Delta Vacaresti, un colt de rai in inima Bucurestiului: scandalurile interminabile care o lasa a nimanui

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 14:38
5195 citiri
Delta Vacaresti, un colt de rai in inima Bucurestiului: scandalurile interminabile care o lasa a nimanui
Foto: Ziare.com

Delta Vacaresti din inima Bucurestiului, un colt de rai unde natura nu a fost distrusa inca, asteapta sa fie declarata arie urbana protejata.

Toata lumea pare a fi de acord. Ecologistii, ONG-urile, primaria, Academia Romana, cu totii si-au dat acceptul pentru a oferi acestui teren spectaculos statutul de arie protejata. Dar, ca de obicei, lucrurile nu sunt atat de simple pe cum par.

Membrii organizatei Salvati Delta, cei care au si conceput dosarul de declarare a acestei zone drept arie protejata au anuntat, vineri, cu surle si trambite, ca mai este putin pana cand zonei i se va da statutul sau de drept. Pana aici nimic complicat. Lucrurile devin intortocheate in momentul in care in scena apar fostii proprietari ai terenului.

Peste 140 de familii au ramas fara terenuri in anii '80 si le-au revendicat in instanta. Oamenii spun ca pe locul unde acum se afla aceasta zona salbaticita ei sau stramosii lor aveau case. Ceausescu a decis sa le darame pentru a face un lac de acumulare. Planul dictatorului a fost curmat de revolutie inainte de a inunda zona dar dupa ce a apucat sa ia terenurile oamenilor.

Delta Vacaresti, o zona cu specii de pasari protejate, vulpi si dihori

Din punctul de vedere al ONG-urilor, delta Vacaresti este o comoara ecologica. Desi zona se invecineaza pe toate partile cu blocuri turn, ea este o oaza naturala in care traiesc numeroase specii de pasari si mamifere (vidre, dihori, vulpi) pe care, in mod normal, ar fi imposibil sa le gasesti in zonele urbane.

"Este o zona naturala care s-a dezvoltat tocmai pentru ca interventia omului a fost minora si natura si-a reintrat in drepturi. Vorbim de peste 90 de specii de pasari dintre care 40 sunt protejate. Vorbim de un adevarat muzeu viu in centrul Bucurestiului. Mai avem foarte putin sa il transformam in parc natural urban.

Trebuie sa integram aceasta zona in viata comunitatii. Aici nu vrem sa facem un parc cu alei, cu banci, va fi un parc natural, adica o arie protejata. Nu va avea loc nicio imbunatatire. Doar regimul deseurilor va fi mult mai bine controlat.

Abia anul trecut, am intocmit un dosar, l-am dus la Academia Romana, si academia a zis da - locul are o valoare stiintifica. Acum, noi avem nevoie de hotararea de guvern care sa declare aceasta zona arie protejata", a declarat, pentru Ziare.com, Dan Barbulescu, director executiv Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Liviu Mihaiu, presedinte al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, sustine ca trebuie rezolvate problemele de proprietate.

"Acesta este un proiect care trebuie demarat, dar dupa rezolvarea problemelor de proprietate. Praga are 88 de arii naturale iar Bucurestiul nu are niciuna. E o misiune pentru care noi am facut lobby si advocacy, un proiect pentru care suntem in discutii de aproape doi ani de zile cu Ministerul Mediului. E un proiect care are foarte multe intrebari, dar care atunci cand va fi gata va fi o mandrie a Bucurestiului, a sectorului patru, a tuturor cetatenilor", a declarat Liviu Mihaiu.

Proprietarii terenurilor isi cer drepturile

Problema proprietarilor care isi cer dreptul in instanta asupra terenurilor da peste cap toata povestea boema cu aria naturala protejata. 20 de oameni au protestat sambata, prin stufaris, fata de autoritati. Oamenii dau vina ba pe primaria sectorului 4, ba pe Ministerul Mediului pentru ceea ce ei numesc tergiversarea acordarii drepturilor. De fapt, nimeni nu stie exact a cui este vina exact, dar oamenii sustin ca de sapte ani sunt plimbati cu dosarele de proprietate, lamurite sau nu in mod definitiv in instanta, fara a primi un raspuns.

In ecuatia retrocedarilor intervine si compania S.C. Royal Romania contractata in vremea Guvernului Nastase careia i s-a dat terenul in concesiune pe 49 de ani. Firma este acum de negasit pentru a rezilia contractul.

