E greu sa fii homosexual in Romania

Duminica, 06 Aprilie 2008, ora 18:10
11474 citiri
E greu sa fii homosexual in Romania

La fel cum e greu sa fii rocker, sa fii rastafarian, sa fii punker, sa fii negru, sa fii ungur, sa fii evreu sau mai stiu eu ce, e greu sa fii si homosexual. De ce? In primul rand pentru ca esti altfel si fiindca te lovesti de idei preconcepute si de gandiri primitive. E greu sa fii homosexual mai ales in Romania din cauza homofobiei extrem de agresive pe care romanii o manifesta fata de orice conational cu orientari sexuale diferite de cele "normale", de parca am mai putea defini normalitatea in ziua de azi.

E greu sa fii homosexual in Romania atat din cauza gay-lor, care dau impresia ca totul e o mascarada, cat si din cauza oamenilor, care prefera sa acuze si sa arunce cu piatra, in loc sa incerce sa inteleaga, sau, cel putin, sa-si dea jos ochelarii de cal si sa accepte ca mai exista si alte "normalitati". Din aceste motive n-o sa gasesti la orice colt de strada un homosexual care sa si recunoasca acest lucru. Mai putin fanfaronii care ies la TV, care dezinformeaza si dau impresia ca homosexualitatea este un circ ieftin.

Mai mult, oamenii tind sa creada ca homosexualitatea este ceva inventat recent, ca este un fel de teribilism, ca oamenii aia pot foarte bine sa duca o viata normala daca vor. E greu de inteles ca ne nastem diferiti si ca ne gasim in mod diferit fericirea, pentru ca, pana la urma, de asta depinde totul. Sunt homosexuali care prefera sa traiasca o viata intreaga in ipocrizie, langa o sotie/sot pe care n-o/nu-l iubesc, doar pentru a pastra "imaginea" pe care si-au construit-o. Din pacate, platesc cu pretul propriei fericiri.

De ce nu ies homosexualii sa strige in strada care este orientarea lor sexuala? Cum am mai spus, fiindca au o imagine la care nu vor sa renunte, pentru ca le este rusine, pentru ca nu sunt acceptati de familiile lor, pentru ca nu au curaj sa infrunte o lume intreaga. Daca ar recunoaste acest lucru, nimeni n-o sa-i bata pe umar si o sa le spuna: "O sa fie bine", ci exista toate sansele sa fie izolati...

Istoria homosexualitatii

Lingvistii greci au considerat ca termenul homosexual este contra naturii pentru ca neologismele se compun din cuvinte apartinand aceleiasi limbi, in special din limba greaca si limba latina, evitandu-se imperecherea de termeni din limbi diferite.

In plus, avand in vedere ca la originea lui, cuvantul homosexual a fost un adjectiv din care a rexultat un substantiv, grecii au ajuns la concluzia ca daca se poate vorbi despre relatii homosexuale ca fiind un anumit fel particular de relatii sexuale, nu se poate spune despre un om ca este sexual, dar totusi se vorbeste despre un homosexual. Astfel, au cazut de acord ca mai potrivit este termenul de homofilofil (cel ce iubeste pe cel de acelasi sex).

Desi unii oameni considera ca homosexualitatea este o boala care a inceput sa se manifeste in sexolul XX si continua si in secolul XXI, acei oameni ar trebui sa afle ca cele mai vechi documente ale culturii europene cu aceasta tema vin din Grecia antica, unde relatiile de iubire homosexuala atat emotionala, cat si fizica faceau parte din normele sociale, cultivate pentru valoarea lor pedagogica, martiala si ca o metoda de a limita cresterea populatiei.

Relatiile dintre greci erai, in mare parte, de natura pederastica, coexistau cu mariajul, impreuna cu care constituiau un univers bisexual. Pe de alta parte, in Sparta, barbatii erau obligati prin lege sa intretina relatii sexuale cu tinerii cetateni si doar cu acordul tatalui.

Religia greaca binecuvanta aceste relatii prin miturile care functionau atat ca "indrumar" cat si precum contra-exemplu, precum mitul lui Laios si Crisippos, in care Laios in loc sa-l iubeasca precum cereau legile pe tanarul Crisippos, il rapeste si il violeaza, crima pe care o va plati fiind blestemat de zei, blestem care va ajunge sa distruga pana si viata fiului sau, Oedip.

Pe langa Laius, grecii ii mai considerau fie pe Orfeu, fie pe Tamiras drept initiatorii pamanteni ai pederastiei. Pe langa aceste relatii tipic grecesti mai existau si relatii "egalitare" in care partenerii erau de o varsta, in mitologie (Ahile si Patrocle) si in istorie (Alexandru cel Mare).

