Ziare.com

Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu

de Redactia Ziare.com
Luni, 12 Iunie 2017, ora 16:35

   

Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu
Dupa fiasco-ul din trafic creat de "solutia" benzilor unice introdusa acum cateva saptamani de Primaria Capitalei, am vrut sa aflam daca chiar nu exista alte variante pentru ca traficul bucurestean sa fie descongestionat.

Ei bine, sunt multe si sunt deja incluse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene Aura Raducu, care ne-a explicat ce inseamna acest PMUD, cand va fi aplicat si cat ne-ar costa.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila, pentru perioada 2016-2030, a fost finalizat in mai 2016, iar la sfarsitul lui martie 2017 au fost obtinute, in sfarsit, toate aprobarile necesare.

Acesta contine masuri care sa duca la facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii sau protectia mediului prin reducerea poluarii si a consumului de energie.

Banii necesari sunt circa 7 miliarde de euro, dintre care jumatate ar fi destinati doar finalizarii lucrarilor planificate la metrou.

Aura Raducu este in prezent membru al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, iata interviul acordat Ziare.com:


Planul de Mobilitate Urbana Durabila a fost finalizat in 2012, ce s-a intamplat cu el pana acum?

PMUD pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat pentru o perioada pana in 2030, precum si modelul/soft-ul de transport, au fost finalizate in luna mai 2016, cand s-a inceput procedura de obtinere a avizului de mediu.

Planul, fiind un document complex care prevede investitii majore, a trebuit sa parcurga o serie de etape legislative de avizare, astfel incat la sfarsitul lunii martie 2017 au fost obtinute toate aprobarile, atat din partea Ministerul Mediului, cat si din partea autoritatilor locale - Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov si toate cele 40 de localitati din judetul Ilfov.

PMUD - BI 2016-2030 precum si soft-ul anexat reprezinta un instrument de planificare pe termen lung pentru toate formele de transport, motorizat sau nemotorizat, de pasageri sau marfa, in miscare sau stationar si el poate fi modificat si adaptat functie de dezvoltarile economice si nevoile cetatenilor.

Elaborarea planurilor de mobilitate urbana durabila se face in conformitate cu Legea 350/2001, actualizata in 2013, privind amenajarea teritoriului si urbanismului si a Normelor metodologice din 26 februarie 2016 de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul si de elaborare si actualizare a documentatiilor de urbanism.

Care sunt principalele solutii pe care le indica acest plan pentru traficul din Bucuresti?

In primul rand, s-a pornit de la principiul ca vrem sa facem un plan pentru solutionarea problemelor cetatenilor si nu un plan pentru masini.

Principalele obiective avute in vedere au fost: cresterea accesibilitatii tuturor cetatenilor - facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii, protectia mediului - reducerea poluarii si a consumului de energie, eficienta economica, si nu in ultimul rand realizarea unui mediu urban modern, frumos, de calitate.

Reducerea traficului se poate realiza numai prin implementarea unor proiecte complexe, integrate, precum dezvoltarea si modernizarea transportului public de calatori, imbunatatirea si extinderea spatiilor pietonale si a retelei de biciclete, realizarea unui sistem complex de parcari in punctele cheie, intermodale, de unde se poate utiliza transport alternativ.

Pornind de la aceste principii, s-au inclus in plan proiecte complexe, integrate, printre care:
  • Conectarea Bucurestiului la Aeroportul "Henri Coanda", ca principala poarta aeriana internationala din sud-estul Europei, cat si conectarea principalelor cartiere si localitati din jurul Bucurestiului intre ele, prin extiderea considerabila a retelelor de metrou si tramvai - retele care reprezinta coloana vertebrala a circulatiei durabile in Capitala; astfel se prevede extinderea cu peste 50 de km a retelei de metrou si cu 12 km a retelei de tramvai, modernizarea a peste 50 de km de linie de tramvai, cat si cumpararea de echipamente noi si moderne pentru toate tipurile de transport public - metrou, tramvai, troleibuz sau autobuze ecologice;
  • Extinderea considerabila a retelei de transport pe bicicleta, atat in Capitala, cat si in judet, planul stabilind o retea noua de minim 250 de km;
  • Reorganizarea radicala a transportului public de calatori, atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, prin dezvoltarea unui sistem integrat de transport si tarifare, cu accesibilitate crescuta pentru cetatenii din toate localitatile, modernizarea statiilor, imbunatatirea sistemului de informare a cetatenilor, cat si implementarea unui sistem modern de management al traficului;
  • Implementarea unei politici de parcare coerente si integrate si construirea de spatii de parcare pentru degrevarea drumurilor si spatiilor dedicate pietonilor;
  • Stabilirea unor solutii tehnice pentru zonele cu numar mare de accidente pentru cresterea sigurantei si securitatii in circulatie;

