Fotoreportaj Ziare.com: Bucurestiul vechi industrial, distrus pentru ca deranjeaza

Duminica, 03 Februarie 2008, ora 20:05
11412 citiri
Fotoreportaj Ziare.com: Bucurestiul vechi industrial, distrus pentru ca deranjeaza

Duminica am pornit intr-o expeditie urbana prin Bucuresti, pentru a re-descoperi comorile Capitalei industriale, din perioada secolului XIX si inceput de secol XX. Desigur, o buna parte din cladirile acelor perioade au disparut, iar altele sunt in curs de demolare, dupa cum veti citi si vedea in articol si fotografii.

Conferinta pe tema Bucurestiului vechi industrial

Mai intai, un preambul. Ideea acestui material a pornit de la conferinta de miercuri, 31 ianuarie, despre vechiul Bucuresti industrial, desfasurata la sediul Institutului Cultural Roman. Am aflat ca avem o lege proaspata, votata la inceputul lui 2008, pentru protejarea patrimoniului industrial, insa aceasta este prost redactata si nu face referire la sanctiuni pentru cei care o incalca.

O alta problema este ca multi proprietari de cladiri industriale vechi nu stiu cum ar putea valorifica imobilele, altfel decat prin demolare. Si, sa nu uitam de categoria "orbilor" care nu vad frumuetea unei fatade din caramida rosie, ornata cu diverse elemente de arhitectura.

Pe scurt, nu putem face mai nimic pentru a salva vechile cladiri! Unele, precum Moara Aslan de langa Obor, sunt declarate monumente istorice, insa cele mai multe nu au acest statut si nu reprezinta decat balast pe un teren atractiv pentru piata imobiliara - in viziunea proprietarilor.

Exista si exemple pozitive in acest material precum fosta Fabrica de Glucoza, Tipografia Cartea Romaneasca ori Fabrica Bragadiru, alaturi de foste glorii care asteapta acum buldozerele, precum, foarte probabil, Fabrica de Tigarete din Regie.

Reconversia Fabricii de Glucoza

Primul obiectiv a fost Hotelul Caro, aflat pe locul unde a functionat o fabrica de alcool, apoi celebra fabrica de glucoza. Proprietarii au ales sa renoveze o parte din cladiri, iar corpurile nou construite pastreaza stilul industrial, unde caramida rosie imbraca in totalitate cladirile. Pe latura cu Soseaua Fabrica de Glucoza sunt cateva cladiri in curs de demolare, insa pastram lauda utilizarii imobilului principal si a arhitecturii originare.

Moara lui Aslan, prima incercare

A doua oprire ar fi trebuit sa fie la Moara lui Aslan. Dar am incurcat borcanele si m-am oprit inutil in spatele sediului politiei de pe Stefan cel Mare. Credeam ca acolo se afla moara pentru ca stiam de existenta unor cladiri industriale in zona. Desi nu am dat de Moara lui Aslan in zona aceea, am avut ce sa fotografiez, cu sentimentul ca multe cladiri, aflate in paragina, vor cadea curand sub lama buldozerelor.

Moara lui Aslan, intre ruine, aurolaci si caini

Am luat Stefan cel Mare la picior spre Obor si in spate la Lizeanu am gasit ceea ce cautam: Moara lui Aslan, o cladire masiva, superba, invelita in caramida rosie si ornata cu turnulete pe laturile sale. Am intrat intr-o curte parasita, plina cu gunoaie si caini, cu teama sa nu cad intr-una din gropile acoperite cu buruieni. M-am apropiat cat am putut de mult de moara si am reusit sa fac mai multe fotografii. Spatiul nu este tocmai parasit pentru ca am dat de niste oameni ai strazii, cuibariti sub niste scari partial prabusite.

Tipografia Cartea Romaneasca

A treia oprire importanta a fost pe Iancu de Hunedoara, in fata fostei Tipografii Cartea Romaneasca. Si aici buldozerele au facut spectacol, crutand doar fatada cladirii si un corp mai mic aflat in dreapta tipografiei (privind de la strada). Peisajul este trist, iar privitorul trebuie sa se multumeasca cu pastrarea cojii stradale a imobilului.

Fabrica de Tigarete, curand doar scrum

Apoi, am mers in Regie, la Fabrica de Tigarete. Directorul de acolo nu mi-a permis sa fac fotografii, din motive pe care nu le-am inteles initial. Apoi, m-am gandit ca daca toate acele cladiri vor fi demolate, proprietarii nu au interes sa apara imagini in presa care sa creeze un curent pentru protejarea imobilelor de acolo de furia buldozerelor. M-am multumit cu fotografierea intrarii in curte si a turnului de apa, aflat in prezent in curtea Bricostore.

Fabrica Bragadiru si Vama Antrepozite

Am taiat orasul, trecand pe langa alte cladiri interesante aflate pe Splai, dupa Grozavesti, in directia Unirii, si m-am oprit in Uranus. Acolo sunt cateva spatii interesante: Fabrica Bragadiru, Vama Antrepozite si o fosta hala industriala langa care se afla un turn - ultimele integrate din vara trecuta in spatiul cultural urban prin proiectul E-Uranus. Fabrica Bragadiru a fost partial renovata, iar alte corpuri de cladire sunt in curs de demolare. Vama Antrepozite este si ea in lucru si urmeaza sa devina un spatiu cultural.

Fabrica de Chibrituri

O alta zona atractiva pentru nostalgicii Bucurestiului industrial este aria din jurul Parcului Carol. Mai intai, langa Autogara Filaret se afla Strada Fabrica de Chibrituri unde se afla sediul intreprinderii omonime. Am incercat sa fac fotografii in curtea acesteia, insa paznicul nu mi-a permis acest lucru. Mai mult, cand i-am explicat ca doresc sa fac un material cu Bucurestiul industrial mi-a dat urmatoarea replica: "Da' de ce nu fotografiati o alta cladire de pe strada? Ca e plin orasu' de case!" Unor oameni "operati de simt estetic" nu ai ce sa le ceri. Iar intre acest paznic, om simplu din popor, si unii proprietari de fabrici vechi bagate in faliment pentru valorificarea terenului, nu este nicio diferenta.

Fabrica (de tesaturi?) de pe Candiano Popescu

Am schimbat latura parcului pentru a fotografia una din cele mai frumoase cladiri industriale din Bucuresti, pe Strada Candiano Popescu. Din cate stiu, aici se afla o fabrica de testuri. Langa ea, o alta este in curs de demolare, dupa cum veti vedea in imagini.

Bourul si zona Timpuri Noi

Ultima oprire, zona de la Timpuri Noi. Veti vedea in imagini Fabrica Bourul, precum si multe cladiri aflate pe strazile din spatele Fabricii de la Timpuri Noi. Cladiri mari sau mici, cu diverse functionalitati in trecut, devenite spatii de birouri ori pastrate ca depozite.

Pe drumul spre casa, am mai facut o descoperire: o cladire industriala aflata aproape de Nerva Traian, intr-o zona rezidentiala.

Blestemul stergerii istoriei, in Bucuresti

Mi-e greu sa trag o concluzie a acestei zile. Cred ca orasul meu sufera de blestemul "1984" (referire la romanul lui Orwell) care determina rescrierea continua a istoriei sale. Sunt demolate cladiri importante, sunt distruse segmente de viata urbana, iar in final, ultimele guri care spun mai departe povestea spatiului respectiv, numele strazilor, sunt inchise si ele prin rebotezare.

Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic care a avut loc în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul în faţă de şoferul care a dat...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Bucuresti, #fabrici, #industrie, #demolare , #Bucuresti