Cine isi mai permite sa stea singur, cu chirie, in Bucuresti?

Joi, 17 Iulie 2008, ora 23:01
9129 citiri
Cine isi mai permite sa stea singur, cu chirie, in Bucuresti?

Anul trecut, pe vremea aceasta, agentii imobiliari se dadeau peste cap sa gasesca oferte cat de cat rezonabile, astfel incat sa nu-si piarda clientii. In privinta cererii pentru garsoniere, cele mai multe dintre bugetele disponibile nu reuseau sa suporte chirii de peste 100 de euro/luna.

La un asemenea tarif, oferta insemna practic o camera, cu dependintele la comun, intr-o cocioaba dintr-o fundatura sau intr-un camin de nefamilisti. O garsoniera lipsita de pretentii, dar locuibila, se inchiria la vremea aceea cu 150 de euro, iar pentru un apartament cu doua camere, la fel de modest, tarifele plecau de la 250 de euro. Astazi, asemenea preturi sunt de poveste.

Piata chiriilor continua sa creasca aberant

In conditiile in care tot mai multe studii dau drept sigura ieftinirea apartamentelor vechi, piata chiriilor continua sa creasca aberant. In Bucuresti nu exista garsoniera sub 250 de euro, ceea ce inseamna aproximativ 900 de lei, iar salariul mediu pe economie este cam cu 200 de lei mai mare.

Practic, un salariat "normal" nu-si poate permite sa locuiasca singur, pe langa chirie mai existand si alte cheltuieli. Solutia? Trei sau patru oameni intr-o garsoniera de maxim 40 de metri patrati. Sau, mai rau, opt persoane intr-un apartament de trei camere. Astfel, chiria se imparte, cheltuielile la fel si intimitatea dispare. In plus, garsoniera de 250 de euro este intr-o zona marginala a Capitalei sau are conditii insalubre.

O garsoniera mizera, de la 250 de euro in sus

In "buricul targului", adica in Centrul Vechi, plin de terase, mizerie si rromi care sparg seminte la poarta, o garsoniera fara caldura, apa calda, gaze si bucatarie este tot 250 de euro. Cam la fel si in Rahova sau la Berceni.

O garsoniera in Dristor se inchiriaza cu 330 euro, daca este mobilata si utilata. In zona 1 Mai, chiria urca la 400 euro pe luna pentru o garsoniera mobilata, cu acces la internet, iar la Piata Alba Iulia chiria lunara ajunge la 500 euro, pentru o garsoniera de 42 mp, utilata si mobilata.

Reguli haotice

Spre deosebire de vanzarile de apartamente, unde pretul poate fi dictat de raportul cerere-oferta, inchirierile se supun altor reguli. Ele depind, in principiu, de venirea sau plecarea studentilor. Cu alte cuvinte, toamna cresc chiriile. Fara nici o justificare, aberant, in timp ce saracul chirias da din colt in colt pentru a gasi solutii.

Pe de alta parte, scaderea preturilor apartamentelor vechi influenteaza indirect si piata chiriilor. Proprietarii nemultumiti ca nu pot sa isi vanda apartamentele cu pretul dorit le-au scos la inchiriere, ceea ce a oprit explozia chiriilor la apartamente in primele cinci luni din acest an. Astfel, chiriile au crescut cu 15%, pe masura ce s-au inasprit si conditiile de creditare la creditele imobiliare.

BNR "scumpeste chiria"

Pe langa lacomia proprietarilor, care au mai umflat preturile datorita devalorizarii monedei europene, un alt factor care a cauzat scumpirea chiriilor este insa si politica de creditare restrictionata de banca centrala. Cel putin asta sustine o parte dintre analistii pietei. In ultimul an, cel mai turbulent element de influenta pe piata chiriilor a fost Banca Nationala.

Masurile de limitare a accesului la creditele pentru locuinte au facut ca un numar insemnat de romani sa devina clienti ai pietei chiriilor. De regula, acestia sunt tineri cu varste pana la 35 de ani, abia casatoriti sau proaspeti parinti, ale caror venituri nu ii fac eligibili pentru obtinerea unui credit ipotecar. A sa se face ca cererea in crestere a favorizat majorarea tarifelor de inchiriere.

ANL... Care ANL?

In plus, mult trambitatele masuri sociale anuntate de Guvern, ANL-urile care se construiesc in ritm de melc, subventiile la chirii pentru tineri, nu reusesc nici pe departe de ajute, cat de cat macar.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#piata imobiliara, #garsoniere, #chirii aberante , #Bucuresti