E nevoie de noi Coduri juridice?

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 13:55
2170 citiri
E nevoie de noi Coduri juridice?

Reprezentantii unor asociatii neguvernamentale, judecatori si procurori au pareri impartite in ceea ce priveste necesitatea adoptarii unor noi Coduri, unii considerand ca legislatia romaneasca are nevoie de modernizare, iar altii, dimpotriva, ca se poate lucra in continuare pe Codurile in vigoare.

Judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele Societatii pentru Justitie, sustine necesitatea unor noi Coduri, mai ales a celor de procedura civila si penala.

"Procedurile au tot fost modificate, mai ales in 2005-2006, dar prin modificarea succesiva s-a ajuns la contradictie intre norme, articole, care lasa loc la interpretari. In plus, modificarile nu au permis aparitia unor noi institutii", arata Danilet.

Actualele Coduri sunt invechite

Vicepresedintele SoJust considera ca "noile Coduri permit eliminarea unor proceduri inutile si reducerea termenelor de procedura".

"Codurile noastre sunt foarte stufoase, procedurile la fel, asta e pacatul lor si ne lovim de birocratia judiciara. Procedurile nu impiedica abuzurile procesuale, se abuzeaza de dreptul la aparare, se amana procesele de multe ori si de aceea avem multe dosare", a explicat, pentru NewsIn, Cristi Danilet.

Judecatorul mai arata ca, in situatia in care Codul Civil nu a fost creat in Romania, ci copiat dupa codul lui Napoleon, iar realitatile romanesti s-au modificat, se impune modernizarea acestuia.

"Consider ca niste Coduri noi ar reprezenta ruperea de o realitate comunista", explica Danilet.

Cristi Danilet a declarat ca "este greu de nagivat in legislatia romaneasca", dand exemplu Codul Penal, in cazul caruia "nimeni nu stie in cate legi speciale din Romania gasim norme penale".

Judecatorul Cristi Danilet considera ca scandalul privind Codurile" este, de fapt, un semn bun, deoarece produce tocmai dezbaterea publica, ce trebuia sa se faca".

Nu avem nevoie urgenta de Coduri noi

Pe de alta parte, Constantin Sima, membru in consiliul de conducere al Asociatiei Procurorilor din Romania, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca nu se pune problema, in prezent, a inlocuirii Codurilor, pe motiv ca au fost actualizate in acord cu cerintele Uniunii Europene, cu recomndarile Consiliului Europei si cu deciziile CEDO.

"In acest moment nu e o urgenta, dar, pe termen lung, este normal sa avem noi Coduri, dar in procedura normala, nu asa, in graba. Legislatia actuala raspunde cerintelor socoietatii", a declarat Sima pentru NewsIn.

Procurorul a explicat ca o problema a Codurilor ar fi numeroasele adaugiri facute in timp, care impun o noua legislatie unitara, dar prin renumerotarea articolelor si nu prin introducerea indicilor.

Si alti procurori considera ca este nevoie de modificari la Codul Penal, in functie de evolutia societatii, dar ca acestea se pot face prin amendamente.

"Nu sunt deficiente majore in actualul Cod penal. Ne-am obisnuit cu el si deja s-a format si o practica la nivelul instantelor. Singura problema o reprezinta faptul ca sunt suspendate procesele atunci cand este trimis un dosar la Curtea Constitutionala. Se poate lucra si pe legi speciale, care sunt chiar bine facute", au declarat, pentru NewsIn, mai multi reprezentanti ai parchetului.

Diferenta Civil-Penal

Diana Hatneanu, director executiv al APADOR-CH, sustine, insa, ca este nevoie de noi Coduri in materie penala, dar ca, in privinta celor civile, erau suficiente amendamentele, mai ales ca proiectele noilor Coduri in materie civila nu aduc mari imbunatatiri.

Hatneanu a declarat, pentru agentia NewsIn, ca legislatia penala actuala are mai multe lacune. "De axemplu, in alte tari exista munca in folosul comunitatii. La noi nu apare ca pedeapsa principala, desi ar putea fi benefica pentru societate. De asemenea, legitima aparare ridica multe probleme, din perspectiva proportionalitatii ripostei la atac. Codul de Procedura Penala prezinta hibe si din punct de vedere al duratei procedurii.

Atat in faza de cercetare penala, cat si judecatoreasca, lucrurile treneaza si fapta se prescrie. Este clar ca pedepsele trebuie scazute, pentru ca sunt drastice si nu este in folosul nostru, sansele de reintegrare sociala fiind foarte scazute. In acest caz, exista sansa ca persoana condamnata sa recidiveze, de aceea politica penala trebuie sa fie eficienta, pentru ca obiectivul legii este aplicarea sa", a explicat directorul executiv al APADOR-CH, pentru NewsIn.

Nu poti sa reinventezi roata

Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost adoptate in 1968 si au intrat in vigoare in 1969. Ele erau potrivite sistemului de atunci, dar au fost amplu amendate dupa 1990, spune Hatneanu.

"Faptul ca au 40 de ani nu inseamna ca sunt vechi. Din punct de vedere tehnic erau bine facute, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca sunt concepute in alta perioada istorica, in acord cu alt regim politic. In concluzie, aveau mai mare nevoie sa fie schimbate", a punctat Diana Hatneanu.

Pe de alta parte, Hatneanu sustine ca "nu poti sa reinventezi roata in Codul Civil". "Desi Codul Civil este din 1865, nu ne-am impiedicat foarte mult de el. A fost un Cod bun, daca a durat atat timp, de aceea consider ca poate fi doar actualizat. Nu vad cat se justifica, mai ales din punct de vedere financiar, un nou cod, se puteau face doar amendamente. Rezultatul final, dupa citirea proiectului noului cod, nu ma poate convinge ca era nevoie de el", a declarat Diana Hatneanu, pentru NewsIn.

Directorul executiv al APADOR-CH a aratat ca, in situatia Codului de Procedura Civila, durata procedurii ridica probleme, dar ca noul proiect nu aduce solutii. "Oricum, majoritatea condamnarilor la curtea Europeana a Drepturilor Omului le avem pe procedura penala", a conchis Diana Hatneanu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#coduri noi juridice, #noul Cod Penal, #noul Cod Civil , #Bucuresti