Constructiile haotice din Bucuresti ne tin departe de Schengen? Interviu

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:24
6112 citiri
Constructiile haotice din Bucuresti ne tin departe de Schengen? Interviu

E debandada in Bucuresti. Se inalta turnuri de birouri printre monumente istorice, se taie copaci pentru a face loc bisericilor, iar haosul urbanistic nu deranjeaza numai ochiul locuitorilor, ci, se pare, si pe cel al delegatiei europene venite sa ne evalueze in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Expertii europeni ar putea observa in Bucuresti ca, atunci cand instanta spune "Constructia, la pamant, e ilegala", autoritatile o ignora.

Este cazul mai multor santiere sau cladiri din Capitala, pe care Asociatia Salvati Bucurestiul, alaturi de numeroase alte organizatii, le vor semnala in cadrul intalnirii cu delegatia Comisiei Europene (CE). Expertii europeni se afla intr-o vizita in Romania pentru a evalua progresele facute in reformarea justitiei, iar raportul acestora joaca un rol important in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul si fost candidat la Primaria Capitalei, a subliniat faptul ca unul dintre punctele importante ale raportului MCV din ianuarie 2014 a fost nerespectarea deciziilor judecatoresti. Expertii europeni au adaugat atunci ca situatiile "in care hotararile judecatoresti sunt contestate in mod nejustificat de catre administratia publica constituie o atingere adusa naturii obligatorii" a acestora.

Oprescu refuza sa respecte o decizie definitiva a instantei: Cathedral Plaza ramane in picioare

Nicusor Dan considera ca, in acest sens, cel mai elocvent exemplu pentru observatia delegatiei este refuzul primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, de a demola turnul Cathedral Plaza de langa Catedrala Sf. Iosif, dupa o sentinta definitiva si irevocabila a Tribunalului Dambovita, care ii impune acest lucru.

Primaria Capitalei a cerut anularea acestei sentinte irevocabile, dar solicitarea a fost respinsa. Tot nu se aude nimic despre demolarea Cathedral Plaza?

Acestea sunt niste recursuri extraordinare care, de obicei, nu au nicio sansa. Deciziile sunt irevocabile si chiar daca apoi mai poti face niste recursuri extraordinare, nici nu trebuie sa te gandesti la ele, tu trebuie sa te comporti, ca administratie, ca si cand ele nu exista. Domnul Oprescu pare sa refuze, pur si simplu, sa demoleze acea cladire.

Cate milioane de euro costa demolarea Cathedral Plaza (Video)

Care este situatia in cazul Penetratiei Ciurel?

Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel au suspendat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Penetratiei Splaiul Independentei - Ciurel - A1 si au anulat autorizatia de constructie, dar ei (Consiliul General al Capitalei - n.red.) aloca bani in continuare.

In baza PUZ-ului suspendat s-a dat o autorizatie cu acelasi continut pe care il avea si autorizatia anulata. Am reclamat la prefect, n-a facut nimic, desi el trebuia sa asigure respectarea legii. Consiliul General, desi stia ca proiectul e suspendat, a votat de doua ori bugete.

Asociatia Salvati Bucurestiul cere socoteala partidelor pentru proiectul penetrarii Ciurel

Ce fac locuitorii din zona?

Cetatenii de acolo vor sa mai faca inca un proces, care sa le anuleze alocarea bugetara pe anul acesta, dar decizia va veni tot din partea justitiei si e posibil sa nu se intample, din nou, nimic. Este si descurajant sa incerci o suspendare. In mod normal, printr-o cerere de suspendare ar putea fi suspendata automat autorizatia emisa, nu ar fi mari discutii, dar dupa ce s-a schimbat Codul de procedura civila s-a facut o greseala.

Chiar si in procesele urgente judecatorul trebuie sa faca o intreaga corespondenta administrativa cu partile inainte sa fixeze primul termen. Si ajungi ca, din momentul in care depui cererea, sa ai primul termen peste trei luni, partea n-o sa vina cu hartiile, ajungi la 4-5 luni si atunci nici nu-ti mai vine sa ataci o autorizatie de constructie in instanta.

Sunt probleme si cu un imobil din zona Carol Davila.

