Deutsche Welle, despre Romania: Un preot rau strica atat cat pot zidi 40 de preoti buni

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 22:42
4732 citiri
Deutsche Welle, despre Romania: Un preot rau strica atat cat pot zidi 40 de preoti buni

In ajun de Paste, ziaristii de la Deutsche Welle au facut o analiza a ortodoxiei romanesti si au ajuns la concluzia ca sunt vremuri grele si pentru BOR, nu doar pentru clericii Bisericii Romano-Catolice, afundati in scandalurile de pedofilie.

Nicicand in timpul anului nu au preotii un acces mai facil in mass-media romaneasca precum in Saptamana Mare. Din pacate aceste aparitii esueaza cel mai adesea fie intr-un discurs teologic edulcorat, indepartat de grijile cotidiene, fie pe un esafod TV unde moderatorii il ard cu intrebari pe omul in negru, scrie

Deutsche Welle in editia online.

Intervievat de jurnalisti, parintele Daniel Benga, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a identificat punctul slab al comunicarii dintre Biserica si laici.

"Exista prejudecati de ambele parti, chiar eu am avut experienta de a merge in contexte din afara Bisericii unde imediat incep acuzele, incep atacurile, incep problemele si foarte adesea asta vine si din perceptie. Parintele Galeriu avea o vorba: un preot rau strica cat pot zidi 40 de preoti buni. Pentru ca asteptarile sunt atat de mari atunci cand vezi un om al bisericii si din aceasta perspectiva situatia este foarte complicata".

Iar, din pacate, Biserica si credinta nu mai prind in primul rand la tineri, pentru ca preotii nu stiu sa le vorbeasca pe limba si intelesul lor.

O alta problema cu care se confrunta romanii si despre care vorbesc cu amaraciune sunt taxele percepute pentru nunti, botezuri, inmormantari si alte ritualuri. "Toata lumea ne intreaba despre taxele mari pe care le pune Biserica. Vreau sa spun ca in Bucuresti, pe langa cele cateva biserici care pare-se ca au niste taxe mai mari pentru cei care vor sa savarseasca slujba acolo, exista alte sute de biserici unde se percep taxe foarte mici sau aproape deloc, unde exista preoti binevoitori, unde exista oameni deosebiti. De aceea, eu cred orice generalizare este falsa", sustine parintele Benga.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#preoti Romania credita, #Biserica Romania preoti , #Bucuresti