Toate aceste lucruri nu se pot insa realiza fara o reforma institutionala care sa duca la respectarea Regulamentelor privind serviciul public de transport si anume: preluarea de catre autoritatile locale a transportului judetean de calatori de la Ministerul Transporturilor, constituirea Autoritatii de Transport Bucuresti- Ilfov, reorganizarea/ modernizarea operatorilor publici si incheierea de contracte de servicii publice.

Citeste si:


Cati bani implica punerea lui in practica? Si din ce surse?

Planul a fost realizat pentru un buget de aproximativ 7 miliarde de euro din care aproximativ 50% va fi utilizat pentru proiecte derulate de autoritatile locale (Bucuresti si Ilfov) si 50% va fi utilizat pentru investitii in dezvoltarea retelei de metrou din subordinea Ministerului Transporturilor.

Bugetul a fost realizat avand in vedere posibilitatile de investitii ale autoritatilor locale pentru perioada pana in 2030.

Finantarea urmeaza a veni partial si din fonduri europene (programele POIM - Programul Operational Infrastructura Mare - pentru metrou si POR - Programul Operational Regional -pentru autoritatile locale), planul reprezentand totodata o conditionalitate pentru finantarea proiectelor de metrou, proiectelor de dezvoltare urbana sau pentru finalizarea proiectului de cercetare ELI de la Magurele (asigurarea conectivitatii/ transportului).

Programul Operational Regional ar putea finanta proiecte din PMUD de aproximativ 200 de milioane de euro, pe perioada pana in 2023.

Cate fonduri europene au fost atrase in baza lui? Exercitiul financiar actual a inceput de 3 ani.

POR 2014-2020, cu termen de finalizare decembrie 2023, a fost aprobat abia in iunie 2015. Pentru utilizarea fondurilor din program a fost necesar sa fie finalizat si aprobat PMUD - BI, iar proiectele/aplicatiile urmeaza a fi transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene numai dupa publicarea ghidului specific cu cererea de proiecte pentru obiectivul "Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila".

In prezent, ghidul este in discutie intre institutii si probabil proiectele vor putea fi trimise spre aprobare/contractare numai spre sfarsitul anului.

Intre timp, se deruleaza activitatile de pregatire a acestor proiecte la nivel de studiu de fezabilitate.

In ceea ce priveste proiectele de metrou, sunt in implementare cateva proiecte - finalizare Drumul Taberei, Parcul Bazilescu, amenajare statii si sisteme acces, urmand ca in scurt timp, sper, sa fie lansata licitatia pentru constructia metroului M6 la Otopeni.

Ce proiecte au fost deja intocmite in baza PMUD si sunt gata sa atraga bani?

Pe langa proiectele de metrou aflate in diferite stadii de pregatire, se lucreaza la nivelul Primariei si RATB la pregatirea proiectelor pentru programul regional, in principal proiecte legate de modernizare linii de tramvai, depouri, statii, sisteme de informare cetateni, sisteme de management de trafic, parcari, zone pietonale, achizitionare echipamente etc., proiecte ce vor fi transmise la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene dupa publicarea ghidului specific.

Cati oameni lucreaza la implementarea PMUD?

Cam dificil de raspuns la intrebare. Daca consideram ca implementarea PMUD include toate etapele de pregatire si realizare a investitiilor prevazute - atunci pot fi zeci de mii de persoane. Daca va referiti numai la echipa de management, ea o sa fie formata dintr-un numar limitat de specialisti care vor colabora cu multele institutii implicate in program.

