Pro si contra vaccinarii impotriva cancerului uterin - Interviu

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 15:04
4704 citiri
Pro si contra vaccinarii impotriva cancerului uterin - Interviu

Programul de vaccinare impotriva HPV al Ministerului Sanatatii, virusul ce cauzeaza cancerul de col uterin, s-a soldat cu un esec, doar 2,5% din fetitele de clasa a VI-a fiind vaccinate.

Pentru acest program Ministerul Sanatatii a cheltuit peste 23 de milioane de euro.

Raportul Ministerului Sanatatii arata ca "pentru prima data in sanatatea publica, s-a introdus notiunea de refuz informat, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate".

Am intrebat-o pe Irina Achim, medic ginecolog la clinica Medlife, care ar fi motivele pentru care parintii au refuzat sa isi vaccineze fetitele, in conditiile in care medicii ar fi putut sa le explice care sunt urmarile imbolnavirii de cancer de col uterin.

"Din cauza lipsei unei educatii medicale corespunzatoare care se formeaza in ani de zile, in Romania aceasta fiind la debut. La aceasta se adauga neinformarea sau inducerea in eroare de catre surse neavizate, a parintilor. Explicatiile trebuie anterior precizate, apoi eventual lasat timp de gandire pentru parinti si ar trebui sa existe raspunsuri ale medicilor la eventualele noi intrebari. Nu cred ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie, ea reprezinta o optiune a fiecaruia", a declarat Dr. Achim.

De ce sa te vaccinezi?

R.: De ce ar trebui o femeie sa se vaccineze impotriva cancerului de col uterin?

Dr. Achim: O femeie ar trebui sa se vaccineze impotriva infectiei cu HPV considerat a fi agentul etiologic principal al cancerului de col uterin. Faptul ca femeia prezinta infectie HPV nu inseamna insa ca ea va dezvolta in viitor cancer cervical. Femeile se pot adresa ginecologului pentru a se informa in legatura cu vaccinul.

R: Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, iar 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin, potrivit datelor oferite de Ministerul Sanatatii. Recomandati pacientelor dumneavoastra sa se testeze pentru cancerul de col uterin?

Dr. Achim: Da, dupa aproximativ 2-3 ani de viata sexuala sau dupa varsta de 20 de ani se poate recolta citologie cervicala pentru evaluarea testului Papanicolau. Pentru programul de vaccinare au fost alese fetite de clasa a IV-a deoarece la aceasta varsta raspunsul imun este optim, asigura protectie impotriva infectarii virale, protejandu-le.

R: Cum se manifesta cancerul de col uterin? Care sunt factorii de risc si de ce mor atat de multe femei din cauza acestei afectiuni?

Dr. Achim: Boala se manifesta prin sangerari vaginale aparute dupa contact sexual, in menopauza, scurgeri vagiale anormale, in stadii avansate pot aparea dureri ce insotesc si alte simptome din sfera digestive si urinara. Mortalitatea rezulta in urma prezentarii tardive la medic (adica in stadii avansate de boala) si in urma prezentei unei forme agresive de cancer. Factorii de risc sunt: debutul precoce al vietii sexuale, partenerii multipli, nivel socio-economic scazut.

R.: Vaccinarea anti-HPV are rezultate potentiale de reducere a incidentei cancerului de col uterin pe termen lung (peste 15-20 de ani) si previne circa 70% din infectiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin. De ce doar 70%? Ce pot face restul pacientelor, care nu sunt protejate?

Dr. Achim: Nu toate tulpinile de HPV oncogene sunt descoperite si incluse in vacccinuri. HPV nu este singurul factor incriminat in aparitia neoplasmului de col uterin. Pacientele se pot prezenta anual sau la 6 luni cand este indicat, la ginecolog.

Gardasil sau Cervarix?

R.: Doua tipuri de vaccin pentru aceeasi afectiune - de ce? Ce ati recomanda pacientelor dumneavoastra? Gardasil (produs de Maerck Sharp & Dome, utilizat in Marea Britanie) sau Cervarix (produs de GlaxoSmithKline, utilizat in SUA)?

Dr. Achim: Acestea sunt doua vaccinuri echivalente produse de firme farmaceutice diferite. Dupa informarea pacientei asupra faptului ca Cervarix protejeaza numai impotriva cancerului cervical, iar Gardasil asigura protectie si impotriva condilomatozei genitale (tot produsa de HPV), se poate respecta dorinta pacientei.

R: Ministerul Sanatatii si companiile producatoare de vaccine au stabilit deruleze, peste un an, o viitoare campanie de vaccinare impotriva infectiei cu HPV. In alte cuvinte, vor incerca din nou sa implementeze un program de vaccinare, de data aceasta incepand cu informarea populatiei si cu evaluarea impactului campaniilor de informare, dar si cu un program national de screening pentru depistare precoce. Sunt de ajuns aceste initiative pentru a salva vietile a mii de femei din Romania?

Dr. Achim: Nu e de ajuns, dar cu siguranta va scadea incidenta cancerului de col uterin.

R.: Cum comentati cazurile relatate de presa din SUA si Marea Britanie, potrivit carora mai multe fetite s-au imbolnavit de o boala auto-imunitara (Guillan-Baurre) care poate cauza pareza la scurt timp dupa ce au fost vaccinate?

Dr. Achim: Dupa sursele autorizate, se pare ca nu exista nici o legatura cauzala intre vaccine si reactiile secundare mentionate; neexistand riscuri (dupa afirmatiile mentionate de firmele producatoare in urma cercetarilor efectuate), beneficiile se contureaza in mod evident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vaccinare impotriva HPV, #refuz parinti , #Bucuresti