Ce (ne) facem cu Bucurestiul?

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Marti, 08 Mai 2018, ora 15:20
9457 citiri

In 1995, cand m-am intors in Bucuresti pentru a ma inscrie in anul I la Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu", am descoperit un oras gri, care parca uitase sa zambeasca.

Imi parea pe atunci ca orasul asta minunat, numit candva "Micul Paris", isi ascunsese toata frumusetea in spatele blocurilor comuniste si a cladirilor nerenovate si darapanate.

Mizeria pe strazi era la ordinea zilei, orasul era plin de caini comunitari, calitatea deratizarii facea sa avem sobolani mai mari decat pisicile, autobuzele erau vechi si imputite, calitatea serviciilor publice era dezastruoasa.

In acea perioada, glumele cu gropile din Bucuresti erau parca mai numeroase decat glumele cu Bula.

Multe s-au schimbat de atunci. Treptat, Bucurestiul a devenit un oras din ce in ce mai colorat, mai viu, mai inovativ. Miile de cladiri noi, calitatea pavajului sau a asfaltului, infrumusetarea parcurilor, renovarea macar partiala a cladirilor istorice, toate acestea au readus treptat Bucurestiul pe harta oraselor europene.

Un oras atragator, dar blocat

Efectele nu au intarziat sa apara. Din ce in ce mai multi turisti, in special occidentali, viziteaza Bucurestiul an de an, in special pentru mici iesiri de sfarsit de saptamana, atrasi de distractia din zone precum Centrul Vechi sau de muzeele din ce in ce mai bune ale orasului.

De exemplu, in 2017, peste 2,5 milioane de turisti straini au vizitat Bucurestiul, un numar mic daca ne comparam cu Bratislava sau Budapesta, dar de cateva zeci de ori mai mare daca comparam cu numarul turistilor ce veneau in capitala Romaniei in urma cu un deceniu.

In plus, numarul oamenilor de afaceri care vin aici a crescut simtitor. Asa se explica inclusiv investitiile care au facut din Bucuresti un pol de dezvoltare economica. Astazi, Bucurestiul reprezinta peste 27% din Produsul Intern Brut al Romaniei si trendul este crescator.

Cu toate acestea, dezvoltarea Bucurestiului a fost blocata in ultimii ani. Marile investitii din infrastructura sunt astazi aproape zero. Calitatea serviciilor asigurate de primarie sunt jalnice, iar marturie stau pierderile suferite de RADET, situatia parcului auto RATB sau numarul tantarilor si al altor insecte care se simt mai bine aici decat pe malul lacului Belina.

In locul unei politici care sa sustina dezvoltarea, aparitia locurilor de munca, imbunatatirea calitatii vietii, a traficului, a aerului s.a. primim doar campanii de PR menite a ne convinge ca traim sub conducerea celui mai vizionar si mai performant primar din istorie, ce l-ar face pana si pe Pache sa se declare invins.

Dezastrul Firea

Dupa doua mandate dezastruoase marca Oprescu, marcate de stagnare, de doi ani privim neputinciosi cum totul se degradeaza in capitala Romaniei. In loc sa continuam sa facem lucrurile bune de pana acum, reintoarcem Capitala la situatia din anii '90.

Am vazut cu surprindere reactia doamnei Firea atunci cand i s-a atras atentia ca lucrurile merg intr-o directia gresita. In loc sa-si asume greselile si sa se apuce in sfarsit de treaba, s-a apucat sa critice in stanga si in dreapta, in special consilierii PNL.

Realitatea este insa alta. Doamna Firea are o majoritate deplina in Consiliu, acolo unde PSD, ALDE si uneori si PMP ii sustin orice proiect, oricat de nebunesc si de contrareformator ar fi. Cifrele spun asa: doar PSD si ALDE au majoritatea simpla, avand 28 din cei 55 de consilieri.

Un exemplu este chiar infiintarea celebrelor companii municipale care toaca anual 200 de milioane de euro. Doamna primar da vina pe toata lumea, dar in special pe cei 8 (8 din 55!) consilieri PNL, cu toate ca detine integral puterea in Primarie, de la Consiliu pana la aparatul primariei sau institutiile primariei, populate mai toate cu oamenii de casa ai cuplului Firea-Pandele.

In momentul de fata exista doua posibilitati. Fie asistam neputunciosi la dezintegrarea orasului si la intoarcerea lui in timp, la mizerie fizica si morala, fie cautam o strategie care sa propulseze la primarie o persoana capabila sa conduca Bucurestiul.

O coalitie anti-PSD

Nu cred ca trebuie sa fim mari specialisti pentru a intelege ca, mai ales in contextul unui mandat dezastruos, doamna Firea nu ar putea castiga in 2020 daca ar exista doua tururi de scrutin. Dar nu exista si nu vor exista probabil nici atunci.

Asa ca singura posibilitate este ca fortele anti-PSD sa construiasca pentru alegerile locale de peste doi ani o alianta care sa propuna candidati unici la Primaria Generala si la primariile de sector. Sunt sigura ca un candidat integru, onest si profesionist, sustinut de PNL, USR, PMP si partidul lui Dacian Ciolos nu ar avea nicio problema in a castiga aceste alegeri.

Nu stiu ce s-a intamplat in 2016. Poate au fost calcule politice gresite, poate orgolii. Nimic nu mai conteaza acum. Ceea ce conteaza este ca avem o datorie fata de Bucuresti si fata de bucuresteni. Cu totii meritam mai mult.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
După luni de discuții pe marginea formării unui „pol de dreapta”, cu PNL și USR printre componentele principale, obiectivul pare la fel de departe de a fi realizat. Liberalii cereau o...
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta este revoltat. Fostul președinte PSD și premier al României îi ceartă pe liderii din formațiunea de guvernare pentru că-i neglijează pe foștii conducători social-democrați....
#Bucuresti infrastructura, #mizerie Bucuresti Gabriela Firea , #Bucuresti
  1. Bărbat atacat de un urs într-un parc național turistic. Unde a avut loc incidentul
  2. Încep lucrările la podul peste Tisa, care leagă România de Ucraina. Restricțiile anunțate la graniță
  3. Dezvăluiri emoționante despre profesoara din România ucisă în atacul armat din SUA. Ce spun elevii și apropiații despre Christina Irimie
  4. Planul crud al Hamas pentru ostaticii israelieni, găsit pe computerul liderului grupării teroriste. Dezvăluiri din documentul secret
  5. Amenda uriașă primită de un român care a abandonat mai mulți pui de pisică, în apropierea unei gări
  6. Fostul manager al Spitalului Pantelimon: ”Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale" end-of-life treatment"”
  7. ”Dronele dragon”, noile arme cu care se mândresc ucrainenii: ”Sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer” VIDEO
  8. Beijingul încearcă să îndulcească tonul cu Washingtonul: ”O Chină modernă este o oportunitate pentru SUA, nu o ameninţare”
  9. Panică în Rusia. A fost declarată stare de urgență după un atac al ucrainenilor, la graniță VIDEO
  10. Urs văzut în stațiunea Călimăneşti. Jandarmii, chemați de turiștii aflați într-o barcă