Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu

Luni, 12 Iunie 2017, ora 16:35
8158 citiri
Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu

Dupa fiasco-ul din trafic creat de "solutia" benzilor unice introdusa acum cateva saptamani de Primaria Capitalei, am vrut sa aflam daca chiar nu exista alte variante pentru ca traficul bucurestean sa fie descongestionat.

Ei bine, sunt multe si sunt deja incluse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene Aura Raducu, care ne-a explicat ce inseamna acest PMUD, cand va fi aplicat si cat ne-ar costa.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila, pentru perioada 2016-2030, a fost finalizat in mai 2016, iar la sfarsitul lui martie 2017 au fost obtinute, in sfarsit, toate aprobarile necesare.

Acesta contine masuri care sa duca la facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii sau protectia mediului prin reducerea poluarii si a consumului de energie.

Banii necesari sunt circa 7 miliarde de euro, dintre care jumatate ar fi destinati doar finalizarii lucrarilor planificate la metrou.

Aura Raducu este in prezent membru al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, iata interviul acordat Ziare.com:

Planul de Mobilitate Urbana Durabila a fost finalizat in 2012, ce s-a intamplat cu el pana acum?

PMUD pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat pentru o perioada pana in 2030, precum si modelul/soft-ul de transport, au fost finalizate in luna mai 2016, cand s-a inceput procedura de obtinere a avizului de mediu.

Planul, fiind un document complex care prevede investitii majore, a trebuit sa parcurga o serie de etape legislative de avizare, astfel incat la sfarsitul lunii martie 2017 au fost obtinute toate aprobarile, atat din partea Ministerul Mediului, cat si din partea autoritatilor locale - Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov si toate cele 40 de localitati din judetul Ilfov.

PMUD - BI 2016-2030 precum si soft-ul anexat reprezinta un instrument de planificare pe termen lung pentru toate formele de transport, motorizat sau nemotorizat, de pasageri sau marfa, in miscare sau stationar si el poate fi modificat si adaptat functie de dezvoltarile economice si nevoile cetatenilor.

Elaborarea planurilor de mobilitate urbana durabila se face in conformitate cu Legea 350/2001, actualizata in 2013, privind amenajarea teritoriului si urbanismului si a Normelor metodologice din 26 februarie 2016 de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul si de elaborare si actualizare a documentatiilor de urbanism.

Care sunt principalele solutii pe care le indica acest plan pentru traficul din Bucuresti?

In primul rand, s-a pornit de la principiul ca vrem sa facem un plan pentru solutionarea problemelor cetatenilor si nu un plan pentru masini.

Principalele obiective avute in vedere au fost: cresterea accesibilitatii tuturor cetatenilor - facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii, protectia mediului - reducerea poluarii si a consumului de energie, eficienta economica, si nu in ultimul rand realizarea unui mediu urban modern, frumos, de calitate.

Reducerea traficului se poate realiza numai prin implementarea unor proiecte complexe, integrate, precum dezvoltarea si modernizarea transportului public de calatori, imbunatatirea si extinderea spatiilor pietonale si a retelei de biciclete, realizarea unui sistem complex de parcari in punctele cheie, intermodale, de unde se poate utiliza transport alternativ.

Pornind de la aceste principii, s-au inclus in plan proiecte complexe, integrate, printre care:

  • Conectarea Bucurestiului la Aeroportul "Henri Coanda", ca principala poarta aeriana internationala din sud-estul Europei, cat si conectarea principalelor cartiere si localitati din jurul Bucurestiului intre ele, prin extiderea considerabila a retelelor de metrou si tramvai - retele care reprezinta coloana vertebrala a circulatiei durabile in Capitala; astfel se prevede extinderea cu peste 50 de km a retelei de metrou si cu 12 km a retelei de tramvai, modernizarea a peste 50 de km de linie de tramvai, cat si cumpararea de echipamente noi si moderne pentru toate tipurile de transport public - metrou, tramvai, troleibuz sau autobuze ecologice;
  • Extinderea considerabila a retelei de transport pe bicicleta, atat in Capitala, cat si in judet, planul stabilind o retea noua de minim 250 de km;
  • Reorganizarea radicala a transportului public de calatori, atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, prin dezvoltarea unui sistem integrat de transport si tarifare, cu accesibilitate crescuta pentru cetatenii din toate localitatile, modernizarea statiilor, imbunatatirea sistemului de informare a cetatenilor, cat si implementarea unui sistem modern de management al traficului;
  • Implementarea unei politici de parcare coerente si integrate si construirea de spatii de parcare pentru degrevarea drumurilor si spatiilor dedicate pietonilor;
  • Stabilirea unor solutii tehnice pentru zonele cu numar mare de accidente pentru cresterea sigurantei si securitatii in circulatie;

Toate aceste lucruri nu se pot insa realiza fara o reforma institutionala care sa duca la respectarea Regulamentelor privind serviciul public de transport si anume: preluarea de catre autoritatile locale a transportului judetean de calatori de la Ministerul Transporturilor, constituirea Autoritatii de Transport Bucuresti- Ilfov, reorganizarea/ modernizarea operatorilor publici si incheierea de contracte de servicii publice.

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com