Desi legea si religia favorizau aceste relatii, nu acelasi lucru se poate spune si despre societate, care, la fel ca in zilele noastre, acuzau homosexualitatea si incerca sa gaseasca moduri de a le vedea prin prisma traditionala a dragostei inter-generationale. Astfel se purtau discutii in care fie Ahile, fie Patrocle reiesea ca mai in varsta. Dar grecii mai aveau o vorba (redata in latina ca Taurum tollet qui vitulum sustulerit), adica "Poate sa care si un bou, cel care a ridicat vitelul", prin care lasau sa se inteleaga ca relatiile intime puteau sa continue si cand cel tanar ajungea la maturitate.

Pe de alta parte, identitatea moderna gay este in mare parte un produs al emanciparii incepand cu secolul XIX cat si al miscarilor sociale pornite in New York in anul 1969 de la incidentul rascoalei Stonewall, sau din anii 1950 in diverse tari europene, mai ales in Olanda, in anii 1940, cand comunitatea gay olandeza a fost recunoscuta oficial, iar in anii 1960 aduc cu ei primele masuri afirmative pentru diminuarea discriminarii in Olanda si pentru acceptare si toleranta (faimosul pachet de legi Hollandisjh Homojfilia).

In anii 1980 se oficiaza in Olanda primele parteneriate homosexuale, iar in 1997 aceasta tara devine prima din lume care sa legalizeze casatoriile homosexuale.

Cauza homosexualitatii

Majoritatea asa numitelor teorii despre homosexualitate au in principiu ca principale cauze urmatoarele:

- hormonala: lipsa sau surplusul de hormoni masculini sau feminini. Idea de baza este ca de fapt femeile nu sunt tocmai femei si barbatii nu tocmai barbati datorita deficientelor hormonale

- neurologica: un dezechilibru chimic la nivelul creierului

- genetica: o mutatie genetice mostenita

- conjuncturala/psihologica: aceasta cauza este cel mai des folosita.

Fie un conflict nerezolvat in stadiul de dezvoltare psihosocial, fie faptul ca, prima "apropiere", cu tenta sexuala, a copilului sau a adolescentului s-a facut cu o persoana de acelasi sex si astfel s-a realizat o asociere, transformand individul in homosexual.

Potrivit ultimelor studii, 10% din populatia mondiala ar fi homosexuala, insa avand in vedere ca multi oameni nu-si recunisc adevarata orientare sexuala, se crede ca populatia sexuala ar reprezenta intre 20 si 25% din cea mondiala.

Gayfest, un circ ieftin

Gayfest sau Festivalul Gay-lor ar trebui sa fie un eveniment prin care homosexualii ar trebui sa demonstreze ca nu sunt niste fanfaroni. Din pacate, este exact ceea ce fac. Se imbraca in femei si pledeaza pentru ce? Am fost in urma cu un an la Gayfest si am plecat de-acolo intrebandu-ma ce a fost aia.

"Soare. Dupa ploaie torentiala. Lume agitata in fata Mc-ului de la Unirii. Pentru ce? Unii habar n-au, altii stiu ceva. Ce se intampla pe 9 iunie? Ce mars e? Intreaba doi copii ai strazii si or sa-ti spuna tot ce vrei sa auzi. Caldura ca mod de viata. Asteptam. Toti. Ce? Cum ce? Sa vina homosexualii!

Si asteptam si asteptam. Si ni se lungesc rabdarile... De atata asteptat. Fuge unul, fug toti. Spre unde? Habar n-avem, dar fugim. Spiritul de turma e inca vedeta pe val. Ajungem in strada vis-a-vis de gogoasa intoleranta si infuriata. Poc. Bolovani pe sus. Gunoi si sticle zboara. Aer imposibil de respirat. Ustura nas. Lacrimeaza ochi. Jandarmi "care isi fac datoria". Spre binele tau, te imping zece metri mai incolo, desi pe legitimatia de presa scrie foarte clar "rugam autoritatile statului sa acorde sprijin purtatorului legitimatiei conform prevederilor Constitutiei".

Poc. Poc. Poc. Lacrimogena in fata. Spre unde s-o iau? "Run, Forest, run" spre unde vad cu ochii. Se pare ca nu a fost in directia buna, dar departe de lacrimogena. La un moment dat, se rupe firul. Piuie urechi. Ce vad e din alt film. Ma uit in jur. O strada pe care zilnic merg masini e plina de oameni care sunt pro si altii care sunt contra, ca asa este natura lucrurilor. "Stai dupa stalp", imi spune un coleg. Stau dupa stalp. Oricum, nu mai percutez...Si, totusi, intr-o stare de "unde ma aflu?" si "cine sunt?" din cauza fumului, ma intreb unde sunt oamenii pentru care am venit.

