Cainii vagabonzi vor bantui pentru totdeauna Capitala

Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 15:18
2715 citiri
Cainii vagabonzi vor bantui pentru totdeauna Capitala

Capitala nu va scapa niciodata de cainii fara stapan, in conditiile legislative actuale si a faptului ca sunt aruncate pe strada patrupede de la populatie, iar in ultimele patru luni au fost sterilizati doar 2.800 dintre cei peste 30.000 de caini vagabonzi din Bucuresti.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, marea problema ramane adoptia cainilor fara stapan.

La inceputul lunii octombrie, bucurestenii au luat acasa doar cativa dintre cainii comunitari adusi de edili, in parcul Tineretului, la un eveniment de adoptii publice organizat de municipalitate si de asociatiile neguvernamentale, cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor.

"Putem steriliza circa 50 de caini pe zi, costul unei sterilizari fiind de 40 lei", a precizat, pentru NewsIn, directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), Simona Panaitescu.

Solutii aparente

Directorul ASA spune ca problema adoptiilor este rezolvata doar in aparenta. "Acum, practic, toti caini sunt adoptati, insa, in realitate, organizatiile neguvernametale care fac acest lucru arunca ulterior cainii inapoi pe strada", afirma Panaitescu.

"Oricat de multi caini am steriliza, in conditiile actuale legislative, nu von scapa niciodata de cainii fara stapan. Mereu sunt aruncati pe strada alti caini care vin de la populatie. Practic, ar trebui o lege care sa identifice si sa ne permita sa sterilizam caini de la populatie. Prin identificare, ii vom putem amenda apoi pe cei care arunca puii pe strada", mai spune directorul ASA.

Caini de pe strada, caini de acasa, caini din Ilfov

Potrivit Simonei Panaitescu, pe langa cainii existenti si cei care sunt aruncati de populatie, in Bucuresti mai vin si patrupede din judetul Ilfov, astfel ca numarul de animale nu are cum sa scada.

Conform datelor organizatiilor neguvernamentale, in Bucuresti sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere.

Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala.

Interzicerea eutanasierii a crescut numarul cainilor vagabonzi

"Numarul cainilor vagabonzi a crescut foarte mult anul acesta, dupa ce a fost adoptata Legea nr. 9 din 2008, care ne permite sa eutanasiem doar cainii bolnavi incurabil. Pana anul trecut, am tinut sub control fenomenul cainilor fara stapan si chiar am inregistrat o scadere a reclamatiilor legate de acestia", preciza, in august, directorul ASA, Simona Panaitescu.

Pana la intrarea in vigoare a Legii 9/2008, era permisa eutanasierea tuturor patrupedele care nu erau adoptate. in prezent, insa, rolul ASA se rezuma, teroretic, la strangerea cainilor, sterilizarea si oferirea lor pentru adoptie.

Conform unui sondaj Gallup Romania, 70% dintre bucuresteni se declara deranjati de prezenta pe strazi a cainilor fara stapan, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea cainilor comunitari.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#caini vagabonzi, #Capitala, #solutie, #eutanasiere, #numar, #sterilizare , #Bucuresti