In cazul Planului de Mobilitate Urbana Bucuresti-Ilfov, avand in vedere faptul ca planificarea este facuta pentru teritoriul municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, urmeaza a se constitui o asociatie a autoritatilor locale.

In cat timp ar trebui sa fie rezolvate problemele in baza acestui plan?

Problemele se rezolva numai de catre oameni, de catre specialistii si managerii care urmeaza sa lucreze pentru implementarea planului. Acest document strategic cuprinde un numar mare de masuri care trebuiesc pregatite, detaliate si implementate de catre specialisti, pentru a se atinge obiectivele prezentate anterior.

Daca nu reusim sa atragem banii in acest exercitiu, planul mai poate fi folosit in viitorul exercitiu?

Desi procesul este intarziat, cred ca este inca posibila utilizarea fondurilor europene alocate pana in 2023. PMUD include propuneri de investitii nu numai pentru fonduri europene, ci si pentru bugetul propriu (national si local) pana in 2030, deci si pentru perioada urmatoare a politicii de coeziune. Speram in acest fel sa fie pregatite si proiecte de viitor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5695 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Solutii exista, probl;ema o reprezinta capetele !

Unde gasesti capete in alte-psd ?

 

Situatia a asa de cel putin 15 ani. Cauta si alti tapi

ispasitori.

Chiar daca este banala asta este afirmatia corecta

"Exista solutii, vezi marile orase europene, dar nu are alde-psd capete
sa le gaseasca !" Acum, ei sunt la toate primariile din Bucuresti si ei ar trebui sa gaseasca solutii, nu altii ... Problema a doua este ca nici nu-i intereseaza cum se descurca bucurestenii, ii intereseaza doar cum sa fure banii din bugetul primariei !

Daca am gazut de acord ca partidul lui Boureanu

nu conteaza... ca el e mardeias transpartinic atunci nu politiza aiurea o problema evidenta.
Interesant e ca sunt vreo 100 de masuri din care Firea a ales-o pe cea mai inpopulara: blocarea utilizarii masinilor personale (ori prin banda de bus ori prin taxa de centru)

DOAMNA AURA RADUCU prezinta rubrica :

FEMEI BUNE DE MINISTRI...care incurca pe toata lumea, pentru ca nu se pricep la nimic !!!

Numele domnului dragnea ...fie in veci laudat !

planul

nici un cuvant despre parcari sau ceva similar, ci doar despre investitii in transportul in comun. exact ca peste tot in europa. singurul mod in care traficul se poate debloca este reducerea numarului de masini de pe strazi.

este exact ceea ce multi au si spus-o aici pe forum. va invavta romanul sa-si lase masina acasa? ramane de vazut...

 

Citeste despre PMUD!!!!

Nu uita ca este un articol ziare.com deci facut sa serveasca interese politice nu sa informeze! :) Amuzant e cum fac cei de la ziare.com misto de Romania TV si Antena 3 care fac tot propaganda dar in sens invers!

nea' Mareane, intre "cititorul" Mocirlei 3 si cel

al Romaniei TV nu sunt deosebiri.
dar intre astia pomeniti mai sus si oricare altii, diferentele sunt uriase. profilul votacului PSD-ist vorbeste de la sine...
uite, ca exemplu, voi care ati votat-o pe Firea. a promis ca-n primele sase luni la primarie va fluidiza traficul in Bucuresti. in afara de a pune in aplicare idei cel putin aberante, ce a mai facut ?
spunea de transport gratuit in Bucuresti. asta cica s-a realizat 150 %, doar ca e vorba de transportul "auto". adica sa te transporti singur. sau, "sa te cari". asta e gratis. poti sa te auto-transporti unde vrei, ca nu te costa...
daca mai punem la socoteala monstruozitatile scoase la vedere de Paste, imaginea suprema a kitsch-ului, iti dai seama de ce votacul PSD-ist e asa cum e ?

