Ziare.com

CE ar putea acorda fonduri pentru persoanele cu handicap din UE

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 19:09

   

CE ar putea acorda fonduri pentru persoanele cu handicap din UE
Comisia Europeana (CE) a anuntat ca ia in calcul noi modalitati de finantare europeana pentru masurile de imbunatatire a vietii persoanelor cu dizabilitati din statele membre.

Peste 50 milioane de cetateni (mai mult de 10% din populatia Uniunii Europene) sufera de un handicap.

In cadrul conferintei "Sa actionam local pentru o societate pentru toti" ("Acting locally for a society for all"), reprezentantii de la Bruxelles au evidentiat ca, desi persoanele cu handicap beneficiaza, in prezent, de mai mult sprijin decat in trecut, acestea se confrunta in continuare cu obstacole in ce priveste accesul la un loc de munca, la educatie si la o locuinta.

Potrivit CE, se poate vorbi, in unele cazuri, chiar de discriminare in randul acestei categorii de persoane.

Comisia a aratat ca administratia locala poate juca un rol important in cadrul programului global de integrare a persoanelor cu handicap, prin asigurarea unor conditii speciale pentru cei cu dizabilitati, printre care bordurile mai joase, rampele pentru accesul scaunelor cu rotile si intrari largi pentru in locul usilor magazinelor.

In Romania, potrivit Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, actualizata si republicata, persoanele cu dizabilitati au dreptul la acces neingradit in locurile publice, transport public gratuit, facilitati fiscale, conditii rezonabile la locul de munca pentru a-si putea desfasura activitatea, precum si un buget complementar in anumite cazuri pentru plata unor utilitati.

In lege este prevazuta, de asemenea, posibilitatea de a beneficia de credit de maximum 10.000 euro, cu dobanda subventionata de stat, pentru adaptarea unei masini sau a unei locuinte conform nevoilor individuale de acces. In plus, pana la sfarsitul anului 2010, mijloacele de transport in comun, dar si institutiile publice, trebuie adaptate pentru accesul fara dificultati al persoanelor care se deplaseaza in scaune cu rotile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4473 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

LEGEA 448 e pe jumatate o MINCIUNA !!!

In sensul ca e doar o lege de fatada. In realitate persoanele cu handicap au un singur drept CERT: sa moara cu LEGEA voastra de cacao in mana !!!. Persoanele cu handicap din Romania sunt descriminate PE FATA !!!. Persoanele cu handicap din Romania nu pot fi recuperate in centre dotate modern, -si acolo unde exista aceste centre se face o recuperare cu metode proaste, neeficiente, invechite. RUSINE RUSINE RUSINE

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor