Ziare.com

Cetatenii se lupta cu Primaria Sectorului 1, care vrea sa dea liber la construirea de blocuri-turn: Vor disparea cartiere intregi de case!

de Alexandra Sandru
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 23:28

   

Cetatenii se lupta cu Primaria Sectorului 1, care vrea sa dea liber la construirea de blocuri-turn: Vor disparea cartiere intregi de case!
Mai multe asociatii formate din cetateni ai Sectorului 1 si-au unit fortele pentru a impiedica primaria condusa de pesedistul Dan Tudorache (foto) sa modifice Planul Urbanistic Zonal Coordonator. Oamenii atrag atentia ca ar fi distruse cartiere intregi, inclusiv Baneasa si Aviatiei, daca normele dorite de primarie intra in vigoare.

Cetatenii au ajuns pana in instanta pentru a obtine de la primarie documentele care detaliaza modul in care se doreste modificarea la nivel urbanistic a Sectorului 1, desi edilul era obligat prin lege sa le supuna dezbaterii publice. Ei atrag atentia ca prin noile reguli ar fi distruse cartierele de case si blocuri mici, fiind sufocate de blocuri de pana la 12 etaje. Ar rezulta cartiere suprapopulate, pentru care nu exista solutii de transport public, infrastructura rutiera, locuri de parcare sau spatii verzi.

Ziare.com a stat de vorba cu Dan Milea, directorul executiv al Asociatiei Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi (ASCDBN). Aceasta asociatie lupta de mai multi ani cu constructorii pentru a-i obliga sa respecte legislatia, atunci cand inalta noi cladiri, si cu autoritatile, care le dau autorizatii in ciuda incalcarilor flagrante.

"Noi, in asociatia asta, facem totul voluntar, din banii nostri. Asociatia e doar un instrument de aparare impotriva abuzurilor. Noi avem meseriile noastre, viata noastra, am fi preferat sa nu avem nicio problema, dar in Romania trebuie sa inveti orice ca sa te aperi, ca suntem in Vestul Salbatic, statul nu te apara cu nimic.

Pana acum, a trebuit sa invatam Legile Justitiei, am invatat urbanism ca sa aflam de ce ni se fura drepturile. Ca asta inseamna abuz in urbanism - ti se fura drepturile: dreptul sa traiesti civilizat, proprietatea ta sa fie respectata. Toate aceste abuzuri duc la consecinte iremediabile pentru zeci, sute de ani", ne-a spus Milea, care a initiat actiunile in instanta impotriva Primariei Sectorului 1.

Lui i s-au alaturat si alte grupuri civice: Asociatia Salvati Lacul Baneasa, Asociatia Baneasa Lac si Asociatia Odai Drumul Stegarului.

"Am creat o uniune de asociatii si de grupuri civice, noi suntem pregatiti, daca nu fac PUZ-ul asta pentru cetateni, nu pentru mafioti imobiliari, suntem decisi sa ne luptam cu ei. Asta e mesajul nostru pentru ei", spuse liderul ASCDBN.

Cum va arata Sectorul 1 daca planul primariei e pus in aplicare

Dan Milea spune ca este nevoie de modificari in PUZ, dar care sa faca regulile mai clare, pentru ca la acest moment totul este interpretabil si fiecare alege interpretarea care ii aduce cel mai mare profit.

"Nu exista predictibilitate pentru nicio zona si nici acest PUZ nu acopera toate golurile care exista in PUG-ul (Planul de Urbanism General) municipiului Bucuresti. Ca sunt destule si de aia se intampla tot ce se intampla in urbanism, pentru ca totul e interpretabil acolo.

Au supradimensionat toate aceste cartiere, Baneasa si Aviatiei erau zone cu blocuri mici, de 3-4 etaje. Ei scot limita superioara pentru nivelul de inaltime, iau distanta dintre alinieri, dintre cladirile care sunt de o parte si de alta a strazii, o inmultesc cu 3 si aplica CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului), retrageri si ne trezim ca zone cum ar fi Chitila sau Bucurestii Noi, unde era maxim P+4 se transforma in P+8, P+10, P+12.

Vor disparea cartiere intregi de case, totul va fi inghesuit, totul e facut sa poata sa fie inghesuite cladiri cat mai inalte, pe terenuri cat mai mici, la distante cat mai mici de vecinatati. Nu rezolva acest PUZ problemele de urbanism care exista in Sectorul 1, din contra", ne-a mai declarat Dan Milea.