"Este terenul nostru. Noi nu suntem contra sa se faca parc natural. Noi vrem numai sa fim pusi in posesia terenurilor. O parte dintre noi au hotarari judecatoresti definitive. Altii au notificari. Sunt 140 de dosare la Ministerul Mediului. Am venit sa vorbim cu doamna Rovana Plumb sa nu mai tergiverseze situatia si sa ne puna odata in posesie pentru ca mai apoi sa ne putem intelege amiabil", a declarat pentru Ziare.com Marinescu Nuta, una dintre persoanele care protestau.

Oamenii spun ca sunt alaturi de ecologisti atata vreme cat li se respecta drepturile.

"Noi nu suntem impotriva ecologizarii. Ne mandrim ca avem o proprietate ecologica care are o valoare. Ne mandrim, dar sa ne acorde dreptul pe proprietate conform legii. Am venit aici sa fim alaturi de cei care ecologizeaza, dar am venit sa facem si un apel impotriva incalcarii dreptului la proprietate (...)

Sunt dosare venite de la primarie la Ministerul Mediului. 144 de dosare, 144 de proprietari care sunt mostenitori sau proprietari de drept. Pamantul apartine Ministerul Mediului, de aceea au mers acolo dosarele spre solutionare. In '88 au furat aceste terenuri. Nu exista decret de expropriere. De sapte ani aceste dosare zac la minister. (...)

Am castigat in instanta si trebuia ca ministerul sa dea o decizie. Noi vrem sa ni se dea inapoi terenurile in natura. Acum un an de zile ne-am intalnit cu doamna Rovana Plumb si i-am propus sa grupeze intr-o parte toate terenurile si in restul sa faca arie protejata", a declarat pentru Ziare.com Nicolae Nitulescu, unul dintre protestatari.

De cealalta parte, reprezentantul ministerului Mediului aflat la protest, in locul Rovanei Plumb care si-a anulat in ultima secunda vizita, sustine ca nu este vorba de tergiversare si ca trebuie rezolvate mai multe semne de intrebare.

"Ministerul Mediului respecta procedurile ad literam, conform ordonantei de urgenta 57 trebuie sa se alcatuiasca un dosar, dosar la care sunt mai multe piese. Am inceput cu prima piesa, e vorba de un studiu stiintific elaborat. Nu este vorba de tergiversare, stiti foarte bine ca este vorba de foarte multe semne de intrebare legate de statutul juridic. Nu va pot delimita procedura deoarece sunt o serie de piese la dosar care nu tin de Ministerul Mediului. Nu as putea sa delimitez in timp cat va dura", a declarat Florian Udrea, director Biodiversitate in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Primaria de sector ridica din umeri, dar ii invita pe oameni la discutii

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a venit in mijlocul protestatrilor care acuzau si primaria sectorului 4 de tergiversare.

"Ori sa va despagubeasca la valoare, ori sa va dea drumul la constructii. Nu primaria de sector va despagubeste, nu primaria de sector va realoca. Noi luam act si trimitem toate documentatiile la prefectura Capitalei. Noi nu suntem decat curieri ai documentelor. Toti care au intrat in comisia sectorului patru au primit aviz favorabil si au mers mai departe la prefectura. Dumneavoastra sunteti proprietarul, concesionarul nu mai exista. Eu va respect proprietatea", a declarat primarul adaugand ca ii asteapta pe oameni, miercuri, la ora 10.00, pentru a discuta cazul fiecaruia in parte, cu documentele in fata.

Primarul Piedone a spus ca, un alt motiv pentru care ar fi in interesul sau sa se rezolve problema proprietarilor din zona, este acela ca acest spatiu a devenit, in timp, o sursa de probleme. Fiind vorba de o zona "a nimanui", aici se aduna haite de caini comunitari si oameni fara adapost facand din acest loc frumos o zona cu probleme.

Ce s-a intamplat cu firma care concesionase terenul

Compania australianului Tony Mikhael, SC Royal Romanian, a castigat licitatia pentru proiectul Vacaresti in luna octombrie 2002, in vremea Guvernului Nastase. Contractul de concesiune a terenului a fost incheiat in ianuarie 2003. Australianul spunea ca va construi aici un hipodrom, un teren de golf, un centru de conferinte, un centru expozitional si un hotel.

Totusi, de atunci si pana acum, firma respectiva nu a facut absolut nimic in zona si este de negasit pentru rezilierea contractului si plata despagubirilor pentru nerespectarea obligatiilor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#delta lacul Vacaresti scandal, #delta Vacaresti arie protejata, #ecologie delta Vacaresti, #proteste proprietari Delta Vacaresti , #Bucuresti