De la Tariceanu: in prezent - vorbe, in 2030 - 9.000 de lei salariu

Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 18:07
5642 citiri
De la Tariceanu: in prezent - vorbe, in 2030 - 9.000 de lei salariu

Un bun lider este cel care vede pana hat departe, peste marile si tarile prezentului. Asa si-or fi spus si expertii Guvernului Tariceanu care au desenat chipul Romaniei de peste 20 de ani, intr-o Strategie de Dezvoltare Durabila, un fel de "de patru ori planul cincinal".

Ne vom imputina, dar vom trai mai mult. Vom plati in euro si bugetul ni-l vor hrani serviciile, nu industria, vom calatori pe sute de kilometri de autostrada si vom castiga echivalentul a 9.000 de lei pe luna, numai din salariu.

Datele sunt cuprinse in Strategia pentru Dezvoltare Durabila, elaborata de Guvern si analizata de Adevarul in editia electronica de miercuri.

Textul semnat si sustinut de premierul Tariceanu arata o fotografie in tonuri de gri spre negru a tarii noastre: peste 40% din populatia Romaniei locuieste in prezent la sat, putin peste 11% dintre adulti au studii superioare, iar aproape jumatate dintre copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare.

Romanii au doar 228 de kilometri de autostrada si cel mai prost sistem de sanatate din toata Europa. Peste 22 de ani insa, romanii vor trai in opt arii metropolitane, iar gradul de urbanizare va ajunge la 70%. Drumurile vor fi conforme cu retelele europene de trafic intens, iar serviciile vor asigura 65% din produsul intern brut (PIB).

Documentul oficial face previziunea ca in 2030 vor ramane doar 19,7 milioane de romani, pentru ca, in 2050, populatia sa ajunga la 16,7 milioane.

In acelasi timp, va creste speranta de viata: in 2050, aceasta va fi de 82 de ani pentru femei (fata de 75,4 ani in prezent) si de 77,5 ani pentru barbati (acum, 68,7 ani).

Schengen, euro, autostrazi: "viitor de aur"

Strategia pentru dezvoltare durabila a Romaniei mai arata ca pana in 2030 vom fi adoptat deja euro, vom fi intrat in spatiul Schengen, iar economia va fi bazata pe servicii, iar salariul mediu brut in anul 2030 va fi de 9.104 lei, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza.

Expertii estimeaza ca in 2050, Romania va avea doar 16,7 milioane de locuitori. Deocamdata, dupa indicatorii de dezvoltare durabila - invatamant, sanatate, transporturi, dezvoltare regionala, agricultura - romanii se situeaza la sfarsitul clasamentului european, sub tarile noi membre ale UE.

Strategia estimeaza ca economia Romaniei se va baza pe dezvoltarea serviciilor - 65% din PIB, in 2020. Vom adopta moneda europeana in 2014. Protejarea mediului necesita insa cheltuieli mari: 18 miliarde de euro, numai in perioada 2007-2013.

Romania are, in prezent, 228 km de autostrada, 21.500 km de drumuri nationale si locale modernizate si un numar mare de accidente pe sosele - 743 de morti la un milion de calatori. In perioada 2007-2013 vor fi dezvoltate retelele de transport transeuropene si va fi relansat transportul maritim prin porturile de la Marea Neagra si Dunare, conform strategiei Guvernului.

Toate-s vechi

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, contactat de Adevarul, isi arata scepticismul fata de capacitatea politicienilor romani de a depasi conditionarile politice, in beneficiul unor obiective pe termen lung.

Si el a scris o strategie de dezvoltare durabila, si el s-a implicat in gasirea de solutii la provocarile demografice si economice ale romanilor (alegatorilor romani), dar toate au incremenit pe hartie, pentru ca bugete, legi si acte concrete nu s-au grabit sa se iteasca in realitatea de pe la noi.

Ion Iliescu se bazeaza, in pesimismul lui, pe precedentul Strategiei de Dezvoltare Durabila - Orizont 2025, document elaborat in doi ani, in perioada ultimului sau mandat: "Am trimis-o pentru continuitate si domnului Basescu, si premierului si nici nu cred ca s-au uitat. Acum, vad ca inventeaza o alta strategie. Daca fiecare o ia de la zero, nu e bine".

Multe or mai fi meandrele concretului pe care le vor strabate romanii, 22 de milioane sau 16 milioane, multa apa va mai curge pe Dambovita pana s-or face noi porturi pe Dunare, dar mult nu mai e pana peste 20 de ani, pentru niciodata timpul nu are rabdare.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#roman, #economie, #populatie, #demografie , #Bucuresti