Fara locuri de parcare, fara spatii verzi, fara solutii de trafic

Liderul ASCDBN spune ca nu au fost facute nici studii de impact si de aici vor rezulta numeroase probleme, care vor afecta grav calitatea vietii cetatenilor Sectorului 1 si a bucurestenilor in general.

"Nu e de ajuns sa colorezi o harta si sa spui aici facem blocuri, aici din alea mari, aici si mai mari. Exista legislatie care spune foarte clar ca orice act normativ trebuie fundamentat din punct de vedere economic, social, al transporturilor.

Exista legislatie pentru spatiile verzi, care spune ca intr-o zona trebuie asigurat 20 de mp pe cap de locuitor. Ei cand modifica zona ar trebui sa spuna unde asigura spatiile verzi, cati locuitori vor fi.

Sa spunem ca acest PUZ va conduce la o aglomerare de inca un milion de oameni, pentru milionul ala de oameni trebuie sa arati ca ai 2 milioane de mp de spatiu verde, sa aiba supliment de utilitati de nu stiu cat, curent, canalizare, apa, gaze. In plus, ei nu dau nicio solutie de transport. Noi, din Sectorul 1, ca sa plecam de aici avem doua cai: pe la Podul Constanta, unde de la 7:30 e o coada de 5 km, sau pe DN1 pe Kiseleff, unde tot asa e.

Daca ei supraaglomereaza zona si dubleaza populatia, nu au nicio solutie la treaba asta. E foarte usor sa zici, cum e textul lor, ca Bucurestiul trebuie sa se dezvolte pe verticala. Dar asta e progres, asta e dezvoltare, sa inghesui, sa transformi totul in ghetouri?", reclama Milea.


Foto: Planul Urbanistic Coordonat al Sectorului 1, asa cum l-a prezentat Primaria - Sursa: ASCDBN


In plus, acesta atrage atentia ca ar disparea obligativitatea ca noile cladiri sa aiba locuri de parcare.

"Ceea ce e si mai revoltator e faptul ca nu mai exista obligativitatea sa se faca locuri de parcare. Au bagat un articol ca, daca nu poti sa asiguri locurile de parcare si cunosti pe cineva care are un teren la o distanta mai mica de 250 de metri, poti sa faci o intelegere juridica, dar nu exemplifica ce insemana asta, si toate locurile sa le faci pe acel teren.

A mai fost experimentata aceasta chestiune si niciodata nu a functionat, dupa ce au luat autorizatiile, toate locurile care trebuiau sa fie parcari s-au transformat in locuri ocupate de blocuri", precizeaza presedintele ASCDBN.

Cine este firma aleasa de primarii PSD

Dan Milea a atras atentia si ca firma aleasa pentru modificarea PUZ-ului in Sectorul 1 a avut colaborari similare si cu alte primarii din Bucuresti, insa la Sectorul 6 PUZ-ul a fost anulat ulterior in instanta la inceputul acestui an.

El spune insa ca, in perioda de la intrarea in vigoare pana la decizia intantei, si-a produs efectele si multe autorizatii au fost deja acordate.

"Ajungem la firma VEGO, desemnata inclusiv sa faca acest PUZ in Sectorul 1. Aceasta firma nici nu activa acum 2 ani. Avea 12.000 de lei, acum are 14 milioane de lei, toti veniti numai din PUZ-uri. Au facut Sectorul 4, Sectorul 6, prin Popesti, pe la Sincai. (...)

In Sectorul 6 au reusit sa-l anuleze in instanta, dar dupa ce a fost aprobat si si-a facut efectele si probabil or fi dat o mie de autorizatii de construire. Si acest PUZ are atatea puncte slabe ca poate sa fie anulat in instanta, dar pana e anulat isi produce efectele, intr-un an de zile se joaca cum vor ei cu urbanismul", ne-a mai spus Milea, precizand ca "PUZ-ul e o mare afacere, creste valoarea terenului doar din pix".

El ne-a explicat ca, intre momentul in care este initiata actiunea de anulare a PUZ-ului in instanta si momentul deciziei, se dau autorizatii de construire si cladirile deja sunt ridicate. Si apoi trebuie luata fiecare autorizatie in parte si contestata in instanta, lucru foarte anevoios si pentru ca primariile, inclusiv cea a Capitalei, nu pun la dispozitie toate datele pe care le obliga sa le publice.

