Nicusor Dan are o veste buna: Cladirea Clubului Fabrica va fi salvata, ca monument istoric

Joi, 07 Mai 2020, ora 15:21
5418 citiri
Nicusor Dan are o veste buna: Cladirea Clubului Fabrica va fi salvata, ca monument istoric
Foto: Facebook/Fabrica

Ministrul Culturii a declansat procedura de clasare ca monument istoric a cladirii in care este Clubul Fabrica, pentru a fi salvata de la demolare, dupa cum a anuntat Nicusor Dan, joi la amiaza, informatie confirmata apoi si de MC.

"Cladirile au statut de monument istoric, un an din acest moment, timp in care nu se mai pune problema demolarii si construirii de blocuri in loc. In acest interval, Institutul National al Patrimoniului va intocmi documentatia completa pentru clasarea definitiva ca monument istoric", a precizat Nicusor Dan intr-un comunicat remis Ziare.com.

Acesta a transmis felicitari Ministrului Culturii pentru gestul de mare responsabilitate, dar si echipei de la Institutul National al Patrimoniului care a intocmit documentatia preliminara.

"Daca vor exista contestatii juridice, vom interveni in instanta in favoarea ministerului", a punctat el.

Nicusor Dan precizeaza ca aceste cladiri sunt construite in anii 1900 si au gazduit o fabrica de ciorapi si tricotaje. In anii comunismului, fabrica a continuat sub numele Apollo, iar cladirile sunt reprezentative pentru patrimoniul industrial construit in zona Filaret.

"Club Fabrica este un exemplu de reconvertire a unor cladiri de patrimoniu industrial, in acord cu tendintele mondiale in urbanism. Este o afacere a unor antreprenori locali care da viata unui cartier cu potential. Este un spatiu cultural si un nod creativ.

Bucurestiul are sansa sa se impuna ca centru regional in IT si industrii creative, astfel de initiative trebuie sprijinite de autoritati, nicidecum desfiintate", a punctat Nicusor Dan.

La randul sau, Ministerul Culturii a transmis ca, pe 4 mai, prin Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti, a declansat procedura de clasare a imobilului situat in Bucuresti, strada 11 Iunie nr. 50, intrarea Ovidiu nr. 6, in conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata.

"De la data comunicarii catre proprietar sau catre titularul altor drepturi reale a declansarii procedurii de clasare si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza, i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice", informeaza ministerul.

"Protejarea patrimoniului este una dintre prioritatile mandatului meu. Nu mai putem sa stam impasibili si sa vedem cum imobile ce au potentialul de a fi clasate ca monument istoric se demoleaza in fiecare zi. Patrimoniul industrial, asa cum este cazul cladirii fostei fabrici Apollo, ne arata o istorie a progresului industrial realizat in Romania si este datoria noastra sa protejam patrimoniul in beneficiul generatiilor viitoare.

Apreciez atat implicarea organizatiilor neguvernamentale ce militeaza pentru protejarea patrimoniului, cat si implicarea Institutului National al Patrimoniului", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Institutul National al Patrimoniului va intocmi documentatia completa pentru clasarea definitiva ca monument istoric.

A.G.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#Fabrica cladire monument istoric, #Club Fabrica monument istoric , #Bucuresti
Comentarii