Cum sa scapi de amenzile date de Politia Rutiera?

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:17
7147 citiri
Cum sa scapi de amenzile date de Politia Rutiera?

Judecatoria Sectorului 2 a stabilit ca politistul de la Rutiera iti poate da amenda numai daca are dovezi: fotografii, martori sau inregistrari video. Altfel constatarile agentului nu au nicio valoare.

"Procesul-verbal de constatare si sanctionare al contraventiei trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sactionator neputand singure servi drept temei pentru aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba", se arata intr-o decizie a magistratilor de la sectorul 2, citata de "Gandul".

Aceasta sentinta se bazeaza pe jurisprudenta si legislatia CEDO, care au prioritate fata de dreptul intern.

Pompiliu Bota, un avocat din Capitala, a obtinut aceasta hotarare judecatoreasca, ce ar putea duce la anularea celor mai multe contraventii si penalizari acordate soferilor de catre agentii de circulatie. Cu conditia, desigur, ca aceastea sa fie contestate in justitie.

Asadar, o sanctiune acordata de politistul care a vazut sau caruia i s-a parut ca ai trecut pe galben sau pe rosu, ca ai circulat pe contrasens, ca ai depasit linia continua etc. - poate fi desfiintata de instanta, ceea ce inseamna anularea amenzii si a punctelor de penalizare.

Trebuie precizat insa ca dreptul romanesc nu tine cont de precedent, asa ca s-ar putea sa aveti ghinionul ca alte instante sa nu pronunte sentinte similare pentru cauze identice.

Ceea ce trebuie retinut este ca judecatorul bucurestean care a pronuntat aceasta hotarare a facut o motivare care se bazeaza strict pe jurisprudenta si legislatia CEDO, care au prioritate fata de dreptul intern.

Cu alte cuvinte, o actiune in instanta - intemeiata pe legislatia europeana - prin care se solicita anularea unei contraventii are mari sanse de reusita.

Pompiliu Bota, avocatul castigator, a fost oprit de politie pentru viteza excesiva. Bota a sustinut ca masina rula cu o viteza cu cel putin 20 de km/h mai mica decat cea mentionata in procesul-verbal de contraventie.

In instanta, Politia Rutiera s-a aparat depunand la dosar constatarea agentului de circulatie, bazata doar pe fila registrului radar, asadar o proba tehnica. Si totusi, Politia a pierdut procesul.

Lucrurile sunt mult mai simple cand este vorba de alte fapte care nu pot fi probate decat prin cele vazute de agent.

Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe, a fost suspendat din funcție. Decizia vine după ce prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a atacat în instanță...
#amenzi rutiere, #scapi, #instanta, #lege, #politia rutiera , #Bucuresti