Cum se imparte bugetul Capitalei in 2017: Aproape un miliard pentru cultura, recreere si religie, cateva milioane pentru energia termica si RATB

Luni, 20 Martie 2017, ora 19:52
3444 citiri
Cum se imparte bugetul Capitalei in 2017: Aproape un miliard pentru cultura, recreere si religie, cateva milioane pentru energia termica si RATB

Primaria Generala a Capitalei propune un buget local de 5,02 miliarde lei (1,1 miliarde euro) pentru Bucuresti in 2017, din care aproape 900 de milioane de lei pentru cultura, recreere si religie si 1,11 miliarde lei (22%) pentru investitii, arata proiectul de buget publicat luni de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Cele mai mari investitii finantate de la bugetul Capitalei in acest an sunt pasajele de la Piata Sudului si Ciurel.

Aproape un miliard de lei pentru cultura, recreere si religie

Din bugetul total de cheltuieli de 5,02 miliarde lei, pentru cheltuieli social-culturale este alocata o suma de 1,5 miliarde lei, din care 877,3 milioane lei pentru cultura, recreere si religie, 119 milioane lei pentru invatamant, 435,3 milioane lei pentru sanatate si 73,8 milioane lei pentru asistenta sociala.

De exemplu, doar pentru iluminatul festiv de Paste, primarul general Gabriela Firea a anuntat ca va aloca 175.000 de euro, adica aproape 800.000 de lei.

Bugetul pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape este mult mai mic, de doar 776,6 milioane lei, din care 506,5 milioane lei pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica si 270,1 milioane lei pentru protectia mediului.

Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane lei pentru ordine publica si siguranta nationala, categorie din care este finantata mai ales politia locala.

Partea de actiuni economice este de 1,89 miliarde lei, din care sunt subventionate serviciile de transport public sau incalzire centralizata, din care 1,28 miliarde lei pentru transporturi si 602,2 milioane lei pentru combustibili si energie.

Pe mari categorii, bugetul Capitalei pe 2017 prevede 182,15 milioane lei pentru salariile anagajatilor, 591 milioane lei pentru bunuri si servicii, 118,4 milioane lei pentru dobanzi la imprumuturile contractate de Primarie si 1,03 miliarde lei pentru subventii.

Ce investitii se vor face

Pe hartie, o suma de 1,11 miliarde lei este alocata pentru investitii (cheltuieli de capital).

Din sumele prevazute pentru investitii in 2017, 416,2 milioane lei sunt alocate pentru categoria transporturi, din care 31,5 milioane lei pentru transportul in comun.

Pentru strazile Capitalei - la santierele deja incepute - sunt alocate 256,2 milioane lei, din care pentru penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - A1 (santierul de la Ciurel) este alocata suma de 90 milioane lei (din 1,87 miliarde lei valoare ramasa de executat), pentru reabilitatea Soselei Panteliomon - 70 milioane lei (din 173,4 milioane lei ramas de executat), pentru strapungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - 24,5 milioane lei (din 205,7 milioane lei ramas de executat), pentru reabilitarea Bd. Liviu Rebreanu - 13,87 milioane lei, pentru supralargirea Str. Fabrica de Glucoza - 15 milioane lei, pentru reabilitatea Soselei Iancului - 11,9 milioane lei, pentru modernizarea Pietei Eroii Revolutiei - 8 milioane lei - si pentru reabilitarea Bd. Aerogarii - 7 milioane lei.

Sume mai mici sunt alocate pentru Prelungirea Ghencea - Domnesti (5 milioane lei) sau pentru piste de biciclisti (3,5 milioane lei).

Pentru obiective de investitii noi la strazi, Primaria Capitalei propune un buget foarte scazut, de doar 18,6 milioane lei.

Pentru pasajul subteran de la Piata Sudului, aflat in mare intarziere si care ar urma sa fie finalizat in urmatoarele luni, Primaria aloca in acest an 102,5 milioane lei, suma considerata neeligibila de catre Comisia Europeana.

Pentru RATB, Primaria Capitala aloca 14 milioane lei pentru cumpararea de tramvaie in acest an, 2,4 milioane lei pentru troleibuze si 15,2 milioane lei pentru autobuze noi.

Pentru sistemul de enegie termica al Capitalei, aflat aproape in colaps dupa intrarea in insolventa a RADET si Elcen, Primaria Capitalei propune pentru 2017 un buget de investitii de 5,87 milioane lei.

Pentru protectia mediului, Primaria propune investitii de 183,4 milioane lei din bugetul local in 2017, in special in lucrari la sistemul de colectare a deseurilor si im cel de alimentare cu apa si de canalizare.

Pentru cultura, recreere si religie sunt propuse investitii de 112 milioane lei in 2017, din care cea mai mare suma, de 33,5 milioane lei, pentru patinoarul Flamaropol.

Pentru invatamant sunt propuse investitii totale de 33,1 milioane lei in 2017, iar pentru sanatate - 4,09 milioane lei.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...