Intre timp, investitorul merge mai departe cu proiectul, iar in Romania nu poate fi demolata nicio cladire care a fost intabulata. In plus, el vinde apartamentele si apoi in instanta ajung sa fie chemati noii proprietari.

Cetatenii Sectorului 1 au propria propunere de PUZ. Peste 1.000 de oameni au semnat petitia

Asadar, cetatenii se concentreaza sa opreasca intrarea in vigoare a noului regulament urbanistic. Ei au intocmit inclusiv propriul PUZ, cu modificarile pe care le considera necesare pentru buna dezvoltare a cartierelor, dar care sa respecte si drepturile actualilor locuitori.

"Am elaborat si o actiune civica PUZ Sector 1 pentru cetateni. Am chemat cetatenii sa ne sprijine, sa semneze un text care practic e prima lor varianta in care noi am modificat articolele care sunt nocive din punctul nostru de vedere.

Chemam cetatenii sa-si exprime adeziunea la aceasta structura de PUZ. Avem cam 1.000 de semnaturi pana acum. Speram sa fie de impact si cetatenii sa fie informati in primul rand", ne-a mai spus Dan Milea.

Petitia poate fi descarcata si semnata AICI

Pe site-ul asociatiei puteti consulta si proiectul de PUZ propus de cetateni, precum si varianta dorita de Primarie.

Vego spune ca este platita de o Asociatie: Niciun leu din fonduri publice

Intr-un raspuns pentru Ziare.com semnat de directorul general al Vego, Virgil Profeanu, compania a precizat ca nu este platita din bani publici pentru acest proiect, ci de o asociatie pe nume Asociatia Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila (ACCDD), in timp ce unele costuri le suporta din fonduri proprii, "ca parte a implicarii sociale".

"VEGO elaboreaza PUZ-ul Sectorului 1 la initiativa Asociatiei Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila (ACCDD) care si-a asumat costurile pentru elaborarea PUZ-ului, in baza unui contract de sponsorizare incheiat cu Primaria Sectorului 1. Este asadar o investitie privata, careia VEGO i s-a alaturat cu entuziasm si cu intentia de a aduce un plus de functionalitate Sectorului 1, 'blocat' de cativa ani din lipsa unui PUZ coordonator, existand zone intregi lipsite de reglementari urbanistice actualizate si coerente.

Fiind vorba de o sponsorizare privata cu livrabilele aferente PUZ-ului si nefiind implicate fonduri publice in derularea proiectului, nu s-au derulat licitatii, acestea fiind apanajul cheltuirii banului public. (...) Pentru a evita orice dubiu, tinem sa precizam ca VEGO nu a incasat si nu va incasa niciun leu din fonduri publice pentru elaborarea PUZ-ului Sectorului 1", ne-a transmis Vego, precizand ca este respectata intru totul legea.

De asemenea, Vego spune ca are 150 de angajati si colaboratori, la elaborarea PUZ-ului Sectorului 1 lucrand "aproximativ 30 de urbanisti si arhitecti".

Despre anularea PUZ-ului Sectorului 6 in instanta, Vego spune ca proiectul a fost elaborat de Alter Ego Concept SRL. In portofoliul Vego, pe site-ul companiei, apare trecut proiectul de reactualizare a PUZ Coordonator Sector 6. http://vego.holdings/portfolio/plan-urbanistic-zonal-reactualizare-puz-coordonator-sector-6/ Vego spune oricum ca decizia instantei e considerata netemeinica si ca "se impunea o mai atenta si riguroasa aplecare a instantelor de judecata asupra cauzelor cu care au fost investite".

Despre posibilitatea anularii in instanta a PUZ-ului Sectorului 1, Vego spune ca aceasta nu sa existe, dar riscul e dat de o "jurisprudenta profund contradictorie" si de "lipsa unor instante specializate".

In ce-i priveste pe cetatenii ingrijorati, managerul Vego le transmite ca le sta la dispozitie, "ca si pana acum".

"Le transmitem tuturor cetatenilor Sectorului 1 ca le stam la dispozitie ca si pana acum, in toate etapele de consultare si informare a publicului, si vom raspunde in mod prompt oricaror critici sau sugestii punctuale cu privire la propunerile de reglementare.