Avem o hartie de la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) ca autorizatia a expirat, dar muncitorii lucreaza netulburati. Politia locala a Municipiului Bucuresti a facut un control pe santier si a spus ca lucrarile sunt ilegale, n-au autorizatie si trebuie sa se opreasca. Ei (politistii - n.red.) spun ca au depus un dosar la Parchet, dar dosarul penal e pe numele unei firme romanesti a unor turci, care, in secunda in care vor termina constructia, vor pleca din Romania si dosarul e o frectie la picior de lemn.

Noi mai avem un proces prin care incercam sa o demolam, dar, in orice caz, e strigator la cer ca toate autoritatile sa spuna ca trebuie sa te opresti si tu tot sa fii pe santier. In orice tara normala ar veni Politia si i-ar lua pe toti aia de acolo, dar la noi nu se intampla asa, toate autoritatile se ascund dupa prevederi de lege facute chiar de ele, pentru a avea o marja de manevra.

Spatiul verde din Parcul Emil Garleanu a fost afectat pentru ridicarea unei biserici...

Si aici exista o decizie judecatoareasca ce le suspenda autorizatia, am trimis decizia la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si la Politia Locala a Sectorului 3 ca sa opreasca lucrarile, pentru ca e ca si cum s-ar construi fara autorizatie, dar Inspectoratul nu ne-a raspuns nici pana in ziua de azi, iar Politia ne-a spus sa mai facem inca un proces. Si e suficient ca ei (politistii - n.red.) sa se duca sa notifice, dar nu fac asta.

Construirea unei biserici din Bucuresti, declarata ilegala. Totusi, lucrarile continua

Pe scurt, care sunt problemele principale ale acestor constructii?

Cathedral Plaza - nu are avizul de la Ministerul Culturii, pentru ca dauneaza monumentelor istorice din zona.

Biserica este construita in locul spatiului verde.

La imobilul din Carol Davila sunt mai multe probleme. Locuitorii de acolo, din Cotroceni, sunt oameni care au cumparat special in zona pentru a sta intr-un cartier linistit de case, fara prea multe masini pe strada. O cladire ca aceasta aglomereaza cu toate autoturismele care ar veni si nu se potriveste cu estetica zonei protejate. Prin asta le scade chiar valoarea de piata a cladirilor in care locuiesc. Un om e chiar vecin cu cladirea asta si nu mai are lumina, pentru el scaderea valorii imobilului este critica, de vreo 30%.

Oprescu vede apa pana la etajul trei in Bucuresti, daca se rupe barajul Ciurel

In sfarsit, Penetratia Ciurel trece printr-un sit arheologic si nu are niciun fel de aviz. Si, mai important, trece la 20 de metri de uzina de apa potabila de la Rosu, este o uzina de tratare a apei pe care o bem noi de la robinet, iar acele uzine nu pot fi acoperite, pentru ca se produc alte fenomene chimice, ele special au fost construite la marginea Bucurestiului pentru a putea sta descoperite, sa nu fie poluare. Va dati seama ce inseamna sa treci cu un suvoi de masini pe acolo? Este si o directiva europeana care spune ca n-ai voie sa te apropii.

Cum afecteaza toate acestea intrarea Romaniei in Spatiul Schengen?

Orasul acesta se distruge usor, usor. Prin faptul ca nu intram in Spatiul Schengen, Romania pierde foarte multe oportunitati si foarte multi bani. Portul Constanta ar putea deveni o intrare in Schengen pentru o intreaga categorie de marfuri. Motivul pentru care tara noastra nu intra in Schengen este acest raport MCV asupra statului de drept. In ceea ce priveste Capitala, el nu se respecta.

Bucurestiul nu are o directie de dezvoltare, se dezvolta haotic si dupa cum dicteaza interesele investitorilor speculativi, iar in procesul asta de dezvoltare haotica isi pierde spatiile verzi - de aici reiese o consecinta si pentru sanatatea locuitorilor, isi pierde identitatea prin toate constructiile astea in zonele protejate.

Expertii MCV, la discutii cu Robert Cazanciuc

Delegatia de experti pentru MCV se afla in tara noastra in perioada 1-3 aprilie, pentru a evalua progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Echipa de specialisti ai Comisiei Europene a fost primita marti de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc. "In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor Coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei si Strategia Nationala Anticoruptie", au precizat reprezentantii ministerului.

Citeste si:
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...