Macar centura

La asa palavrageala de articol, asa palavrageala de comentarii. Centura (transformata in autostrada) ar fi descongestionat cat de cat. Taman ca la orice capitala. Orasul nu ar mai fiu fost invadat de provinciali a caror vina este ca trebuie sa tranziteze capitala sau au treaba pe aici. Cand vrei din Antiaeriana in Vitan te ia scaraotchi. Altfel, pe autostrada de centura, prindeai 110 si erai acolo in 20 de minute. Tradatorii de neam au facut autostrada in zona de nord si atat, zicand ca isi fac ei bantustan si i doare in basca de restul lumii. Chestia este ca au si ei treaba in oras. Un lucru elementar cum este inexistenta autostrazii de centura este o dovada vie a faptului ca nu putem, ca atat ne permit coruptii.

Intotdeauna,si pentru orice,exista solutii........

Acestea trebuiesc insa cautate!Asa cum am spus intotdeauna,totul porneste de la oameni si de la dorinta,buna credinta,de a face ceva bine,in folosul tuturor.Pentru asta insa este nevoie de capacitatea de a intelege nevoile oamenilor,de profesionalism,viziune,etc.Nu poti sa-i ceri uneia ca firea asemenea lucruri.Ea stie doar sa dea cu gura(poate si alt fel),nici ea nu intelege de ce au ales-o bucurestenii si nici care este rolul ei in primarie.Idi$otenii,tam%penii ca ale ei,aberatii,orice boschetar poate sa emita.Si sa stiti ca nu numai firea este in felul acesta!
Priviti cu attentive la ministri,urmariti-i(cum vorbesc si ce spun) pe dragnea si pe tariceanu si veti constata nemern$icia de care dau dovada.

 

nici dumnezeu nu are solutie

unde sa mai faca nene parcari.. nu mai e nici un maidan in bucuresti , toate au propietari acum ,unele ciordite ,altele cu acte in regula...
cei care traiesc de o viata in bucuresti au parcari ,problema e la cei din provincie aterizati in bucuresti , astia au aglomerant bucurestiul cu "ansamblurile rezidentiale ieftine " facute langa centura unde terenul e f ieftin... deaia e aglomerat bucurestiul ! orasul nu suporta mai multe masini decat populatia ! o solutie pt capitala e reducerea de harburi ,ce e mai vechi de 10 ani radiate... out of service!

 

Nu ma deranjeaza deloc circulatia de unde se da ora exacta!

Este cam fluenta dar are si prea multe locuri de parcare,cel putin se poate respira aer de calitate ,ca la munte! Fi-rea a rezolvat multe probleme ca Primarita......tot asa Fi-rea !! FI-rea !

Si solutiile bune se duc de rapa cand sunt implementate de prosti.

Desi voi supara patriotii, faptul este ca romania a creat ea ceva, dar nici pe departe de cite ne-au invatat la scoala generoasa; si totusi, din putinul creat, proverbele si zicalele romanesti sunt printre cele mai de seama, izvorate din puterea de pricepere si observatie a omului de rand (si de aceea testate de trecerea timpului, mereu si mereu actuale) (spre deosebire de "operele" unor elitisti singuri-intitulati genii literare).
In cazul de fata, al tentativei de a folosi strazi cu sens unic (o idee care merge prin alte parti), zicala potrivita este: "Decat cu un prost la caștig, mai bine cu un deștept la pagubă".

 

Bineinteles ca exista solutii de transport urman si de mobilitate

automobila armonioasa ! De ce credeti ca exista pe lumea asta arhitectuu urbanisti ? Nu Firea este cea care sa conceapat asemenea solutii. Ea nu are nici inteligenta, nici studiile care sa ii permita asta.

Exista si banii pentru realizarea proiectelor, fie dun buget loval, fie din aport eurpean, sau din amandoua , de fapt.

Tot ce lipsete capitalei este un bun manager care sa asigure implantatrea planului de urbanism, conceput de catre specialisti, si sa asigure o gestiune corecta a fondurile aferente, fara nici o posibila coruptie.

Bucuresti nu este ceva exceptional. In Occident, orase cu structura stradala medievala, cu centre istorice de protejat, cu un relief urban complicat, au gasit metode de fluidizare a traficului automobil, paralel cu transportul in comun. Va dau exemplu orasul Lausanne, in care daca nu ai bicicleta electrica, nu poti pedala din cauza pantelor importante. Iar iarna, zapada si ghiata sunt abundente, dar nu impiedica deloc circulatia, strazile sunt luna, mai ales cele in curba si in panta !!! Fiecare oras are si un inel inconjurator, care asigura distributie in cartiere, plus un transport urban radial, care facelegatura intre cartiere si centru. Se mai adauga pentru automibilistii pendulari, sistemul de parking Park&Rail, care cupleaza automobilul cu trenul, tramvaiul, metroul, printr-un abonament lunar modest (2-3 pachete de tigari, in valoare absoluta!

