Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Crescatorii de animale s-au imbrancit cu jandarmii in fata Ministerului de Finante

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 10:10
1041 citiri
Crescatorii de animale s-au imbrancit cu jandarmii in fata Ministerului de Finante
Foto: Antena3

Sute de protestatari din Sindicatul Crescatorilor de Taurine au protestat miercuri dimineata, incepanad cu ora 9:00, in fata Ministerului de Finante, cerand acordarea subventiilor pentru cresterea animalelor.

Seful Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, s-a delimitat de aceasta actiune, declarand la Realitatea TV ca si sindicatul pe care il conduce a inregistrat cu forme legale o actiune de protest care va incepe insa la ora 11.00 si la care sunt asteptati sa participe circa 400 de oameni.

Protestul crescatorilor de taurine a degenerat in scurt timp de la initierea lui. Participantii s-au imbrancit cu fortele de ordine si au rupt gardurile de protectie asezate pentru a permite circulatia autovehiculelor in zona.

Jandarmeria Bucuresti a fost nevoita sa trimita forte suplimentare pentru a-i potoli pe fermierii care isi manifestau in mod zgomotos si destul de violent nemultumirile.

Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut in momentul in care jarndarmii au vrut sa il bage in duba pe unul dintre cei mai violenti protestatari. Au fost vazuti insa de multimea dezlantuita care a gasit o zona fara gard si nepazita de jandarmi si s-au napustit asupra masinii, eliberandu-si colegul.

Liderul Agrostar a explicat la Realitatea TV ca cei care protesteaza au primit doar 30% din subventiile pe acest an si sunt ingrijorati ca in conditiile actualei crize economice vor ajunge sa dea faliment.

Ministrul desemnat al Agriculturii, Adrian Radulescu, a sustinut la acelasi post de televiziune ca in mod sigur fermierii isi vor primi banii in perioada imediat urmatoare, intarzierile fiind cauzate de faptul ca inventarierea animalelor de catre APIA, necesara pentru a se stabili sumele care vor fi acordate pe cap de animal, s-a incheiat abia pe 15 octombrie.

In schimb, Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar, a declarat ca actiunea in forta a crescatorilor de taurine din fata Ministerului Finantelor este generata de eroarea facuta de ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, care a declarat public saptamana trecuta ca nu exista sumele necesare pentru a se acorda subventii si pentru crescatorii de ovine, urmand sa primeasca bani doar crescatorii de taurine.

Dorobantu a explicat ca este al treilea an cand se intampla acest lucru si ca oamenii sunt extrem de nemultumiti de activitatea APIA, care trebuia sa termine inventarierea animalelor la 1 septembrie, dar care nu si-a facut treaba cu toate ca "se umfla peste noapte cu mii de salariati si cheltuie sume impresionante. Este o institutie mamut care consuma enorm (...) Noi avem de suferit iar ministrii vin si pleaca".

Dorobantu a mai spus ca il cunoaste bine pe ministrul desemnat al Agriculturii, Adrian Radulescu, cel care va fi audiat miercuri in comisiile parlamentare in vederea investirii de catre Parlament, dar "sansele acestuia sunt nule".

"Eu nu stiu de ce Adrian Radulescu a acceptat sa candideze. Sansele lui sunt nule, climatul politic si social nu este adecvat", a explicat secretarul general al Agrostar, precizand ca se asteapta rezolvarea problemelor agricultorilor din partea unui guvern care sa se bucure de o larga sustinere parlamentara.

Protestul crescatorilor de taurine din fata Ministerului de Finante are loc in aceeasi zi in care o delegatie FMI isi incepe vizita de evaluare in Romania a stadiului angajamentelor asumate de tara noastra prin acordul cu FMI.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protest fermieri, #protest crescatori taurine , #Bucuresti