Cele mai multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu

Marti, 16 Februarie 2010, ora 16:31
1707 citiri
Cele mai multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu
Foto: arhiva

Cancerul la copii, care afecteaza 9,5 din o suta de mii de copii romani, este depistat de multe ori tardiv in Romania, din cauza numarului mic de medici specializati, potrivit specialistilor din domeniu prezenti, marti, la conferinta "Atentie la cancerul la copii".

Potrivit medicilor, cancerul la copii reprezinta a doua cauza de deces la copiii cu varste intre patru si 15 ani. Un medic de familie poate intalni unul-doua cazuri de cancer la copii in intreaga cariera, pentru ca aceaste boli sunt rare, dar si pentru ca medicul nu recunoaste boala.

Cele mai frecvente forme de cancer la copii sunt leucemiile si limfoamele, care reprezinta 35% din cazuri, tumorile cerebrale (21%), dar si nefroblastoamele (tumora a rinichiului), neuroblastoamele si retinoblastoamele (tumoare maligna intraoculara la copii), potrivit dr. Monica Desiree Dragomir, seful sectiei de Oncopediatrie de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" din Bucuresti.

"Cancerul la copil este altceva decat cel la adult, motiv pentru care e nevoie de specializare. De sase ani s-a desfiintat specializarea, astfel au ramas foarte putini specialisti in tara", a explicat dr. Monica Dragomir.

Potrivit specialistilor diferenta intre Romania si alte tari la capitolul cancer la copii este legata in mare parte de faptul ca la noi diagnisticul se pune in stadii avansate, cand vindecarea e greu de obtinut si tratamentele nu mai sunt eficiente. O alta problema este reprezentata de numarul mic al centrelor de diagnostic si tratament.

In Romania, rata medie de vindecare a copiilor bolnavi de cancer este cuprinsa intre 30 si 60%, in functie de specificul bolii si de momentul depistarii. Identificat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspune mult mai bine la tratament decat cel la adulti, spun specialistii.

Conferinta legata de particularitatile bolii canceroase la copii a fost organizata de sectia de Oncologie Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" si Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic "Fundeni", cu ocazia Zilei internationale a copilului cu cancer, care a avut loc pe 15 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cazuri cancer copii romani, #cancer copii depistat tarziu , #Bucuresti