 

@Mos Gerila

Problema romanilor este disciplinarea lor in interesul societatii,adica tot al lor!
Newyork-ezii nu au masini ,sau cel putin nu in oras,pentru ca oricat de multe locuri de parcare ofera orasul sunt departe de a satisface necesarul!
Sa parchezi masina pe trotuar este de neimaginat la mintea oricui!
Pe strazile New-York-ului domina taxiurile in permanenta miscare!
Daca vii cu masina in metropola o ora de parcare poate costa 25 de dolari!
Problema nu poate fi rezolvata in Bucuresti decat pe doua cai:
1)promovarea unor legi restrictive pentru parcarile pe trotuoare si folosirea supertrotuoarelor in special de pe noile artere,pentru crearea de locuri de parcare alveolare(cum a facut Videanu pe Mosilor)pentru rezidenti si restrictionari la traficul auto in centru,dirijand populatia spre trasportul in comun!
2)procedarea de urgenta la purificarea aparatului birocratic,de incompetenti promovati pe criterii de rudenie sau gasca,de care depinde urgentarea construirii concrete a unor linii suplimentare de metrou(care nu sunt afectate de anotimpuri)paralel cu modernizarea transportului de suprafata!
Mai putina vorbarie ca cea prezenta si mai multe constructii materiale concrete!
Place sau nu,reteaua actuala de metrou ,a fost construita din vointa politica a lui Ceausescu in cativa ani!
Fara sa mai vorbim de noua trama stradala compusa din bulevarde largi si drepte,este adevarat dupa planurile ante-belice!
Totul cu resurse 100% romanesti!
Este adevarat in conditii de dictatura!
In aproape trei decenii de sporovaiala sterila nu s-a terminat nici o linie noua de metrou!
Conditia de baza,in prezent, este inlocuirea actualei primarite,total incompetenta si dedicata exclusiv promovarii narcisiste a imaginii proprii!Teo

Dna Aura Raducu vorbeste ca un adevarat birocrat:fara sa spuna nimic

Stupefianta este afirmatia ca la implementarea PMUD ar putea "lucra"..cateva zeci de mii de oameni!!!
Dar pentru realizarea materiala?
Probabil un sfert din zecile de mii de invarte hartii!
De cat sa o faca toti pe desteptii si sa inventeze o birocratie destinata rudelor si prietenilor politicienilor,mai bine ar angaja experti straini,care au trecut prin eceste experiente(de preferinta germani)!
Cateva sute de astfel de experti ar costa incomparabil mai putin decat zecile de mii de gura casca si ar fi in mod sigur,mai competenti!Teo

 

PAI DRAGILOR , PMUD-ul asta ne prezinta niste dorinte amestecate

cu niste fraze incilcite de prin regulamente , din care pina si geniul dnei Firea nu va pricepe mai nimic , ajungind la concluzia ca trebuie iarasi sa bata niste tzarusi pe mijlocul strazii ca soferi sa nu dea in
gropi .

In rest, fiecare priceapa ce-o vrea si circulam cam tot asa , biciclisti peste pietoni , parcari peste biciclisti si pietoni , autobuze care nu mai incap ca sa ajunga pina la pista BUS , si vrei nu vrei ti se face dor de acea minte diabolica care ii daduse fiecaruia dreptul sa circule prin aer ...daca poate ! pina o fi gata autostrada aeriana , aflam ca au fost furati banii pentru o asa minune si omului de geniu cu ideea , adica drul Oprescu, o sa ia vreo suta de ani
condamnare cu SUSPENDARE !

 

Una din solutii.

CENTURA:Nu pentru "fete",pentru TIR-uri.Nici umbra de TIR nu mai trece de centura.
Si ceva de gen Oprescu:adica de genul Buzesti-Berzei si Uranus.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor