirea Ghencea - Domnesti (5 milioane de lei) sau pentru piste de biciclisti (3,5 milioane de lei).

Pentru obiective de investitii noi la strazi, Primaria Capitalei propune un buget de doar 18,6 milioane de lei.

Citeste si Firea e mandra de buget: Dati-ne voie sa-l gandim cu mintea, dar si cu inima. Bani exista, totul e sa stii sa-i cheltuiesti

Pentru pasajul subteran de la Piata Sudului, care ar urma sa fie finalizat in urmatoarele luni, Primaria aloca in acest an 102,5 milioane de lei, suma considerata neeligibila de catre Comisia Europeana.

Pentru RATB, Primaria Capitala aloca 14 milioane de lei pentru cumpararea de tramvaie in acest an, 2,4 milioane de lei pentru troleibuze si 15,2 milioane de lei pentru autobuze noi.

Pentru sistemul de enegie termica al Capitalei, Primaria Capitalei propune pentru 2017 un buget de investitii de 5,87 milioane de lei.

Totodata, pentru protectia mediului, Primaria propune investitii de 183,4 milioane de lei din bugetul local in 2017, in special in lucrari la sistemul de colectare a deseurilor si im cel de alimentare cu apa si de canalizare.

Pentru cultura, recreere si religie sunt propuse investitii de 112 milioane de lei in 2017, din care cea mai mare suma, de 33,5 milioane de lei, pentru patinoarul Flamaropol.

Pentru invatamant sunt propuse investitii totale de 33,1 milioane de lei in 2017.

Primarul a amintit de investitiile pentru 16 gradinite, 10 after school, 15 extinderi de scoli, o sala de sport in incinta Scolii Centrale, sase cartiere de locuinte sociale si pentru tineri, un parc de distractii si agrement, un acvariu public cu centru de cercetare si sase camine de batrani.

Pentru sanatate exista investitii de 4,09 milioane de lei.

PSD a propus un amendament, care prevedea modificari ale mai multor capitole din proiectului de buget, amendament care a fost aprobat de consilierii generali. In acelasi timp, amendamentele propuse de celelalte formatiuni au fost respinse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#buget Bucuresti aprobat, #bugetul Capitalei aprobat , #Bucuresti