CAS va fi aplicata si drepturilor de autor sau contractelor de colaborare

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:59
3367 citiri
CAS va fi aplicata si drepturilor de autor sau contractelor de colaborare

Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de Guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mihai Seitan.

Mircea Diaconu, senator si director al Teatrului Nottara din Capitala, a declarat pentru Mediafax ca impunerea platii contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau contracte de colaborare ar fi o dovada de amatorism din partea Guvernului.

Diaconu considera ca metodele institutiei sunt o dovada de "amatorism si neseriozitate". "Nu cred ca poate fi aplicata o asemenea decizie. Exista o lege a drepturilor de autor care este mai puternica", a adaugat senatorul PNL.

Conform Mediafax, Guvernul analizeaza si alte masuri cum ar fi: integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si "reintegrarea profesionala a celor apti de munca", modificarea procedurii de stabilire si calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate si urmas din Fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, in cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente.

In urma intalnirilor avute cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor de pensionari si Consiliului Legislativ, precum si in urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, au fost semnalate si inregistrate modificari la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Hossu: Cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc CAS

Din evaluarile facute de Cartel Alfa reiese ca cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc contributii de asigurari sociale (CAS), iar printre acestia se numara ziaristii, sportivii si consilierii locali, a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele confederatiei sindicale, Bogdan Hossu.

"Toti membrii consiliilor locale nu platesc CAS, in aceasta situatie regasindu-se si ziaristii si sportivii. Totalul celor care nu platesc contributiile de asigurari sociale este evaluat de noi la cel putin 500.000 de persoane", a afirmat Hossu.

Acesta a precizat ca, daca se introduce plata CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile, trebuie modificate doua legi, astfel incat statul sa fie obligat sa plateasca pensie pentru cei care vor contribui la bugetul asigurarilor sociale.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CAS exceptii drepturi autor, #proiect exceptii CAS, #drepturi autor plata CAS , #Bucuresti