Festivalul Gayfest 2007 a avut aprobarea de a se desfasura pe parcursul a doua ore, intre 17:00 si 19:00, numai ca era cam aproape de 18:00 cand era in toi ceea ce in mintea, in simturile si in exagerarile mele a ramas ca "razboi civil".

Lacrimogenele nu se mai aud: explozie de gunoi ici si colo. Agitatie, dar nu chiar ca la inceput. Iar fugim. Spre ce? "De unde vin homosexualii? Nu stiu. Dar unde ajung? La Universitate. Ba nu. La Izvor. Unde? La parcul Izvor, ma. Aha!".

Marsul a fost pentru diversitate, cu pancarte pe care scria "Dumnezeu ne iubeste pe toti", insa ma asteptam la altceva decat la o usoara bazaiala de muste. Cand vrei sa stai drept si sa iti sustii credintele, se te sustii pe tine, nu doar bagi o muzica si incepi sa dansezi intre jandarmi, imbracat in femeie.

Inclin sa cred ca nu asta e esenta homosexualitatii si dreptului la egalitate. Voiam sa vad si altceva. Si asta tocmai pentru ca le dau dreptate. Sunt oameni, oameni suntem cu totii, indiferent ce orientare sexuala avem. Dar voiam sa vad patos. Si am vazut, citez pe unul dintre jurnalisti: "Fat-frumos pe cal alb", care era o madam jandarm pe un cal alb. Fat-frumos si lacrimogene. Cam atat a rams pe retina mea ciuruita de atatea imagini". (Gayfest 2007)

Gay in Romania

Diferenta dintre homosexualii din Romania si cei din afara este legata de atitudine. Nu vor sa recunoasca ca sunt gay fiindca le e frica de ceea ce va urma: lumea se va uita la ei ca la niste ciudati, le vor spune ca sunt bolnavi, ca o sa-i pedepseasca Dumnezeu, le vor spune verzi si uscate. Foarte putini oameni ii vor intelege, foarte putini ii vor accepta, foarte putini ii vor lua asa cum sunt datorita a ceea ce reprezinta ei ca oameni.

Nu sunt ONG-uri care sa ii reprezinte si nu au lideri care sa transmita mesajul corect despre homosexualitate. La TV,la Gayfest, iesi in fata niste bufoni de prost gust ce spun ca sunt homosexuali. Homosexualii nu sunt bufoni. Nu se imbraca asa in viata de zi cu zi...

Avand in vedere ca traim intr-o lume care acuza, nominaliseaza, stereotipizeaza, vede greseli chiar si acolo unde nu sunt, e foarte greu chiar si pentru un homosexual sa se accepte asa cum e.

Tari unde casatoria intre homosexuali este legala

Spre deosebire de alte tari unde casatoria intre homosexuali este legala, homosexualii romani trebuie sa traiasca in concubinaj o viata intreaga. Casatoria intre homosexuali este legala in Olanda, din 2001, in Belgia din 2003, in Spania sin 2005, in canada din 2005, in Africa de Sud in 2006 si, regional, in Massachusetts, SUA, din 2004.

Casatorii internationale (care au fost recunoscute) intre persoane de acelasi sex au fost inregistrate in Israel (2006), Aruba (2007) si in Antilele Olandeze (2007). Aceasta lege este in dezbatere in tari si regiuni ca Argentina, Australia, Austria, China, Estonia, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Suedia, Taiwan si Marea Britanie.

In Statele Unite ale Americii se discuta legalizarea casatoriei intre gay in California, Connecticut, Maryland, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island, Vermont si Washington.

Gay celebri

Desi au fost sau sunt homosexuali, au demonstrat ca nu conteaza orientarea sexuala pentru a fi cel mai bun in ce vrei, pentru a face ce-ti place, pentru a fi om. Printre homosexualii celebri se numara Leonardo da Vinci, Boy George, Abraham Lincoln, Clark Gable, George Michael, William Scott, Rufus Wainwright (cunoscut pentru melodia "Rules and Regulations") si Freddie Mecury, liderul legendarei trupe Queen.

Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Gigi Becali este un tip credincios, care respectă cu strictețe posturile din preajma marilor sărbători. Nu face excepție nici postul Paștelui, care se află în derulare. Patronul FCSB a...
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
#gay, #homosexual, #Romania, #grecia antica, #freddie mercury , #Bucuresti