Curtea de Apel a suspendat utilitatea publica a proiectului Buzesti-Berzei

Luni, 20 Iunie 2011, ora 17:36
1192 citiri
Curtea de Apel a suspendat utilitatea publica a proiectului Buzesti-Berzei
Foto: Arhiva

Asociatia "Salvati Bucurestiul" a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis, definitiv, suspendarea utilitatii publice a proiectului Berzei-Buzesti, deoarece pe acest tronson exista monumente istorice iar utilitatea publica trebuia declarata prin lege de Parlament, si nu de Consiliul General.

Potrivit deciziei din 16 iunie a CAB, conform legii, utilitatea publica trebuia declarata in urma unei cercetari stiintifice care sa ateste ca solutia aleasa este cea mai eficienta si justifica costurile.

"Primaria nu a facut dovada vreunei cercetari prealabile, nici macar costurile nu au fost estimate. Comisia care a declarat utilitatea publica nu continea reprezentantii obligatorii ai unor institutii. Cele cinci persoane care au declarat utilitatea publica reprezentau doar Primaria Capitalei si fusesera numite exclusiv pentru utilitatea publica a Pasajului Basarab", sustin judecatorii in motivarea deciziei, potrivit Asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Actiunea formulata de Asociatie a fost respinsa in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, insa recursul la aceasta decizie a fost admis de CAB.

"Utilitatea publica era fundamentul pentru avizarea de catre Ministerul Culturii a demolarii/translatarii celor sapte monumente istorice ramase in picioare pe traseul diametralei Buzesti-Berzei, printre care Hala Matache. Prin decizia Curtii de Apel Bucuresti, demolarea/translatarea celor sapte monumente istorice ramane fara fundament juridic", se arata in comunicat.

Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, a declarat pe 14 aprilie, ca avand in vedere ca deja s-a demolat cea mai mare parte a constructiilor din acea zona, o solutie ar fi sa se lase linia de tramvai, plus o banda pe sens pentru circulatia autovehiculelor si sa se reconstruiasca unele cladiri, precum Hotelul Marna, in spiritul epocii in care a fost construit.

"Daca facem o cladire de birouri de sapte etaje, asa cum se doreste, tot ce castigam prin construirea unei sosele cu doua benzi pierdem prin traficul in si din aceasta cladire, plus opririle frecvente in aceasta zona", a spus Nicusor Dan.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#proiect Buzesti Berzei, #suspendare utilitate publica , #Bucuresti