Vom avea un milion de someri anul acesta?

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 09:35
3298 citiri
Vom avea un milion de someri anul acesta?
Foto: Arhiva

Un milion de someri in Romania, in 2010. Cifra amenintatoare a fost avansata chiar de seful misiunii FMI in tara noastra, Jeffrey Franks.

"Personal, cred ca somajul va continua sa creasca probabil pana la mijlocul anului. Per total, un milion de someri este cu siguranta posibil". Aceasta este declaratia sefului misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, facuta in cadrul unui interviu acordat Pro TV.

Ulterior, la postul The Money Channel, acelasi reprezentant al FMI si-a nuantat declaratia, precizand ca cifra nu reprezinta estimarile Fondului si nici ale Guvernului. "Un milion nu e cifra FMI, nici nu cred ca e a Guvernului, fondul de salarii trebuie sa ajunga de la 10% la 7%, este la latitudinea Guvernului sa dea oameni afara, sa taie salariile. Un milion nu e numarul nostru", a spus Franks.

Jeffrey Franks: In 2010 Romania va avea un milion de someri

Reactia sindicatelor, a patronatelor si a Guvernului

Reactiile la fatidica cifra de un milion de someri in 2010 au fost diferite, dar majoritatea au demonstrat ingrijorarea. Sindicatele au sarit in sus, patronatele au considerat ca este o cifra veridica, iar guvernantii au dat din colt in colt, negand ca ar fi vorba de atat de multi someri.

Cea mai dura reactie la afirmatiile lui Franks au avut-o sindicatele. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat la Realitatea TV ca "este o cifra halucinanta. Eram pregatiti cu reactii, la o cifra mai mica decat cea vehiculata astazi. Daca si Guvernul se dovedeste partas, vom avea reactii cat se poate de dure. Eu sper ca este doar o greseala de traducere".

Un milion de someri in 2010 este o anticipare exagerata, spunea la RFI, la inceputu lui ianuarie, si ministrul Muncii, Mihai Seitan. Cifra incepuse sa fie vehiculata in presa "Totdeauna cand se fac anticipari, ar trebui sa fie si fundamentate. N-am vazut inca in aceste anticipari fundamentari pentru o astfel de crestere. Mie mi se pare o cifra exagerata, mai ales ca trendurile care se petrec in acest domeniu, ma refer la somaj se ridica la 7,8% acum, la inceputul anului", a spus Seitan.

Patronatul UGIR 1903, prin vocea presedintelui sau, Cezar Coraci, este de parere ca cifra este reala. "In mod cert este o previziune reala. (...) Principala problema a Romaniei devine problema somajului si a pietei de munca", a declarat Coraci, referindu-se la declaratia sefului misiunii Fondului Monetar international (FMI), Jeffrey Franks, care estimeaza ca numarul somerilor din Romania ar putea ajunge la un milion in 2010.

O cifra plauzibila

Si analistii economici sunt perfect de acord cu estimarea de un milion de someri, despre care se vorbea inca de la inceputul anului trecut. Ilie Sebanescu a declarat pentru Ziare.com ca "este o cifra perfect plauzibila. Daca luam in calcul cei 700.000 de someri pe care ii avem deja, numai cu alimentarea somerilor de interior putem avea peste un milion de someri, in vara. Daca ne gandim si la cei 2-3 milioane de romani care lucreaza in strainatate si care, din cauza crizei economice, s-ar putea intoarce acasa, deja depasim aceasta cifra".

La randul lor, guvernantii au respins cifra. Referitor la declaratia sefului misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, potrivit careia Romania va avea in 2010 un milion de someri, Boc a spus miercuri seara, la B1TV, ca acesta a fost manipulat prin modul in care i-a fost pusa intrebarea si a acuzat presa ca nu face decat sa dea stiri negative.

Emil Boc: Manipularea trusturilor de presa

Nici ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu crede ca anul acesta vor fi mai multi someri decat in 2009 si sustine ca cifra de un milion de someri si cea de 100.000 de bugetari disponibilizati nu exista in niciun calcul si in nicio analiza a Ministerului Finantelor.

"Niciodata cifra de un milion de someri nu a existat si nici cea de o suta de mii (bugetari disponibilizati, n.r.). Aceasta cifra nu exista nicaieri, in niciun calcul si nicio analiza", a afirmat Vladescu.

De unde inca 300.000 de someri?

Cat de veridica este cifra de un milion de someri la jumatatea lui 2010? Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului in decembrie 2009 a ajuns la 7,8%, fata de 7,5% in luna anterioara, numarul total al somerilor fiind de 709.383 persoane.

La audierile din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament, Vladescu declara ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 in 2010. "Conform proiectului de buget, sunt sub 100.000 de angajati", preciza Vladescu, mentionand ca unele reduceri de personal vor veni pe cale naturala, prin neangajare pe posturile care se elibereaza.

Cateva zile mai tarziu, ministrul Muncii Mihai Seitan afirma ca evaluarile actuale arata ca circa 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate in 2010, dar sustinea ca rata somajului din Romania se va reduce in 2010, pe fondul stabilizarii situatiei economice. Sa acceptam deci cifra de 100.000 de siponibilizati in sectorul bugetar, in 2010.

Anul trecut numarul somerilor a crescut lunar in medie, cu 20.000 de oameni. In ultimele sase luni, rata de crestere a fost mai mare. In cazul in care aceasta rata de crestere a numarului total de someri s-ar mentine, la mijlocul lui 2010 - perioada la care s-a referit Jeffrey Franks, numarul somerilor ar putea creste cu 136.821.

Aceasta cifra este valabila insa in conditiile in care anul trecut exista procedura de somaj tehnic, in care angajatul era trimis acasa cu 75 la suta din salariu, iar statul suporta costurile asigurarilor sociale. Aceasta procedura e expirat insa la 1 ianuarie 2010, si in cazul in care cei 200.000 de salatiati trimisi, in 2009, in somaj tehnic, vor deveni someri cu acte in regula, milionul de someri este asigurat.

De cealalta parte insa, premierul Emil Boc a precizat ca Guvernul va aproba, in februarie, proiectul de lege care va reglementa somajul tehnic, pentru ca varianta somerilor "plini" ar costa statul aproape un miliard de euro, mult mai mult decat asigura prin plata contributiilor sociale.

Daca totusi statul va relua protectia celor intrati in somaj tehnic, pericolul vine din strainatate. Anul trecut, 350.000 de romani au plecat la munca in strainatate, cei mai multi preferand sa se angajeze in agricultura, hoteluri, restaurante sau in domeniul medical, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Este foarte posibil ca, din cauza crizei economice, acestia sa-si piarda locul de munca si sa fie nevoiti sa se intoarca in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#milion someri Romania, #Jeffrey Franks someri FMI, #someri Romania 2010 , #Bucuresti
Comentarii