Romanii, preocupati de schimbarile climatice dar incapabili sa faca ceva

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 18:08
1735 citiri
Romanii, preocupati de schimbarile climatice dar incapabili sa faca ceva

Romanii sunt preocupati de schimbarile climatice dar nu prea stiu cum trebuie sa actioneze pentru combaterea acestora.

Potrivit unui studiu realizat recent sub egida Parlamentului European si Comisiei Europene, 73 la suta dintre romani apreciaza ca incalzirea globala si schimbarile climatice reprezinta o problema foarte grava a omenirii, in timp ce 12 la suta cred ca este un subiect destul de serios, iar trei procente considera ca aceasta tema nu este una grava.

Pe de alta parte, 37 la suta dintre romani (fata de 56 la suta la nivelul UE si 84 la suta dintre suedezi) considera ca sunt bine informati in legatura cu diversele consecinte ale schimbarilor climatice, in timp ce 56 de procente (fata de 41 la suta la nivelul UE) se considera prost informati.

Totodata, studiul indica faptul ca respondentii din unele state nu sunt suficient de familiarizati cu posibilitatea de a utiliza resurse alternative precum biocombustibilii pentru a reduce gazele cu efect de sera. Astfel, intrebati daca biocombustibilii sunt o alternativa pentru reducerea gazelor cu efect de sera, 23 la suta dintre romani si bulgari au spus ca nu stiu ce sa raspunda (fata de 12 procente la nivelul UE).

Studiul arata ca 43 la suta dintre romani (fata de 61 la suta la nivelul UE si 17 procente dintre bulgari) considera ca au actionat personal pentru a combate schimbarile climatice. Numarul romanilor care nu stiu daca au luat parte la astfel de actiuni este de circa 19 procente.

Intrebati daca schimbarile climatice reprezinta un proces de neoprit, romanii (17 la suta), devansati de bulgari si spanioli (18 la suta), ofera din nou cele mai multe raspunsuri "Nu stiu".

Romanii nu stiu nici daca emisiile de CO2 au un impact marginal asupra schimbarilor climatice. In timp ce in celelalte state opinia publica pare destul de divizata in aceasta problema, in Romania 33 la suta dintre respondenti nu au stiut ce sa raspunda (spre deosebire de 15 la suta la nivelul UE), iar 49 la suta au oferit un raspuns negativ.

Dupa bulgari (22 la suta) si irlandezi (20 de procente), romanii (18 la suta) sunt din nou cetatenii care declara in cea mai mare masura ca nu stiu daca Guvernul lor face suficient pentru combaterea schimbarii climatice (fata de 8 la suta la nivel comunitar). Totusi, 66 la suta dintre romani au spus ca Executivul nu depune suficiente eforturi in acest sens (fata de 64 de procente la nivelul UE).

In schimb, 37 la suta dintre romani (fata de 76 de procente, media la nivelul UE) declara ca separa gunoiul pentru reciclare, 56 la suta (fata de 64 la nivelul UE) au redus consumul de energie acasa, iar 56 de procente (54 la suta la nivel UE) au redus consumul de apa, toate acestea ca metode de a contribui la incalzirea schimbarii climatice.

Pe de alta parte, 40 la suta dintre romani, fata de 28 la suta de cetateni la nivelul UE, spun ca au ales un mijloc de transport care nu afecteaza mediul inconjurator. In schimb, in timp ce la nivelul UE un sfert dintre respondenti au spus ca au redus folosirea autoturismului personal, alegand de exemplu sa imparta cu mai multe persoane drumul cu masina, in Romania doar 7 procente au raspuns afirmativ.

Pe de alta parte, romanii sunt cel mai putin dispusi sa plateasca mai mult la factura de energie pentru a utiliza resurse care sa reduca emisiile de gaze de sera. Astfel, 49 la suta dintre romani nu accepta aceasta varianta (fata de 30 de procente la nivelul UE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
#schimbari climatice, #romani, #UE, #mediu, #studiu , #Bucuresti