Ce se va intampla cu masinile parcate neregulamentar in Bucuresti, cand va ninge

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 07:36
4116 citiri
Ce se va intampla cu masinile parcate neregulamentar in Bucuresti, cand va ninge

Masinile parcate neregulamentar in Bucuresti vor fi ridicate pentru indepartarea zapezii, apoi vor fi puse in acelasi loc, a spus primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, precizand ca aceste autoturisme nu pot fi ridicate, in urma unei decizii din luna mai a instantei supreme.

Stefanel Dan Marin a explicat ca aceasta masura va fi dispusa doar pentru perioada iernii si in conditii speciale, respectiv daca este blocat accesul utilajelor de deszapezire.

Masinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate, a decis ICCJ (Video)

"Masina va fi ridicata, se ia zapada si apoi se pune in acelasi loc, pentru ca altfel nu putem sa facem niciun fel de ridicari", a declarat, luni, primarul interimar al Capitalei.

Intrebat daca proprietarii vor fi amendati, Stefanel Dan Marin a mai spus ca, din cate stie el, nu.

Ridicarile de masini, istorie? Avocatul Poporului le contesta la Curtea Suprema

La sfarsitul lunii mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca masinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate in baza unei decizii a consiliului local, intrucat aceasta autoritate nu este competenta sa reglementeze procedura in acest sens, doar Guvernul putand sa stabileasca regulamentul de aplicare a acestor masuri contraventionale.

Decizia judecatorilor ICCJ a fost luata dupa ce Avocatul Poporului a formulat un recurs in interersul legii privind problema legalitatii procedurii de ridicare a masinilor parcate neregulemantar, care se face in baza unor hotarari ale consiliilor locale si nu in baza unei Hotarari de Guvern.

Soferii indisciplinati rasufla usurati: Interzis la ridicarea masinilor parcate ilegal

"Inalta Curte, prin decizia de astazi (luni, n.red.) a admis intocmai recursul in interesul legii pe care l-am formulat in luna ianuarie a acestui an. Intre altele, am subliniat in criticile formulate, la diverse decizii care au pronuntat solutii diferite, ca aceste regulamente adoptate de catre consiliile locale, fiecare dupa spiritul lui, dupa alt model, nu sunt legale, ca este necesara o reglementare unitara, in sensul ca, dupa admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui sa elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul intregii tari, a prevederilor Ordonantei de Urgenta 195/2002", explica atunci, pentru Mediafax, seful insitutiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Ciorbea adauga ca nu exista un regulament prin care sa se stabileasca procedura de ridicare a masinilor parcate neregulamentar, chiar daca exista un act normativ - Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 - care interzice parcarea in locuri nepermise.

"Exista doar aceste regulamente locale, care reglementeaza fiecare, dupa cum au crezut de cuviinta alesii locali cum trebuie sa procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odata cu publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Inaltei Curti. Confom articolului 517 din Codul de procedura civila, se spune clar in alineatul 4 ca dezlegarea data problemelor de drept este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial si ca decizia trebuie motivata in cel mult 30 de zile de la pronuntare, iar in alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat in Monitorul Oficial", adauga Victor Ciorbea.

Decizia instantei supreme a fost obligatorie.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: MEDIAFAX