Criza in Sanatate: Bolnavii cronici, lasati fara bani de medicamente

Luni, 10 August 2009, ora 20:57
1309 citiri
Criza in Sanatate: Bolnavii cronici, lasati fara bani de medicamente
foto: Gardianul

Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) au transmis autoritatilor statului o scrisoare deschisa in care prezinta situatia grava cu care se confrunta bolnavii si fac un "apel disperat" la luarea de masuri urgente.

"Facem un apel disperat la cele mai inalte autoritati ale Romaniei, in numele pacientilor cu boli cronice din aceasta tara care resimt acut lipsa fondurilor in sistemul de sanatate si sunt obligati sa intrerupa tratamentul strict necesar luptei cu boala", se arata in textul scrisorii remise presedintelui Traian Basescu, sefului Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Bolnavii trag un semnal de alarma asupra faptului ca multi pacienti care sufera de boli cronice au ramas deja fara tratament si atentioneaza asupra faptului ca multe dintre Programele Nationale de Sanatate nu au primit banii necesari de la buget pentru continuarea activitatii iar bugetul pe anul curent ar fi fost deja epuizat.

"Amanarea sau intreruperea tratamentului in patologiile cronice pune in pericol viata bolnavilor. Avem cazuri concrete semnalate din mai multe judete precum Bucuresti, Suceava, Timis, Mures, Caras, Cluj, Hunedoara, Neamt sau Arges, in care pacientii cu diferite boli cronice nu mai au tratament si bugetul este epuizat. Listele de asteptare in oncologie si hepatita ating dimensiuni nemaintalnite pana acum", se mai arata in textul scrisorii.

Reprezentantii COPAC, cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, care numara peste 2,5 milioane de membri, mai sustin ca "sacrificarea populatiei bolnave poate fi considerata genocid", in aceasta perioada de criza.

"In prezent, situatia este la limita. In lipsa unui sprijin imediat, vom recurge la forme de protest radicale, pentru a atrage atentia societatii romanesti si internationale asupra problemelor cu care se confrunta pacientii din Romania. Vom sesiza totodata, in cel mai scurt timp, forurile europene cu privire la situatia din Romania", se mai arata in textul scrisorii deschise.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scrisoare deschisa bolnavi cronici, #COPAC bolnavi cronici, #lipsa bani tratament , #Bucuresti