Deputatii cred ca artistii sunt "furati" de colectorii drepturilor de autor

Marti, 02 Februarie 2010, ora 20:02
1064 citiri
Deputatii cred ca artistii sunt "furati" de colectorii drepturilor de autor

Comisia de cultura a Camerei Deputatilor intentioneaza sa-i cheme la audieri pe reprezentii Oficiului Roman al Drepturilor de Autor si ai asociatiilor de colectare a drepturilor de autor, mai multi deputati reclamand faptul ca acestea din urma colecteaza abuziv bani si ii distribuie discretionar.

Discutia din cadrul comisiei de cultura a inceput intamplator, drepturile de autor neconstituind subiectul vreunui punct pe ordinea de zi. Cei mai vehementi au fost deputatii Marton Arpad (UDMR) si Madalin Voicu. Primul a sustinut ca aceste asociatii fura "ca in codru", in timp ce Voicu a spus ca este vorba de "ciordeala".

Amandoi au reclamat ca institutia de stat ce ar trebui sa reglementeze aceasta chestiune, Oficiul Roman al Drepturilor de Autor (ORDA), nu isi face treaba si este chiar partasa a fraudelor. "Noi propunem o comisie de ancheta sa vedem ce se intampla la ORDA (...) Sa ajungem ca cele trei patru-mari astfel de asociatii sa ne furnizeze prin ORDA toate acele materiale prin care sa se puna lucurile la punct. Acolo se fura ca in codru: se dau si se iau bani discretionar", a spus Marton.

Marton si Voicu au reclamat ca asociatiile de colectare a drepturilor de autor strang banii, abuziv uneori, si apoi ii distribuie artistilor in cuantum mai mic decat li s-ar cuveni, favorizandu-i in schimb pe altii. De asemenea, acestor organisme li se imputa ca isi opresc bani pe care ii ruleaza pentru a produce si mai multi bani. Voicu a exemplificat prin cazul drepturilor de autor ale inregistrarilor in care apare tatal sau, celebrul violonist Ion Voicu.

"ORDA este o institutie unde se fura bani de la oamenii care muncesc pe meseria lor, iar oamenilor li se da o farama. Lui tata i-au furat bani, au trebuit sa ma arda pe mine. Ori ii chemam sa ne spuna cit de maestri sunt ei in ciordeala, ori nu-i mai chemam si ma angajez eu ca pun Garda Financiara pe ei, ca mie nu-mi place sa fiu furat. A, ai nevoie de bani! Ia, ma, si tu ceva, dar nu ma arzi", a exclamat iritat Voicu.

Celor doi li s-a alaturat si deputatul PDL Brandusa Novac care a reclamat, din propria experienta de manager, si abuzuri ale asociatiilor profesionale din domeniul artistic care au pretentii financiare peste limitele in care li se permite de lege.

"Conturile circului Globus sunt blocate de catre UCMR (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania-n. red.) Noi am platit compozitorii pentru numerele de la circ, am avut contracte, iar UCMR ne-a blocat cerandu-ne 7% din incasari. In acest moment suntem intr-un blocaj financiar infernal deoarece nu putem plati acesti 7% deoarece un control al Curtii de Conturi ne-ar obliga sa platim din banii nostri", a spus Novac.

Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Victor Socaciu a sustinut ca ORDA s-a dovedit ineficienta datorita modului in care a fost elaborata legea care-i reglementeaza functionarea. "In legea copyright-ului, ORDA este o institutie guvernamentala care se ocupa de reglementarea in domeniu. Dupa ce-si indeplinea aceasta misiune de a reglementa situatia colectarilor in domeniul artistic aceasta institutie trebuia sa se dizolve, dar ea nu are niciun interes sa se dizolve. E o grupare de oameni care doresc sa-si mentina salariile respective", a spus Socaciu.

In concluzie, membrii comisiei au convenit sa convoace conducerea ORDA si reprezentantii colectorilor la o serie de audieri nefiind exclusa constituirea unei comisii de ancheta. De altfel, proiectul unei anchete a fost reiterat de catre Marton Arpad, cel care l-a sustinut si in legislatura trecuta.

"Voi depune o initiativa legislativa prin care sa modific acele articole din Legea copyright-ului despre care stiu ca sunt problema majora in aceasta posibilitate de furt, adica de a directiona sumele care revin unora catre altii si a ramane cu o suma destul de importanta la colector. Deci exista aceasta posibilitate si chiar de a lua din banii care i-ar fi incasat un autor si de a nu primi nimic pentru ca nu a insarcinat acea asociatie care are toate drepturile", a declarat Marton dupa incheierea sedintei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#drepturi de autor, #deputati comisia cultura, #ORDA , #Bucuresti