Pana la acest moment, am analizat si raspuns motivat la absolut toate sesizarile formulate de publicul interesat, iar sugestiile care nu au contravenit legislatiei si exigentelor institutiilor si autoritatilor avizatoare au fost integrate in documentatie", se mai arata in raspunsul citat.Mentionam ca Ziare.com a cerut si punctul de vedere al Primariei Sectorului 1, pe care vi-l vom prezenta de indata ce il vom obtine.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 31011 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine ! demolati tot ! Romania are nevoie de blocuri-turn !

nu conteaza ca ele nu vor fi gata niciodata , nu conteaza sumele de bani aruncate in conturile oamenilor invizibili , nu conteaza dezastrul , nu conteaza ca nu se pot construii autostrazi de zeci de ani , nu conteaza nimic altceva decat inceperea acestui proiect aberant !

 

Nu conteaza ca....

- Ca nu mai exista arhitecti seriosi, constructori seriosi, care sa dea asigurarea ca nu se vor prabusi la un cutremur mai serios.
- Ca nu stim daca solul este pregatit sa tina in spinare aceasta multime de colosi.
- Ca politrucii care decid isi iau parandaratul si nu le mai pasa....

Bai, valll, care colosi, nene? Ce,suntem in China?

In Singapore sau Hong Kong?
Sunt zeci de milioane de euro in joc, cum sa nu distruga astia tot ce mai e verde in Bucuresti?
Asta e romanul, nene, ignorant si hraparet.

pai si pe cine reprezinta ei?

populatia vrea locuinte multe si ieftine. Reprezinta mafia imobiliara care si-a dat programul prima casa supraevaluat ca sa goleasca buzunarele tinerilor?

 

Inca un timpit psdist

Primele prioritati sint parcarile si spatiile verzi(parcuri).
Daca aceste lucruri nu se iau in consideratie Bucurestiul va arata ca un oras din tarile sarace din Asia unde nu ai unde saparchezi si aerul e insuportabil.
Deciziile de acum au efect pe sute de ani.

 

sa darame tot!

sa darame tot! sa reconfigureze orasul! strazi largi ,cu trotuare corect facute,cu parcari civilizate ,cu piste pentru biciclete! distrusa toata zona veche ,insalubra din zona cavafii vechi pana la calea mosilor si regandita modern! zona centrala veche ,inchisa total cerculatiei auto,fara smecherii cu unii care primesc permise de intrare! spatii verzi amenajate si pedepsiti cei care le deterioreaza! desfiintata politia locala,e platita degeaba,cladirile sunt pline de desene jegoase!

 

Asta a vrut

Sa faca Ceausescu,dar nu a mai reusit,acum tot ce se va mai face este carpaceala,ciubucareala,politie corupta,constructii ilegale....un oras poluat,cu vegetatia pe cale de disparitie. Peste tot arbori uscati,iarba arsa.....

Pai, dragi bucuresteni...

...peste 6 luni, la alegerile locale, aveti ocazia sa fugariti PSD-ul din toate primariile si dupa plecarea lor, noii primari pot sa blocheze toate PUZ-urile si sa rezilieze toate contractele incheiate de PSD cu firmele lor de casa.
Apoi, le cereti discutii publice, va spuneti ofurile si poate ca impreuna veti gasi si rezolvarea la problemele care va intereseaza.
Fiti siguri ca, odata cu plecarea PSD de la putere, intreaga justitie se va "reorienta" asa cum face de fiecare data cand se schimba puterea.
Si asa cum s-au dat acele avize pe banda rulanta, tot asa vor fi anulate si blocate, de aceleasi instante.

 

Și ...... care-i problema?

In București trebuie să dispară cocioabele fiind măturate așa cum făcea impușcatu. Construcțiile bune și solide au fost păstrate sau chiar strămutate pentru a face loc civilizației unui oraș cum este bucureștiul.

 

Și ...... care-i problema?

Dacă trăia Ceaușescu Parisul iera copil de trupă pe langă București.
Toate cocioabele trebuiesc rase de pe teritoriul bucureștean și mai ales aciuații fără acte ce au ocupat ilegal case sau clădiri părăsite pe motiv că sunt ceaușiste. Majoritatea primarilor bucureștiului n-au făcut altceva decat ghișefturi in defavoarea orașului și a cetățenilor acestui oraș unde sau adunat tot felul de pungași fugiți din satele lor unde trebuiau să muncească ca să trăiască.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor